Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Από το Λος Άντζελες 1984 στο LA28, τέσσερις δεκαετίες ολυμπιακής κληρονομιάς
Από το Λος Άντζελες 1984 στο LA28, τέσσερις δεκαετίες ολυμπιακής κληρονομιάς

Από το Λος Άντζελες 1984 στο LA28, τέσσερις δεκαετίες ολυμπιακής κληρονομιάς

Μέσα από μια εντυπωσιακή και λαμπερή Τελετή Λήξης, το Παρίσι παρέδωσε την Κυριακή, 11 Αυγούστου, την Ολυμπιακή Σημαία στο Λος Άντζελες, που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2028. Η Ολυμπιακή Σημαία βρίσκεται ήδη στην «πόλη των αγγέλων». Όμως οι αγώνες του LA28, ήδη δημιουργούν οφέλη για τις κοινότητες που θα τους φιλοξενήσουν, βασιζόμενοι στην κληρονομιά του Λος Άντζελες του 1984.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΟΕ, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λος Άντζελες 1984 παρέδωσαν μια αθλητική κληρονομιά στην πόλη πολύ πριν καν ξεκινήσουν οι Αγώνες και έχουν κρατήσει ενεργό τον τοπικό πληθυσμό για δεκαετίες από τότε. Το Ίδρυμα LA84 – που ιδρύθηκε με το πλεόνασμα από τον προϋπολογισμό των Αγώνων του 1984 – έχει υποστηρίξει αυτή την κληρονομιά συνεχίζοντας να ασχολείται με τους ντόπιους νέους στον αθλητισμό. Μεταξύ 1984 και 2017, το ίδρυμα προσέγγισε πάνω από 3 εκατομμύρια νέους, δίνοντας μεγάλη έμφαση στη συμμετοχή των γυναικών στον αθλητισμό, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα το 42% των συμμετεχόντων να είναι κορίτσια και γυναίκες.

Πρωτιές στην ισότητα των φύλων

 

 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λος Άντζελες το 1984 σηματοδότησαν ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων για τη συμμετοχή των γυναικών, αποδεικνύοντας στον κόσμο ότι η αθλητική αριστεία δεν γνωρίζει φύλο. Αυτοί ήταν οι αγώνες, όπου διεξάχθηκε ο πρώτος Ολυμπιακός Μαραθώνιος Γυναικών, καθώς και αποκλειστικά γυναικεία αγωνίσματα, γνωστά ως – συγχρονισμένη (σήμερα γνωστή ως καλλιτεχνική) κολύμβηση και ρυθμική γυμναστική.

 Οι αθλήτριες αγωνίστηκαν επίσης για πρώτη φορά στα 3000μ και στα 400μ με εμπόδια, στην ποδηλασία δρόμου και στη σκοποβολή. Με τη συμμετοχή να ανέρχεται στο 23%, οι αγώνες του 1984 σημείωσαν Ολυμπιακό ρεκόρ εκείνη την εποχή.

Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, η πρόοδος προς την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό έχει επιταχυνθεί τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου. Για το Παρίσι 2024, η ΔΟΕ διασφάλισε την ισότητα των φύλων καθιερώνοντας ίση ποσόστωση 50/50 για γυναίκες και άνδρες αθλητές.

Χώροι

Οι διοργανωτές του LA28 αξιοποιούν πλήρως την ευελιξία που παρέχει η ΔΟΕ για να υιοθετήσουν Αγώνες που ταιριάζουν στην πόλη. Ευθυγραμμιζόμενοι με το αίτημα της ΔΟΕ να δοθεί προτεραιότητα στην υπάρχουσα και προσωρινή υποδομή, το LA28 υιοθέτησε μια προσέγγιση «ριζικής επαναχρησιμοποίησης», με το να μη χτίσει ούτε έναν μόνιμο χώρο. Από τους 26 χώρους που χρησιμοποιήθηκαν για το Λος Άντζελες του 1984, οι 21 εξακολουθούν να είναι ενεργοί, φιλοξενώντας ποικίλες αθλητικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις προσβάσιμες σε όλους τους αθλητές. Μεταξύ αυτών, το Los Angeles Memorial Coliseum ξεχωρίζει ως πραγματικό Ολυμπιακό ορόσημο, αφού φιλοξένησε τις Τελετές Έναρξης και Λήξης για τους Αγώνες του 1932 και του 1984, καθώς και αγώνες στίβου.

Άλλες πρωτοβουλίες

Οι κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές κληρονομιές των Ολυμπιακών Αγώνων Λος Άντζελες 1984 έχουν ένα ευρύ και ποικίλο φάσμα. Οι Αγώνες πρωτοστάτησαν σε ένα οικονομικό μοντέλο μέσω συνεργασιών με χορηγούς, που έγιναν πρότυπο για μελλοντικούς αγώνες. Δημιούργησε ένα κίνημα νεολαίας για την εκπαίδευση των νέων σχετικά με τις Ολυμπιακές αξίες και τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τους αγώνες. Διευκόλυναν τη συμμετοχή της γειτονιάς σε εθελοντική βάση και υλοποίησαν έργα καθαρισμού σε όλο το Λος Άντζελες, καθώς και φύτευση περισσότερων από 20.000 δέντρων και θάμνων.

Η Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος LA84, Renata Simril, σε δήλωση της είπε ότι όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τη ζωντανή κληρονομιά των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1984, επισημαίνουν το Ίδρυμα LA84 και το έργο που πραγματοποιείται για την άρση των φραγμών, ώστε όλοι οι νέοι να έχουν πρόσβαση στα οφέλη του αθλητισμού και του παιχνιδιού.

 «Αλλά αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές οικονομικές και κοινωνικές κληρονομιές που άφησαν αυτοί οι Αγώνες. Η τεχνολογία, η καινοτομία στο μοντέλο χορηγιών, η ανάδειξη του Λος Άντζελες ως πολιτιστικό κέντρο παγκόσμιας κλάσης μετά το Φεστιβάλ Τεχνών, τα αθλήματα νέων και η ισότητα στους αγώνες είναι όλα δώρα από αυτούς τους Αγώνες που αντέχουν μέχρι σήμερα. Η ελπίδα μου για το LA28 θα ήταν να οικοδομήσουμε αυτή την κληρονομιά και να ευθυγραμμιστούμε γύρω από το βασικό όραμα του Ολυμπιακού Κινήματος για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου μέσω του αθλητισμού», κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend