Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Την ενσωμάτωσή τους στα εξαγγελθέντα, από το κράτος, έργα υποδομής που προγραμματίζονται στη μαρίνα Λάρνακας ή την καταβολή μιας αξιοπρεπούς αποζημίωσης, ζητούν 15 απολυθέντες υπάλληλοι της Κition Ocean Holdings.
Με ανακοίνωσή τους, οι 15 απολυθέντες από τους συνολικά 87 πρώην υπαλλήλους της Κition, οι οποίοι μετά τον τερματισμό της σύμβασης μεταξύ κράτους και πρώην αναδόχου εταιρείας είχαν μεταφερθεί στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχιών Λάρνακας – Αμμοχώστου (ΑΝΕΤΕΛ), σημειώνουν ότι η μεταφορά τους στην Αναπτυξιακή έγινε για μια «μεταβατική και προσωρινή περίοδο», μέχρι τη λήψη αποφάσεων σε πολιτικό επίπεδο για το μέλλον του έργου λιμανιού – μαρίνας, κάτι που, όπως υπογραμμίζουν, περιλαμβάνεται στις Δηλώσεις Αποδοχής Εργοδότησης Προσωπικού που τους παραδόθηκαν από την ΑΝΕΤΕΛ.
Οι απολυθέντες υπάλληλοι υποστηρίζουν ότι η «Δήλωση Αποδοχής Εργοδότησης Προσωπικού» τούς παραδόθηκε στις 28 περασμένου Ιουνίου, χωρίς καμία δυνατότητα μελέτης ή διαβούλευσης. «Μας επιβλήθηκε να υπογράψουμε άμεσα, υπό την ξεκάθαρη απειλή ότι σε περίπτωση οποιασδήποτε καθυστέρησης ή επιφύλαξης δεν θα λαμβάναμε μισθούς», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.
Περαιτέρω, σημειώνουν ότι οι Υπουργοί Μεταφορών και Εργασίας, κατά την επίσκεψή τους στο λιμάνι Λάρνακας στις 3 Ιουνίου, είχαν δεσμευτεί ρητά ότι θα πραγματοποιούσαν προσωπικές συναντήσεις με τον κάθε απολυθέντα υπάλληλο, με σκοπό την εξέταση της συνέχισης της απασχόλησής τους μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου.
Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνουν, οι δεσμεύσεις αυτές ουδέποτε τηρήθηκαν κι ενώ οι προσδοκίες που είχαν οι υπάλληλοι αυτοί, πως δεν θα απολύονταν, τούς απέτρεψε από το να αναζητήσουν άλλη εργασία.
Οι πρώην εργαζόμενοι στην Kition υποστηρίζουν ότι παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων υπουργών πως το εργασιακό τους μέλλον θα διασφαλιζόταν, στις 31 Ιουλίου αιφνίδια τους ανακοινώθηκε ο τερματισμός της εργοδότησης τους από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας – Αμμοχώστου, προτού καν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση σε πολιτικό επίπεδο για το μέλλον του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας.
«Την 1η Αυγούστου ο Υπουργός Μεταφορών εξήγγειλε, εκ μέρους του κράτους, έργα υποδομής στη μαρίνα, ενώ για το λιμάνι ανέφερε πως η λήψη αποφάσεων είναι αδύνατη στο παρόν στάδιο, κάτι που αφήνει τους 15 από εμάς, οικογενειάρχες με πολλές οικονομικές υποχρεώσεις, να αναζητούμε εργασία εν μέσω Αυγούστου, πράγμα αδιανόητο.
Διερωτόμαστε, πώς η κυβέρνηση προχώρησε στην απόλυσή μας πριν καν ληφθούν οι τελικές πολιτικές αποφάσεις για το έργο, ιδιαίτερα όταν τα εξαγγελθέντα έργα στη μαρίνα αφορούν σε μεγάλο βαθμό το αντικείμενο εργασίας πολλών από τους απολυθέντες. Απαιτούμε άμεση διόρθωση αυτής της κατάφωρης αδικίας και τη δίκαιη ενσωμάτωσή μας στα εξαγγελθέντα έργα, στα οποία η πλειονότητά μας έχει ήδη συμβάλει στο παρελθόν. Εάν η απασχόληση όλων μας δεν είναι εφικτή, ζητούμε τουλάχιστον την προσωρινή απασχόληση εκείνων που δεν θα ενταχθούν στα εξαγγελθέντα έργα της μαρίνας για ένα εύλογο χρονικό διάστημα ή να τους δοθεί μία δίκαιη αποζημίωση, ώστε να έχουν την ευκαιρία να βρουν νέα εργασία», καταλήγει η ανακοίνωση των 15 απολυθέντων πρώην υπαλλήλων της Kition.
Απαντώντας στους πρώην υπαλλήλους της Kition, ο υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης υπενθύμισε πως είχε αναφερθεί σ’ αυτούς ότι θα γινόταν ταυτοποίηση των ρόλων τους, επειδή επιθυμία του κράτους ήταν να παραμείνουν στις ίδιες θέσεις εργασίας.
Περαιτέρω, το υπουργείο ξεκαθάρισε στους υπαλλήλους ότι σε περίπτωση που κάποιος δεν είχε αντικείμενο εργασίας ή ήταν εκεί επειδή τον ήθελε η Kition, δεν θα μπορούσε να εργοδοτηθεί. «Στην πορεία, όταν είδαμε ποιοι εργοδοτούνται, διαπιστώσαμε πως ένα άτομο δεν πήγαινε καν δουλειά. Επίσης, υπήρχαν άτομα που δεν εργοδοτούνταν στο λιμάνι και στη μαρίνα, αλλά εργοδοτούνταν σε κάποιες δραστηριότητες της Kition, που είχαν σχέση με κατασκευαστικές εργασίες.
Στην ουσία δεν είχαν αντικείμενο εργασίας και για τρεις μήνες δεν έκαναν τίποτα. Υπήρχαν, δηλαδή, υπάλληλοι που δεν είχαν δουλειά να κάνουν και ήταν πολύ υψηλόμισθοι. Για παράδειγμα, κάποιος είχε μηνιαίο μισθό 11.000 ευρώ! Είχαμε, επίσης, τη θέση της Αρχής Λιμένων, που διαχειρίζεται πλέον το λιμάνι, ότι έχει τον δικό της διευθυντή, άρα δεν μπορεί να έχει και τον διευθυντή της Kition. Συνεπώς γι’ αυτό το άτομο τερματίστηκε η σύμβαση. Υπήρχαν άλλα άτομα που τους δόθηκε η δυνατότητα να εργοδοτηθούν σε άλλο πόστο, αλλά μας απάντησαν ότι δεν ξέρουν εάν θέλουν.
Στην πορεία εξέφρασαν ενδιαφέρον άλλοι για τα πόστα αυτά και τοποθετήθηκαν», σημείωσε ο υπουργός, ο οποίος τόνισε ότι εκ μέρους του κράτους καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εργοδοτηθούν όλοι οι υπάλληλοι.
Παρατήρησε, όμως, ότι υπήρχε προσωπικό που δεν είχε δουλειά να κάνει και καθόταν… «Δεν αντέχει το στομάχι μου, και το θεωρώ μεγάλο λάθος, να ζητήσω από τους φορολογούμενους πολίτες να πληρώνουν κάποιους που κάθονταν και πληρώνονταν επί τρεις μήνες. Δεν μπορεί να παραταθεί αυτή η κατάσταση. Εάν βρισκόταν δουλειά για αυτούς τους ανθρώπους, θα τους βάζαμε, να είστε σίγουροι», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Βαφεάδης, ο οποίος χαρακτήρισε σωστή την απόφαση της Αναπτυξιακής Λάρνακας – Αμμοχώστου, απορρίπτοντας το αίτημα των απολυθέντων για αποζημιώσεις.
Την ύπαρξη δεκάδων χωματερών στο δάσος της Κόσιης μέχρι και την περιοχή Λυμπιών, καταγγέλλει η Επαρχιακή Επιτροπή Λάρνακας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.
Σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι έπειτα από επιτόπου επισκέψεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα, έχει διαπιστωθεί πως υπάρχουν χωματερές διάσπαρτα εντός του κρατικού δάσους της Κόσιης, νοτιοδυτικά του παλαιού δρόμου Λάρνακας – Λευκωσίας και δυτικά του στρατοπέδου της Κόσιης.
Επίσης, υπάρχουν χωματερές σε διάφορους χώρους κατά μήκος της παλαιάς οδού Κόσιης – Λυμπιών, που βρίσκεται ανάμεσα στον παλαιό και τον νέο δρόμο Λάρνακας – Λευκωσίας, και κατά μήκος της κορυφογραμμής ανάμεσα στην παλαιά οδό Κόσιης – Λυμπιών και του αυτοκινητόδρομου Λάρνακας – Λευκωσίας.
Χωματερές υπάρχουν και σε παράδρομο/αδιέξοδο του παλαιού δρόμου Λάρνακας – Λευκωσίας, ένα περίπου χιλιόμετρο μακριά από το στρατόπεδο της Ε.Φ. Η επιστολή του Κινήματος Οικολόγων, που συνοδεύεται και με σχετικό φωτογραφικό υλικό, έχει σταλεί στην Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, στον έπαρχο Λάρνακας Οδυσσέα Χατζηστεφάνου, στην αν. διευθύντρια του Τμήματος Περιβάλλοντος Έλενα Στυλιανοπούλου και στον διευθυντή του Τμήματος Δασών Σάββα Ιεζεκιήλ, με κοινοποίηση και στον πρόεδρο της επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Χαράλαμπο Θεοπέμπτου.
Μέσω της επιστολής, το Κίνημα Οικολόγων ζητά τον άμεσο καθαρισμό αυτών των χωματερών και παράλληλα τη λήψη μέτρων ώστε να μην παρατηρηθούν παρόμοιες καταστάσεις μελλοντικά.
Τονίζεται, μάλιστα, ότι τα μέλη του Επαρχιακής Επιτροπής Λάρνακας είναι πρόθυμα να υποδείξουν στα αρμόδια τμήματα τα σημεία των χωματερών, έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες καθαρισμού τους.
Το θέμα των διάσπαρτων χωματερών αναμένεται ν’ απασχολήσει μελλοντικά και την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.