Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η Κύπρος μνημονεύει σήμερα τα 13 θύματα της έκρηξης στο Μαρί, η οποία σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2011 και βύθισε τη χώρα στο πένθος.

Στις 8 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα παραστεί και θα εκφωνήσει επιμνημόσυνο λόγο στο μνημόσυνο των ηρώων του Μαρί στη Ναυτική Βάση “Ευάγγελος Φλωράκης”, στο Μαρί.

Στη συνέχεια θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων στις εγκαταστάσεις της ΕΜΑΚ, στην Κοφίνου.


Από την έκρηξη των εμπορευματοκιβωτίων με πολεμοφόδια στη Ναυτική Βάση ‘Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης’  έχασαν τη ζωή τους ο Πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, ο Αντιπλοίαρχος Λάμπρος Λάμπρου, ο Αρχικελευστής Κλεάνθης Κλεάνθους, ο ΕΠΥ Κελευστής Μιχάλης Ηρακλέους, οι ναύτες Μίλτος Χριστοφόρου, Χριστάκης Χριστοφόρου και Ανδρέας Χαραλάμπους, ο Αρχιλοχίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο Αρχιπυροσβέστης Γιώργος Γιακουμή και οι πυροσβέστες Βασίλης Κρόκος, Σπύρος Τταντής, Παναγιώτης Θεοφίλου και Αδάμος Αδάμου.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ανακήρυξε σε ήρωες του 13 ανθρώπους που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος, ενώ η δικαιοσύνη επέβαλε ποινές σε όσους κρίθηκε ότι είχαν ευθύνες για την τραγωδία.

Οι  τρεις φονικές εκρήξεις, με πιο ισχυρή αυτήν γύρω στις πέντε και μισή το πρωί, στα εμπορευματοκιβώτια που φυλάγονταν στη ναυτική βάση,  συγκλόνισε το παγκύπριο.

Η ναυτική βάση ισοπεδώθηκε, ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός καταστράφηκε με σημαντική επιβάρυνση στην οικονομία ενώ οι κοινότητες που γειτνιάζουν υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

 

Άμεσα έργα που να επαναφέρουν το έργο της ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας σε τροχιά υλοποίησης, μέχρι και τη λήψη των τελικών αποφάσεων για το μέλλον του έργου, συζήτησε χθες ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης με την Ad hoc επιτροπή πόλης και επαρχίας Λάρνακας, επιτροπή που συστάθηκε μετά την κατάρρευση της σύμβασης με τη κοινοπραξία Kition για την κοινή ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της πόλης.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση στο Υπουργείο Μεταφορών, ο κ. Βαφεάδης είπε πως κατά τη συζήτηση ακούστηκαν «πολύ καλές εισηγήσεις», οι οποίες θα καταγραφούν σε σημείωμα που θα παρουσιαστεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με στόχο να ληφθούν αποφάσεις.

«Έχουν κατά την άποψή μου ακουστεί πολύ καλές εισηγήσεις, οι οποίες θωρούμε ότι προσεγγίζουν το θέμα της άμεσης επαναφοράς του έργου σε πορεία υλοποίησης, σε ποιοτική υλοποίηση, σε υλοποίηση η οποία θα ωφελήσει την πόλη της Λάρνακας», ανέφερε στις δηλώσεις του.

Όπως είπε, «αναλάβαμε να καταγράψουμε όλες αυτές τις εισηγήσεις, τις οποίες θα παρουσιάσουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με σκοπό να ληφθούν κάποιες αποφάσεις και σύντομα να γίνουν οι ανάλογες ανακοινώσεις προς το κοινό, ούτως ώστε να γνωρίζει πώς προχωρούμε, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα, τι θα προτείνουμε για να υλοποιηθεί πρώτα και τι θα υλοποιηθεί στη συνέχεια».

Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, είναι «να προσθέσουμε μια ανάπτυξη στη Λάρνακα, η οποία θα ωφελήσει όχι μόνο τους κατοίκους, όχι μόνο θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και θα βοηθήσει και την οικονομία της Λάρνακας, ούτως ώστε να μπορέσουμε παραδώσουμε ένα έργο στα παιδιά μας, το οποίο θα είναι ευεργέτημα στο τέλος της ημέρας».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ εποικοδομητική, σημειώνοντας ότι καταθέσαμε τις δικές μας προτάσεις σε ένα αρχικό τρόπο σκέψης και φιλοσοφίας, που βασίζεται στο ότι θα πρέπει ο δημότης της Λάρνακας, αλλά και της Κύπρου – γιατί το έργο του λιμανιού και της μαρίνας της δεν είναι μόνο ένα έργο που αφορά τη Λάρνακα είναι ένα έργο σημαντικό για όλο τον τόπο.

Πρέπει να μην μιλούμε και να υποσχόμαστε, αλλά ο πολίτης να δει συγκεκριμένες αναπτύξεις και έργα, τα οποία δεν επηρεάζουν την μελλοντική πορεία της όλης ανάπτυξης.

Send this to a friend