Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Αθηνά Βιολάρη: Μεταφέρουμε δράσεις για τα 50 χρόνα μαύρων επετείων και στην ύπαιθρο
Αθηνά Βιολάρη: Μεταφέρουμε δράσεις για τα 50 χρόνα μαύρων επετείων και στην ύπαιθρο

Αθηνά Βιολάρη: Μεταφέρουμε δράσεις για τα 50 χρόνα μαύρων επετείων και στην ύπαιθρο

 

 

Θέλαμε να μεταφέρουμε δράσεις για τα 50 χρόνια του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής και στην ύπαιθρο, δηλώνει στο ΚΥΠΕ η δημοσιογράφος Αθηνά Βιολάρη, η οποία συμμετέχει στο δρώμενο μουσικής, λόγου και εικόνας με γενικό τίτλο «Τραγουδώ για την Κύπρο», το οποίο διοργανώνεται στο πλαίσιο των 50 χρόνων από το πραξικόπημα και από την τουρκική εισβολή. 

Το εν λόγω δρώμενο, όπως εξηγεί, αποτελεί συνεργασία του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) με ορεινές κοινότητες και το σχήμα «Μουσικοί Συνοδοιπόροι».

Η κ. Βιολάρη λέει ότι το δρώμενο αφορά τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, με αποκορύφωμα το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. «Πέραν από τη μελοποιημένη ποίηση κυρίως Κυπρίων ποιητών αλλά και μεγάλων Ελλήνων ποιητών, όπως του Γιώργου Σεφέρη και του Οδυσσέα Ελύτη, υπάρχει και απαγγελία ποιημάτων από τον ηθοποιό Νεόφυτο Νεοφύτου και από μένα την ίδια», προσθέτει.

 

Αναφέρει ακόμη ότι στο δρώμενο υπάρχουν μικρές θεατρικές σκηνές που αφορούν το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, σημειώνοντας ότι γίνεται αναπαράσταση των γεγονότων όπως συνέβησαν πριν από 50 χρόνια. Όπως λέει, έχει προηγηθεί έρευνα από την Έλενα Κυπριανού, και «βγαίνουν στο φως καινούργια στοιχεία, που δεν τα γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα», όπως η λειτουργία ενός ραδιοσταθμού μικρότερης εμβέλειας στη Λεμεσό πέραν από τη λειτουργία του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού στην Πάφο από τον Νίκο Νικολαΐδη μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος.

Επίσης, σημειώνει η Αθηνά Βιολάρη, μέσα από την έρευνα παρουσιάζονται λεπτομέρειες για πεσόντες – πολίτες και μη – τις ημέρες του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής. «Πρόκειται για ένα δρώμενο που μεταφέρει συναισθήματα και έχει γίνει με πολύ μεράκι, πολλή έρευνα και πολλή δουλειά», υπογραμμίζει.

Επιπλέον, θα παρουσιαστούν φωτογραφίες που δεν είχαν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας, επισημαίνει, κάνοντας λόγο για «πολύ σοβαρή έρευνα». Οι συναυλίες, όπως λέει, διανθίζονται και από μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα.

Ο στόχος μας, όπως εξηγεί, «ήταν να μην παρουσιαστούν οι δράσεις για τα πενηντάχρονα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής μόνο στη Λευκωσία και στις άλλες μεγάλες πόλεις, αλλά θέλαμε να τις μεταφέρουμε και στην ύπαιθρο». Παράλληλα, η Αθηνά Βιολάρη αναφέρει στο ΚΥΠΕ ότι συζητείται η μεταφορά της εκδήλωσης και σε άλλες κοινότητες – κυρίως ορεινές και απομακρυσμένες.

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται με αφορμή τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και θα πραγματοποιηθούν στον Καλοπαναγιώτη, στο Όμοδος και στις Πλάτρες στις 16, 18 και 19 Αυγούστου, αντίστοιχα. Και οι τρεις συναυλίες θα αρχίσουν στις 19:30.

Το σχήμα «Μουσικοί Συνοδοιπόροι» απαρτίζουν οι Χρίστος Στασής (μπουζούκι, αφήγηση και τραγούδι), Στέλλα Κακουλλή (τραγούδι), Δημήτρης Τσουλάκος (κιθάρα, τραγούδι), Μάριος Σολωμού (κρουστά, λαούτο, τραγούδι) και Άγγελος Δούκας (πιάνο, ακορντεόν). Την καλλιτεχνική επιμέλεια και παραγωγή της όλης παράστασης έχει ο ιδρυτής του σχήματος, Χρίστος Στασής.

Τις εκδηλώσεις στηρίζουν το Γραφείο Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, το Ίδρυμα Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους και το Δίκτυο Θεματικών Κέντρων Τροόδους.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend