Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Έρευνα: Το 32% των Ουκρανών ανοιχτό σε εδαφικές παραχωρήσεις για γρήγορη ειρήνη
Έρευνα: Το 32% των Ουκρανών ανοιχτό σε εδαφικές παραχωρήσεις για γρήγορη ειρήνη

Έρευνα: Το 32% των Ουκρανών ανοιχτό σε εδαφικές παραχωρήσεις για γρήγορη ειρήνη

 

 

Σχεδόν το ένα τρίτο των Ουκρανών θα δεχόταν κάποιες εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία για γρήγορο τέλος του πολέμου, μια υπερτριπλάσια αύξηση τον περασμένο χρόνο, αν και οι περισσότεροι εξακολουθούν να αντιτίθενται στην παραχώρηση οποιασδήποτε γης, έδειξε δημοσκόπηση την Τρίτη.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου (KIIS) δήλωσε ότι η δημοσκόπησή του με 1.067 άτομα σε εδάφη που κατείχε η Ουκρανία από τις 16 έως τις 22 Μαΐου έδειξε ότι το 32% θα συμφωνούσε σε κάποια μορφή εδαφικών παραχωρήσεων, από μόλις 10% ένα χρόνο νωρίτερα και 19% στο τέλος του 2023.

Είπε ότι το 55% των Ουκρανών παραμένει αντίθετο σε οποιεσδήποτε εδαφικές παραχωρήσεις.

 

Σχεδόν 29 μήνες από την πλήρους κλίμακας εισβολή της, η Ρωσία καταλαμβάνει περίπου το 18% του ουκρανικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας που κατέλαβε το 2014. Τα στρατεύματα του Κιέβου βρίσκονται σε μειονεκτική θέση φέτος αντιμετωπίζοντας μια ρωσική επίθεση αφού η αντεπίθεσή τους απέτυχε να σημειώσει σημαντικά κέρδη πέρυσι.

Η έρευνα δεν ρώτησε τους ερωτηθέντες σε ποιες εδαφικές παραχωρήσεις θα ήταν ανοιχτοί ή πόσο μεγάλες θα έπρεπε να είναι. Το KIIS είπε ότι οι ερωτηθέντες δεν θεωρούν απαραίτητα ότι οι παραχωρήσεις ισοδυναμούν με την αναγνώριση της επικράτειας ως ρωσικής.

«Για παράδειγμα, ορισμένοι άνθρωποι είναι έτοιμοι να αναβάλουν την απελευθέρωση ορισμένων εδαφών για το μέλλον, σε μια καλύτερη στιγμή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το KIIS με τα ευρήματά του.

Η Ρωσία το 2022 δήλωσε μονομερώς ότι είχε προσαρτήσει τις ουκρανικές περιοχές Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, τις οποίες ελέγχει εν μέρει.

Σε δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν παράλληλα με την έρευνα, ο εκτελεστικός διευθυντής του KIIS, Anton Hrushetskyi, είπε ότι οι Ουκρανοί παραμένουν αντίθετοι στην ιδέα επίτευξης ειρηνευτικής διευθέτησης με τη Ρωσία με οποιοδήποτε κόστος.

«Είναι… σημαντικό ότι στο πλαίσιο πιθανών «παραχωρήσεων», οι Ουκρανοί είναι κατά της «ειρήνης με οποιονδήποτε όρο»», είπε.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend