Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Απεβίωσε ο Κύπριος συγγραφέας και σκηνοθέτης Άντης Ροδίτης
Απεβίωσε ο Κύπριος συγγραφέας και σκηνοθέτης Άντης Ροδίτης

Απεβίωσε ο Κύπριος συγγραφέας και σκηνοθέτης Άντης Ροδίτης

 

 

Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών ο Κύπριος συγγραφέας και σκηνοθέτης, Άντης Ροδίτης.         

Ο Άντης Ροδίτης γεννημένος το 1946 σπούδασε κινηματογράφο και τηλεοπτική παραγωγή  στην Αγγλία. Εργάστηκε στην Τηλεόραση τού ΡΙΚ, στην παραγωγή και σκηνοθεσία προγραμμάτων επικαιρότητας και ενημέρωσης, από το 1971 μέχρι το 1985.

Αποχωρώντας από το ΡΙΚ το 1987, ίδρυσε δική του εταιρία παραγωγής κυρίως ταινιών ντοκιμαντέρ. Μερικές από τις ταινίες του τιμήθηκαν με πρώτα βραβεία και άλλες διακρίσεις σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Ανάμεσα στα ντοκιμαντέρ του είναι κι εκείνα που αφηγούνται την ιστορία του απελευθερωτικού μας αγώνα.

 

Με δική του πρωτοβουλία εισήγαγε από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων πολλές ταινίες με θέμα τον αγώνα της ΕΟΚΑ, που μέχρι τη δεκαετία του ’90 ήταν άγνωστο ότι υπήρχαν.

Παράλληλα ο Άντης Ροδίτης συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά, όπου δημοσίευσε κατά καιρούς πεζά κείμενά του.

Έγραψε ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, λογοτεχνική κριτική. Βραβεύτηκε δύο φορές από το κράτος και μια από την πρεσβεία της Ελλάδος.

Η κηδεία του θα τελεστεί την Τρίτη 23 Ιουλίου και ώρα 09:00-10:00 (συλλυπητήρια) και στις 10:00 η τελετή, στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στο Καϊμακλί.

Ανάμεσα στα βιβλία του, εκτός από το βραβευμένο Δέκα χιλιάδες μέλισσες, περιλαμβάνεται και το Κουράγιο Πηνελόπη, ένα βιβλίο έρευνας για τα γεγονότα του 1964. Με αμερικανικά και αγγλικά έγγραφα της περιόδου Δεκεμβρίου-Αυγούστου 1964, μερικά από τα οποία πρώτη φορά έρχονται στο φως, αποδεικνύει ότι το 1964 οι Αμερικανοί άφησαν το πεδίο ελεύθερο για πραγματοποίηση της Ένωσης χωρίς καμμία παραχώρηση στην Τουρκία. Η Ένωση δεν έγινε από άρνηση της γνωστής, δικής μας πλευράς.

Σημαντικό επίσης βιβλίο του είναι Τα Γράμματα στη Μητέρα του Κώστα Μόντη, που κυκλοφόρησε το 2015. Εκεί αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι και ο Κώστας Μόντης, ο μεγάλος αυτός ποιητή μας, θεωρεί ότι για το βαρύ πλήγμα που υπέστη η ελληνικότητα του νησιού μας το 1974, και τον θανάσιμο κίνδυνο που διατρέχει σήμερα, τη μεγαλύτερη  ευθύνη δεν είναι οι ξένοι που τη φέρουν αλλά η δική μας πλευρά για τις ενέργειες, τις πολιτικές που ακολούθησε και τις αποφάσεις της.

Send this to a friend