Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Προβληματισμός Βουλευτών για ν/σ Φορέα Πιστοποίησης Αν. Εκπαίδευσης
Προβληματισμός Βουλευτών για ν/σ Φορέα Πιστοποίησης Αν. Εκπαίδευσης

Προβληματισμός Βουλευτών για ν/σ Φορέα Πιστοποίησης Αν. Εκπαίδευσης

 

 

Τον προβληματισμό τους για πτυχές του νομοσχεδίου για τροποποίηση των διατάξεων του βασικού νόμου που αφορούν στη λειτουργία του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ), εξέφρασαν την Τετάρτη σε δηλώσεις τους μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, μετά το πέρας της συζήτησης κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, στις δηλώσεις του για το θέμα έκανε λόγο για ζητήματα που θα πρέπει να εξεταστούν κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, όπως ζητήματα οικονομικής διαχείρισης, κανονιστικά ζητήματα και άλλα που αφορούν στον θεσμικό χαρακτήρα του Φορέα.

«Ο ΔΙΠΑΕ πρέπει να έχει θεσμική αυτονομία αναντίλεκτα», είπε ο κ. Κάρουλλας, προσθέτοντας ότι «ως ένα ουσιαστικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό της ανώτατης εκπαίδευσης, τίθενται με την προσπάθεια αυτή τα θεμέλια». Σημείωσε, ακόμα, ότι «ο Φορέας αυτός, πρώτιστα ανεξάρτητα και στα πλαίσια ανάλογων ευρωπαϊκών θεσμών και οργανισμών, θα μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια αναβάθμισης της ακαδημαϊκής ποιότητας».

 

«Ταυτόχρονα ζητήσαμε όπως ο Φορέας αρχίσει άμεσα διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους σε σχέση με τον καθορισμό των τελών αξιολόγησης, τα οποία σήμερα είναι πάρα πολύ ψηλά, και προσκομίζουν σχετική πρόταση ως αποτέλεσμα αυτής της διαβούλευσης στη Βουλή», κατέληξε, διαβεβαιώνοντας για την πρόθεση να συμβάλλουν εποικοδομητικά».

Με την ανάγκη για καταρτισμό στρατηγικής για την ανώτατη εκπαίδευση συνέδεσε το ζήτημα ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, κάνοντας λόγο στις δηλώσεις του για «ακόμα ένα επεισόδιο της κομματιασμένης προσέγγισης για τα θέματα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης». Είπε, δε, ότι δεν υπήρξαν πειστικά επιχειρήματα για την αιτιολόγηση της τροποποίησης που προωθεί το νομοσχέδιο.

«Αν δεν καθήσει το Υπουργείο Παιδείας σοβαρά για ένα σημαντικό κομμάτι του εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά και της οικονομίας μας πλέον, να διεκπεραιώσει μία στρατηγική για το πως προχωρούμε και τι κάνουμε συνολικά στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, πολύ φοβάμαι ότι η Κύπρος θα πληρώσει για ακόμα μία φορά οικονομικά και εκπαιδευτικά τιμήματα», είπε ο κ. Χριστοφίδης.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά το νομοσχέδιο για τον Φορέα, είπε ότι είναι «ουσιαστικά η πρόταση να μετατραπεί σε ημικρατικό οργανισμό ο ΔΙΠΑΕ, ο οποίος όμως ούτως ή άλλως σήμερα κατοχυρώνει την ανεξαρτησία και την αυτονομία του» και πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε ακούσει ακόμα εκείνο το ισχυρό επιχείρημα που θα πρέπει να πείσει ότι όντως θα πρέπει να γίνει αυτή η αυτονομία».

Μίλησε για την πρόνοια του νομοσχεδίου να εξαρτάται ο ΔΙΠΑΕ από τα χρήματα που πληρώνουν τα πανεπιστήμια για τις αξιολογήσεις, επισημαίνοντας ότι αυτά τα λεφτά είναι αρκετά και προσθέτοντας ότι «σε ό,τι αφορά τα δημόσια πανεπιστήμια, ουσιαστικά το κράτος βγάζει από τη μια τσέπη και βάζει στην άλλη, δηλαδή, πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης τις αξιολογήσεις που κάνει ένας κρατικός φορέας, για να πάνε τα λεφτά και πάλι στο κράτος».

«Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα ιδρύματα, απουσιάζει μια στρατηγική προσέγγιση: θα τα ενθαρρύνουμε, θα δώσουμε κίνητρα, θα χρεώνουμε περισσότερο τα τέλη αξιολόγησης; Ποια είναι η στρατηγική προσέγγιση;» διερωτήθηκε, αναφερόμενος στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. «Το να λέει το Υπουργείο, ο ΔΙΠΑΕ να γίνει ημικρατικός οργανισμός και να χρεώνει όσο θέλει για να διατηρήσει την αυτονομία του, αφαιρεί από το κράτος τη δυνατότητα άσκησης ουσιαστικής πολιτικής», σημείωσε.

Ο κ. Χριστοφίδης υπογράμμισε την ανάγκη για μια συνολική στρατηγική, λέγοντας ότι χωρίς αυτή «δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση» και ανέφερε ότι «η προσέγγιση ότι τα πανεπιστήμια είναι η «κότα με τα χρυσά αυγά», θυμίζει τα παραδείγματα των τραπεζών και των διαβατηρίων, δηλαδή σημαίες ευκαιρίας που σύντομα καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι».

Είπε ότι δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο “State of the Union” τον περασμένο Ιανουάριο ήταν να υπάρξει συνολική στρατηγική για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση εντός εξαμήνου και συνέχισε λέγοντας ότι το Υπουργείο παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα στην Επιτροπή εργαλεία ανάλυσης αντί στρατηγική.

«Ο κ. Χριστοδουλίδης και η Υπουργός Παιδείας πρέπει να καθίσουν σε διάλογο με τα πανεπιστήμια, τον ΔΙΠΑΕ, τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους εμπλεκόμενους και να ολοκληρώσουν επιτέλους τη διαμόρφωση μιας στρατηγικής, ώστε μην κλαίμε και πάλι επί ερειπίων», είπε.

Σε ερώτηση αν χρειάζεται να καθοριστεί ποιος θα πρέπει να είναι ο αριθμός των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Κύπρο, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε ότι «δεν μπορούμε να βγάζουμε αβέρτα άδειες ιδιωτικών πανεπιστημίων» προσθέτοντας ότι «πλέον πίνει νερό το πόσο ποιοτικά είναι τα κριτήριά μας». Αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα των εξ αποστάσεως προγραμμάτων σπουδών από δημόσια πανεπιστήμια, λέγοντας ότι για τον σκοπό αυτό ιδρύθηκε το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και θέτοντας τον προβληματισμό πως γίνεται να θέλουν και τα άλλα δημόσια πανεπιστήμια να προσφέρουν τέτοια προγράμματα τώρα. «Γίνεται δημόσια πανεπιστήμια να έχουν τους ίδιους κλάδους, με μία μικρή παραλλαγή που είναι άσχετη επί της ουσίας της σπουδής, και να πληρώνει ο φορολογούμενος;», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε, ακόμα, στην τροπολογία για παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο, λέγοντας ότι με τα κριτήρια που τίθενται «θα δώσει την ευκαιρία σε κάποια καλά πανεπιστήμια να ανοίξουν παραρτήματα στην Κύπρο, αλλά θα ανοίξει και την κερκόπορτα σε διάφορα funds και ιδρύματα να έρχονται εδώ και να πωλούν σε τιμές ευκαιρίας πανεπιστήμια».

«Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή. Η Κύπρος μπορεί όντως να μετατραπεί σε περιφερειακό κέντρο σπουδών, υπάρχουν προοπτικές, αλλά θέλεις πρώτα και κύρια μία στρατηγική συγκροτημένη και στη βάση αυτής να συνάδει και ο νόμος για τον ΔΙΠΑΕ και για τα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων και η νομοθεσία για τα αγγλόφωνα προγράμματα των δημόσιων πανεπιστημίων», σημείωσε κλείνοντας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Send this to a friend