Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Νεκρή ζώνη: Ακόμα το σκέφτονται για το συρματόπλεγμα
Νεκρή ζώνη: Ακόμα το σκέφτονται για το συρματόπλεγμα

Νεκρή ζώνη: Ακόμα το σκέφτονται για το συρματόπλεγμα

Παρά τις έντονες επικρίσεις και τις αναφορές σε εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, για την τελική απόφαση αναμένουν τη μελέτη σχετικά με την επιχειρησιακή αξιολόγηση του συγκεκριμένου μέτρου.

Παρά τη ζημιά που προκαλεί σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για τοποθέτηση συρματοπλέγματος στην Πράσινη Γραμμή για περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, η παρούσα κυβέρνηση ακόμη το σκέφτεται κατά πόσο θα το αφαιρέσει ή όχι.

Το συρματόπλεγμα μήκους 14 χιλιομέτρων τοποθετήθηκε το 2021 και αποτέλεσε λόγο άσκησης έντονης κριτικής στην ετήσια έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την Κύπρο. Στην έκθεση Γκουτέρες, γίνεται αναφορά στον «μη εξουσιοδοτημένο συρμάτινο φράχτη μήκους 14 χιλιομέτρων που τοποθετήθηκε στην ουδέτερη ζώνη το 2021, ο οποίος, παρά τις διαμαρτυρίες της αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο, δεν έχει αφαιρεθεί, παρά τις ενδείξεις ότι αυτό θα γινόταν».

Ενδεικτικό ότι στο πρώτο διάστημα ανάληψης της διακυβέρνησής της, η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη παρουσίαζε ως θέμα χρόνου το ξήλωμα του συρματοπλέγματος, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου είχε χαρακτηρίσει το συρματόπλεγμα ως ανεπαρκές μέτρο και επιζήμιο πολιτικά για τη χώρα μας.

Εντούτοις, όπως προκύπτει από τις χθεσινές τοποθετήσεις του υφυπουργού Μετανάστευσης, δεν υπάρχει καμιά ειλημμένη απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα και ακόμα αναμένεται μελέτη του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφορικά με την επιχειρησιακή αναγκαιότητα του μεταλλικού φράχτη.

Ο υφυπουργός Μετανάστευσης Νικόλας Ιωαννίδης, μετά από επίσκεψη στην περιοχή της Αυλώνας όπου στήθηκε πρόχειρος καταυλισμός από την ειρηνευτική δύναμη και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ερωτηθείς για το θέμα του συρματοπλέγματος, ανέφερε πως «σε συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης ο οποίος έχει ζητήσει έκθεση για την επιχειρησιακή αξιολόγηση του συρματοπλέγματος, θα καταρτιστεί μία εισήγηση ούτως ώστε με βάση τα δεδομένα όταν θα τα έχουμε, να ληφθεί μία απόφαση».

«Απλώς ήθελα να δω κι εγώ ίδιος πώς είναι η κατάσταση, να ακούσω κι εδώ και από τους κατοίκους της περιοχής, έτσι ώστε να έχω μια καθαρή εικόνα όταν θα έχουμε και τα δεδομένα, να είμαστε έτοιμοι να ετοιμάσουμε μία εισήγηση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ανέφερε.

Ερωτηθείς για την άποψή του, είπε ότι το συρματόπλεγμα εξυπηρετεί σε κάτι, διευκρινίζοντας όμως πως δεν θα αξιολογήσει επιχειρησιακά το συρματόπλεγμα, σημειώνοντας πως αντιλαμβάνεται ότι δημιουργούνται κάποια πρακτικά προβλήματα στους κατοίκους.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, «όταν έχουμε και την έκθεση της Αστυνομίας που είναι το σώμα ασφαλείας, τότε θα μπορέσουμε να έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα». Πρόσθεσε πως αναλόγως των πορισμάτων και των ευρημάτων, οι αρμόδιοι θα είναι σε θέση να έχουν μια πιο καλή εικόνα και να αποφασίσουν σε σχέση με την εισήγηση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια να ληφθεί μία απόφαση.

Πρέπει να αφαιρεθεί

Το μέλος του κοινοτικού συμβουλίου Αυλώνας Χάρης Λοΐζου ήταν απόλυτος ως προς την αποτελεσματικότητα του συρματοπλέγματος: «Τα συρματοπλέγματα είναι αχρείαστα. Εμποδίζουν ένα άτομο να το περάσει για δύο λεπτά μόνο. Μέσα σε δύο λεπτά το συρματόπλεγμα μπορεί να το περάσει ο οποιοσδήποτε.

Γι’ αυτά τα δύο λεπτά δημιουργούνται τόσα και τόσα προβλήματα στην περιοχή μας», ενώ υπέδειξε πως «τα συρματοπλέγματα δημιουργούν και την αίσθηση ύπαρξης συνόρου». «Δεν υπάρχουν σύνορα», ανέφερε, «τα σύνορά μας είναι πιο κάτω, στη θάλασσα, γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να αφαιρεθούν».

Σε ό,τι αφορά την καγκελόπορτα που έχει τοποθετηθεί στον δρόμο Ακακίου-Αυλώνας, ο κ. Λοΐζου είπε ότι την καγκελόπορτα που έχει τοποθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία τη χρησιμοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη. «Κόβουν την είσοδο προς τη νεκρή ζώνη για να κάμουν κάποιους ελέγχους. Δηλαδή, τα έργα τα δικά μας τα χρησιμοποιούν τα ΗΕ για ελέγχους, κάτι που είναι ανεπίτρεπτο», είπε.

 

Send this to a friend