Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑ Νέες αποκρουστικές εικόνες στον Βόλο: Χάθηκε η θάλασσα από τα νεκρά ψάρια – Aφόρητη δυσοσμία και απόγνωση
Νέες αποκρουστικές εικόνες στον Βόλο: Χάθηκε η θάλασσα από τα νεκρά ψάρια – Aφόρητη δυσοσμία και απόγνωση

Νέες αποκρουστικές εικόνες στον Βόλο: Χάθηκε η θάλασσα από τα νεκρά ψάρια – Aφόρητη δυσοσμία και απόγνωση

 

 

Απόκοσμες εικόνες με νεκρά ψάρια αντικρίζουν οι κάτοικοι του Βόλου.

 

Προβληματισμός και απόγνωση επικρατεί στον Βόλο στη θέα των δεκάδων νεκρών ψαριών που ξεβράζονται στη θάλασσα. Το πρωτοφανές και δυσώδες φαινόμενο έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις πολιτών και επαγγελματιών καθώς τα χιλιάδες νεκρά ψάρια αποτελούν υγειονομική βόμβα για τη δημόσια υγεία.

Αγριά,  Αλυκές, Κριθαριά, Νέα Αγχίαλος και άλλες φημισμένες γωνιές του Βόλου πλημμύρισαν από τα νεκρά ψάρια με το πρόβλημα ώρα με την ώρα να εντείνεται και τους αρμόδιους φορείς να προσπαθούν να ελέγξουν κεντρικά το ζήτημα που μέχρι στιγμής δεν έχει ανερευθεί η αιτία πρόκλησής του. Τα συνεργεία του Δήμου μαζεύουν τα νεκρά ψάρια σε μαύρες σακούλες και τα φορτώνουν σε απορριμματοφόρα, ωστόσο αυτό δεν φτάνει.

 

 

Η δυσοσμία στο παραλιακό μέτωπο του Βόλου είναι αφόρητη και οι επιχειρηματίες της εστίασης βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν μπορούν να κρατήσουν τα μαγαζιά τους ανοιχτά.

Το φαινόμενο, λένε οι ειδικοί οφείλεται στους χιλιάδες τόνους νερού από την Κάρλα και τις γύρω περιοχές που χύνονται καθημερινά μέσω του χειμάρρου Ξηριά στον Παγασητικό κόλπο. Μαζί τους παρασύρουν και χιλιάδες ψάρια του γλυκού νερού, τα οποία μόλις έρθουν σε επαφή με το θαλασσινό νερό, πεθαίνουν.

«Τα ψάρια είναι γλυκού νερού, προέρχονται από τις πλημμυρισμένες περιοχές εκατέρωθεν της Κάρλας. Ο πρώτος λόγος θανάτωσής τους είναι ότι όταν ένα ψαρί του γλυκού νερού, εισέλθει σε θαλάσσιο νερό εξαιτίας της διαφοράς αλατότητας, ψοφάει από αυτό. Αλλά επειδή προέρχονται από πλημμυρισμένες περιοχές, όσο ο κάμπος αποστραγγίζεται και μειώνεται ο όγκος του νερού, είναι αυξημένες οι θερμοκρασίες, μειώνεται το οξυγόνο και έτσι πολλά από αυτά τα ψάρια, ψοφάνε σε εκείνη την περιοχή, και έρχονται μέσω του θυροφράγματος της Κάρλας και καταλήγουν ψόφια στον Παγασητικό» υπογράμμισε Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Κλαουδάτος, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA»

 

6296228 e71c4

6296216 18ff4

6296226 6e234

6296193 6b5c5

Προκαταρκτική εξέταση διέτεξε η Εισαγγελία Βόλου

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Βόλου διέταξε αυτεπάγγελτη προκαταρκτική έρευνα για το ζήτημα των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό, μετά από την έντονη ανησυχία και αναστάτωση που έχει προκληθεί στην πόλη. Οι εικόνες και βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα ενημέρωσης προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα, προκειμένου να διερευνηθεί η ποιότητα των υδάτων στον Παγασητικό και οι πιθανές αιτίες θανάτου των ψαριών στις παραλίες της Μαγνησίας.

Έκλεισε το θυρόφραγμα της Κάρλας

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, ανακοίνωσε ότι το κλείσιμο του θυροφράγματος της Κάρλας.

Με τη χρήση χαρτών, ο Περιφερειάρχης εξήγησε ότι μετά τον Daniel, τα πλημμυρικά ύδατα εγκαταστάθηκαν σε μια πολύ μεγάλη έκταση της Κάρλας, περίπου 180 χιλιάδων στρεμμάτων, με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι υποδομές για την άρδευση, μεταξύ των οποίων το θυρόφραγμα που ανοίγει μόνο όταν υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα, ώστε να οδηγηθεί το νερό στον Παγασητικό.

Άρα όταν συνέβη ο Daniel το θυρόφραγμα άνοιξε και έμεινε ανοιχτό διότι, έχοντας καταστραφεί η αρχιτεκτονική πολλών τάφρων, ήταν αναγκαίο να διοχετευτεί το αρδευτικό νερό, προκειμένου να μην πλημμυρίσει ξανά η περιοχή. Η «βαλβίδα ασφαλείας, είναι το αντλιοστάσιο της Πέτρας στο οποίο η πρόσβαση αποκαταστάθηκε πριν από μερικές ημέρες και άρχισαν οι εργασίες επιδιόρθωσης. Επομένως, για να κλείσει το θυρόφραγμα έπρεπε να κλείσει η παροχή του αρδευτικού νερού, κάτι το οποίο έγινε χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτας με το κλείσιμο του θυροφράγματος θα σταματήσει η ροή νερού προς τον Παγασητικό και σε 1-2 μέρες θα δοθεί τέλος στο φαινόμενο με τα νεκρά ψάρια. “Δεν μπορούσε να γίνει νωρίτερα διότι υπήρχε κίνδυνος το αρδευτικό νερό να δημιουργήσει πλημμυρικά φαινόμενα. Τώρα το αρδευτικό νερό σταμάτησε και με την επισκευή του αντλιοστασίου της Πέτρας, το πλημμυρικό νερό θα μεταφερθεί στον ταμιευτήρα”, είπε ο κ. Κουρέτας και κατήγγειλε δημόσια ορισμένα ΜΜΕ και “δήθεν δημοσιογράφους” – όπως είπε – που γράφουν ψέματα ότι θα μπορούσαν να λυθούν όλα με το “πάτημα ενός κουμπιού”.

Ο κ. Κουρέτας τόνισε ότι η πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων αποδείχθηκε το μεγάλο πρόβλημα στην διαχείριση της υπόθεσης. “Αν υπήρχε ένας φορέας που να μπορούσε να ελέγξει την ποσότητα του αρδευτικού νερού, να προβλέψει τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα και να μας προτείνει το κλείσιμο του θυροφράγματος, ευχαρίστως να το κάναμε, αλλά δεν υπάρχει τέτοιος φορέας”, είπε και πρότεινε να δημιουργηθεί ένας ξεχωριστός φορέας διαχείρισης του Παγασητικού, ο οποίος θα λαμβάνει μέριμνα για διάφορα θέματα, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο υδατικό σύστημα.

 

 

Οργή των επαγγελματιών για τα νεκρά ψάρια- «Αποτελεί ταφόπλακα»

Οργή και απόγνωση από τους επαγγελματίες και το Επιμελητήριο Μαγνησίας για να νεκρά ψάρια που έχουν πλημμυρίσει τον Παγασητικό.  Σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Τέλης Μπασδάνης τόνισε ότι έκρουε κώδωνα για το πρόβλημα εδώ και καιρό, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση και άφησε αιχμές για τους υπεύθυνους διαχείρισης της Κάρλας και του λιμανιού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν δεν μπορούν να δώσουν λύσεις άμεσα μπορούν να παραιτηθούν.

«Είχαμε πει να υπάρξει πρόνοια, να τοποθετηθεί ένα δίχτυ που θα συγκρατεί τα ψάρια πριν φτάσουν στη θάλασσα και δεν εισακουστήκαμε. Έλεγαν όλοι ότι το πρόβλημα δεν είναι δικό μας. Να που το πρόβλημα έγινε δικό μας», ανέφερε και μετέφερε την αγωνία των επαγγελματιών για την κατάσταση αυτή. Ο ίδιος είπε ότι το Επιμελητήριο και οι επαγγελματίες ζητούν από την Περιφέρεια και την Πολιτεία να λάβουν άμεσα μέτρα για να λυθεί το πρόβλημα και να περισυλλέξουν τα ψάρια, με τη χρήση ειδικού σκάφους που τα «ρουφάει» ώστε να λυθεί το πρόβλημα σε τρεις μέρες αναφέρει το magnesianews.gr.

«Πρέπει οι υπεύθυνοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, δεν μπορούν να σφυρίζουν αδιάφορα σε ένα τέτοιο θέμα. Αν δεν μπορούν να παραιτηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπασδάνης.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ζήτησε να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται παραθαλάσσια του Παγασητικού και έχουν υποστεί άλλο ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα, καθώς και οι αλιείς, λόγω της ανυπολόγιστης ζημιάς που έχουν υποστεί.

Send this to a friend