Home ΛΑΡΝΑΚΑ Μια νέα Δημοτική Πινακοθήκη είναι έτοιμη να αποτελέσει μια καλλιτεχνική και ιστορική αναφορά στον πολιτισμικό χάρτη της πόλης της Λάρνακας
Μια νέα Δημοτική Πινακοθήκη είναι έτοιμη να αποτελέσει μια καλλιτεχνική και ιστορική αναφορά στον πολιτισμικό χάρτη της πόλης της Λάρνακας

Μια νέα Δημοτική Πινακοθήκη είναι έτοιμη να αποτελέσει μια καλλιτεχνική και ιστορική αναφορά στον πολιτισμικό χάρτη της πόλης της Λάρνακας

Σε ένα από τα εμβληματικότερα κτήρια της Λάρνακας, γνωστό και ως η «Λέσχη με τα εφτά τζάκια», επί της Οδού Ζήνωνος Κιτιέως, φιλοξενείται η νέα Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας – Συλλογή Χριστοφόρου.

Το κτήριο με τον ηλιακό (χώρος υποδοχής) στο κατώι και το ανώι με εφτά δωμάτια και τα εφτά τζάκια, έχει αναπαλαιωθεί το 2021 συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής  Ανάπτυξης, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», αφού πρωτίστως είχε κηρυχθεί διατηρητέο από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Το κτήριο φέρει πλέον το όνομα Πολυχώρος Δημιουργικότητας και Πολιτισμού Λάρνακας.


Σύμφωνα με προφορικές κυρίως μαρτυρίες, η οικία κτίστηκε στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα και χρησιμοποιήθηκε στην αρχή ως πανδοχείο και χάνι για τους ταξιδιώτες που έφταναν στο λιμάνι με τα ζώα τους για την μεταφορά και την παραλαβή εμπορευμάτων.

Στις αρχές του 19ου αιώνα αναφέρεται ως η κατοικία του Jacometto Mattei. Επίσης, κατά τον Ν. Γ. Κυριαζή, το κτήριο χρησιμοποιήθηκε ως τόπος διαμονής του Γάλλου γιατρού Joseph Irenee Foblant που είχε έρθει στην Κύπρο το 1839.

Ο γιατρός αυτός μαζί με τις Γαλλίδες μοναχές της μονής του Αγίου Ιωσήφ, παρείχε από το 1845 μέχρι το 1864, δωρεάν ιατρική εξέταση και φάρμακα σε πολλούς κατοίκους της κοινωνίας της Λάρνακας και ολόκληρης της Κύπρου, σε μια εποχή που οι ασθένειες θέριζαν, όπως ο ελώδης πυρετός, η χολέρα κ.ά.

Με την άφιξη των Άγγλων το 1878 το παλιό πανδοχείο και οικία μετατράπηκε σε Λέσχη για τους δημόσιους υπαλλήλους και στρατιωτικούς, ενώ η μεγάλη αυλή άλλαξε χρήση και έγινε το πρώτο γήπεδο τένις στην Κύπρο.

Συλλογή

Στις 16 Απριλίου 2024, υπογράφηκε από τον Δήμαρχο Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα και τον κ. Χαράλαμπο Χριστοφόρου, εκ μέρους της οικογένειας, η Συμφωνία για τη δημιουργία της νέας Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρνακας – Συλλογής Χριστοφόρου και την παραχώρηση δωρεάς των έργων τέχνης προς το Δήμο Λάρνακας.

Αυτή η συμφωνία ενισχύει τη δέσμευση του Δήμου Λάρνακας για περαιτέρω ανάπτυξη της πολιτισμικής κληρονομιάς της πόλης, αφού έρχεται να προσθέσει στην ήδη υπάρχουσα συλλογή των 500 έργων που κατέχει, τα περίπου 150 έργα κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών της Συλλογής Μαρίας και Χαράλαμπου Χριστοφόρου, όπου αυτά καταγράφουν με συνέπεια την πορεία και την εξέλιξη της ελληνικής τέχνης από τα μέσα του 19ου αιώνα έως το τέλος του 20ου.

Η Συλλογή Μαρίας και Χαράλαμπου Χριστοφόρου αποτελεί καρπό επίμοχθης συλλεκτικής προσπάθειας πολλών δεκαετιών. Το πολύτιμο και εξαιρετικά ενδιαφέρον περιεχόμενό της εξειδικεύεται σε Έλληνες καλλιτέχνες, ζωγράφους κυρίως, και πολύ λιγότερο χαράκτες. Επί της ουσίας η Συλλογή Χριστοφόρου παρουσιάζει καίριες πτυχές της ιστορίας της ελληνικής τέχνης από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού grosso modo, τις τάσεις, τις εμμονικές προσκολλήσεις, τις διαφοροποιήσεις, τις ανανεωτικές γραφές, τις αναδιπλώσεις και τους πρωταγωνιστές της εργώδους διαδρομής προς την υιοθέτηση μιας εκφραστικής ελεύθερης από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Άξιο αναφοράς είναι ότι οι συλλέκτες Μαρία και Χαράλαμπος Χριστοφόρου συγκέντρωσαν προβεβλημένους, κυρίως, καλλιτέχνες, οι οποίοι μέσω της δουλειάς τους καθιστούν, έστω και επιλεκτικά, εναργέστερο τον χαρακτήρα της πορείας αυτής, αλλά το σημαντικότερο παρέχουν άγνωστα στην συντριπτική τους πλειονότητα έργα για μελέτη και διεύρυνση της γνωστικής εμπειρίας.

«Η Συλλογή και η μελέτη της όλα αυτά τα χρόνια άλλαξαν ριζικά τη ζωή μας. Δημιουργήθηκε ένας συναισθηματικός δεσμός με κάθε έργο, αφού το κάθε έργο έχει την ιστορία του, τις αγωνίες, το πάθος και την ευχαρίστηση από τη μελέτη και φύλαξή του.

Τα έργα θεωρούνται ως μέλη της οικογένειας που χρειάζονται αγάπη, συντήρηση, προστασία. Η συνεχής μάθηση και ο συναισθηματικός δεσμός δεν τελειώνουν. Αυτή η πνευματική περιπέτεια έχει προσφέρει σε εμάς και όλη την οικογένειά μου την ευκαιρία να γνωρίσουμε, μέσω της εικαστικής τέχνης, πολιτισμούς και την ιστορία πολλών χωρών και στην παρούσα περίπτωση της Ελλάδας» –  Μαρία και Χαράλαμπος Χριστοφόρου.

Ο Δήμος Λάρνακας εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τους Μαρία και Χαράλαμπο Χριστοφόρου για την ευγενική πρόθεση τους να παραχωρήσουν μέρος της συλλογής τους και να δωρίσουν έργα τέχνης προς τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας. Η ενέργεια αυτή του ζεύγους Χριστοφόρου, επεκτείνει και εμπλουτίζει σημαντικά την συλλογή έργων του Δήμου Λάρνακας και παράλληλα ενισχύει τις προσπάθειες του Δήμου, ώστε ο πολιτισμός γενικότερα να λειτουργήσει ως παράμετρος εκπαίδευσης και ανάπτυξης.

Που βρίσκεται

Ο πρώτος όροφος του Πολυχώρου Δημιουργικότητας και Πολιτισμού Λάρνακας στεγάζει τη νέα Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρνακας – Συλλογής Χριστοφόρου που βρίσκεται στην Οδό Ζήνωνος Κιτιέως 5, 6023 Λάρνακα. Η πρόσβαση γίνεται μέσω ανελκυστήρα από την είσοδο του κτηρίου.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο είναι 24644304 και το email [email protected]

Η νέα Πινακοθήκη θα έχει τις ίδιες ώρες λειτουργίας με τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας, που βρίσκεται στη Πλατεία Ευρώπης.

Η Πινακοθήκη Λάρνακας – Συλλογής Χριστοφόρου ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό τη Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024.

 

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ                                                          ΘΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ

Δευτέρα – Παρασκευή:                                            Δευτέρα – Παρασκευή:

9:00 – 13:00 & 15:00 – 18:00                                      9:00 – 13:00 & 16:00 – 19:00

Σάββατο: 10:00 – 13:00                                               Σάββατο: 10:00 – 13:00

Κυριακή: ΚΛΕΙΣΤΟ                                                        Κυριακή: ΚΛΕΙΣΤΟ

 

Κλειστά:

1 Ιανουαρίου, 6 Ιανουαρίου, Καθαρή Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 1 Απριλίου, Μεγάλη Παρασκευή, Κυριακή του Πάσχα, Δευτέρα του Πάσχα, 1 Μαΐου, Αγίου Πνεύματος, 15 Αυγούστου, 1 Οκτωβρίου, 28 Οκτωβρίου, 24-26 Δεκεμβρίου

ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ

 

 

 

Send this to a friend