Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Αποσύρει πιθανώς εθιστικό πρόγραμμα ανταμοιβών το TikTok
Αποσύρει πιθανώς εθιστικό πρόγραμμα ανταμοιβών το TikTok

Αποσύρει πιθανώς εθιστικό πρόγραμμα ανταμοιβών το TikTok

 

 

Να αποσύρει από την Ευρώπη πρόγραμμα ανταμοιβών το οποίο θα μπορούσε να ενθαρρύνει τον εθισμό στη χρήση της εφαρμογής δεσμεύτηκε η TikTok, στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με την Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν ανακοίνωσε πως κλείνει τη διαδικασία μη συμμόρφωσης που είχε ξεκινήσει, μετά τη δέσμευση της πλατφόρμας για απόσυρση του προγράμματος TikTok Lite Rewards από την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη μη προώθηση ανάλογων προγραμμάτων.

Το πρόγραμμα ανταμοιβών αφορά την έκδοση TikTok Lite της εφαρμογής, η οποία χρησιμοποιεί λιγότερα δεδομένα και λιγότερο χρόνο στη μνήμη της συσκευής. Η συγκεκριμένη έκδοση της εφαρμογής είναι διαθέσιμη από τον Απρίλιο στην Ισπανία και στη Γαλλία.

 

Η Επιτροπή είχε μεταφέρει στην εταιρεία της ανησυχίες της για το πρόγραμμα ανταμοιβών της εφαρμογής, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να συλλέγουν πόντους μέσα από διάφορες δραστηριότητες (tasks) όπως η παρακολούθηση βίντεο, τα like σε αναρτήσεις, το follow σε λογαριασμούς παραγωγών περιεχομένου, ή οι προσκλήσεις σε φίλους να εγγραφούν στο TikTok.

Το ζήτημα που προκύπτει από το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατά την Κομισιόν αφορά το ότι δεν έγινε επαρκής αξιολόγηση του κινδύνου να προκαλέσει εθισμό των χρηστών, με αρνητικές επιπτώσεις στη ψυχική και σωματική τους υγεία, ιδιαίτερα όσον αφορά τους ανήλικους.

Η πλατφόρμα είχε προχωρήσει στη σχετική δέσμευση ως απάντηση στις ανησυχίες που κατέθεσε η Επιτροπή στο πλαίσιο επίσημης διαδικασίας που κινήθηκε κατά της TikTok στις 22 Απριλίου καθώς δεν είχε προχωρήσει στις ενέργειες που προβλέπει η νομοθεσία.

Σύμφωνα με την DSA, οι πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες υποχρεούνται να διενεργούν αξιολόγηση κινδύνου και να υποβάλλουν έκθεση στις υπηρεσίες της Επιτροπής πριν από την έναρξη λειτουργίας νέων εργαλείων και προγραμμάτων, καθώς και να εφαρμόσουν αποτελεσματικά μέτρα μετριασμού για την αντιμετώπιση των κινδύνων που εντοπίζονται.

Με την απόφασή της η Κομισιόν καθιστά νομικά δεσμευτικές τις υποσχέσεις της TikTok, το οποίο σημαίνει πως η όποια παραβίαση τους αυτόματα θα ισοδυναμεί και με παραβίαση της DSA η οποία μπορεί ενδεχομένως να επιφέρει την επιβολή προστίμων.

Όπως σημειώνεται, αυτή είναι η πρώτη υπόθεση που έχει κλείσει η Επιτροπή μετά την έναρξη της εφαρμογής της DSA, με την όλη διαδικασία κατά της TikTok να έχει διαρκέσει 105 ημέρες, και είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ δέχεται δεσμεύσεις από πλατφόρμα ως αποτέλεσμα διαδικασίας εναντίον της.

Παραμένει παράλληλα ανοιχτή ξεχωριστή διαδικασία κατά της TikTok την οποία η Επιτροπή κίνησε στο πλαίσιο της DSA στις 19 Φεβρουαρίου.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend