Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Τρεις ιοί χτυπούν ανελέητα – Ποια τα μέτρα προστασίας
Τρεις ιοί χτυπούν ανελέητα – Ποια τα μέτρα προστασίας

Τρεις ιοί χτυπούν ανελέητα – Ποια τα μέτρα προστασίας

Από το καυτό στο κρύο, από την παραλία στο κλιματιστικό, στο σπίτι, στην εργασία, στην υπεραγορά, στο πολυκατάστημα και το εμπορικό κέντρο, στο αεροπλάνο και τελικά στον γιατρό.

Τρεις οι ιοί που μας χτυπούν φέτος το καλοκαίρι και ο τρόπος που ζούμε τους βοηθά να τρυπώσουν στον οργανισμό μας, να αναπτυχθούν και να μας βάλουν σε περιπέτειες, θέτοντας, παράλληλα, σε κίνδυνο και τις διακοπές μας. Ποιοι είναι αυτοί οι ιοί, ποια τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουμε και πότε επικοινωνούμε με τον γιατρό μας; Ποιο μηχανισμό ενεργοποιεί στον οργανισμό μας το κλιματιστικό, οι πολύ χαμηλές και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και γιατί γινόμαστε πιο ευάλωτοι σε αυτές τις συνθήκες;

Αυτή την εποχή στην Κύπρο, ανέφερε στον «Φ» ο παθολόγος (προσωπικός γιατρός του ΓεΣΥ), Παναγιώτης Δημοσθένους, «κυκλοφορούν 3 ιώσεις:

•Οξεία ιογενής φαρυγγίτιδα: «Αρχίζει ως μια γενικευμένη αδιαθεσία, κομμάρα, αδυναμία, πόνος στο στομάχι και μέσα σε 24-48 ώρες εμφανίζεται πυρετός, κάψιμο στο λαιμό και κάποτε και βραχνάδα. Για σωστή αντιμετώπιση, χρειάζονται μπόλικα υγρά, αντιπυρετικά και, φυσικά, αφωνία για λίγες μέρες. Συστήνεται επικοινωνία με τον γιατρό μετά την τρίτη ημέρα αν ο πυρετός χειροτερεύει».

•Οξεία ιογενής γαστρεντερίτιδα: «Αρχικά εκδηλώνεται με γενική αδυναμία και διάχυτο κοιλιακό άλγος. Ακολουθούν οι τροφώδεις εμέτοι ή και διάρροιες». Προσοχή, δεν θα εμφανίσουν όλοι οι ασθενείς όλα τα συμπτώματα. «Κάποιοι μπορεί να εκδηλώσουν μόνο πόνο στην κοιλιά, κάποιοι μόνο διάρροιες και κάποιοι, πιο αδύναμοι οργανισμοί, όλα τα παραπάνω».

Σημαντικό για τη θεραπεία, «παρά την αφυδάτωση, να αποφεύγεται το σκέτο νερό καθώς είναι δύσπεπτο και να λαμβάνεται σόδα, παγωμένο τσάι, αραιωμένος χυμός μήλου και ηλεκτρολύτες». Σε ό,τι αφορά το φαγητό, συστήνεται «περιορισμός σε φρυγανιά, ρύζι και κοτόπουλο και μακριά από γαλακτοκομικά και σαλατικά».

•Covid-19: «Διανύουμε ήδη την πέμπτη χρονιά του κορωνοϊού. Το φετινό καλοκαίρι συνοδεύτηκε και αυτό με νέα έξαρση του ιού. Εμφανίζονται ήπια, αρχικά, συμπτώματα: Εύκολη κόπωση, ανορεξία, εξάντληση και ίσως δεκατική πυρετική κίνηση. Ακολουθεί μια ύπουλη, σταδιακή επέκταση της λοίμωξης προς το κατώτερο αναπνευστικό, που εκδηλώνεται με παρατεταμένο βήχα και πονοκέφαλο».

Επιβάλλεται η «άμεση αντιμετώπιση με πρόσληψη υγρών, αντιπυρετικών και επικοινωνία με τον προσωπικό γιατρό». Όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες είναι πιο τυχεροί φέτος καθώς «τα νεότερα αντι-ιικά φάρμακα έχουν πάρα πολύ καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του ιού. Σημαντικό να ξεκινήσει η θεραπεία έγκαιρα».

Η έκθεση στους ιούς αυτούς, είπε ο γιατρός, «δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και νόσηση». Αυτό, «θα εξαρτηθεί από την ποσότητα του ιού και τη διάρκεια που ήρθαμε σε επαφή με έναν ασθενή, καθώς και την κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Δυστυχώς, αν ασθενήσει κάποιος νωρίς το καλοκαίρι με μια από αυτές τις ιώσεις το ανοσοποιητικό του σύστημα θα καταστεί ευάλωτο και ενδέχεται στην συνέχεια να κολλήσει και έναν από τους υπόλοιπους ιούς (π.χ. πρώτα covid και μετά φαρυγγίτιδα ή και αντίστροφα).

Με πολύ απλά, λόγια είπε ο κ. Δημοσθένους, «δεν πρέπει να αρχίσουμε τα “δεν είναι τίποτε” ή “μάλλον με πείραξε το κλιματιστικό ή δεν έπρεπε να πιώ χθες παγωμένα”». Οι ιώσεις του καλοκαιριού «είναι μαζί μας και όσο πιο γρήγορα παραδεχτούμε ότι μαζέψαμε κάποιο καλοκαιρινό ιό, τόσο το καλύτερο».

Ο ρόλος των συστημάτων κλιματισμού

Ποιος όμως ο ρόλος των κλιματιστικών και πώς μπορεί να λειτουργήσουν εναντίον μας; Η απάντηση σίγουρα δεν είναι ότι με τα κλιματιστικά κρυώνουμε.

«Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας (παγάκια, κλιματιστικό σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες) προκαλεί σύσπαση των αγγείων της μύτης και του λαιμού και μαζί με το αίμα υποχωρούν και τα αμυντικά κύτταρα. Εάν ήδη εκτεθήκαμε στον ιό (γάμοι, βαφτίσεις, αεροπλάνα), ο ιός βρίσκει την ευκαιρία στη χαμηλή θερμοκρασία να εισχωρήσει στον οργανισμό μας».

Πέραν από τα γνωστά σε όλους μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας, όπως είναι η αποφυγή των χώρων στους οποίους υπάρχει συνωστισμός, πλύσιμο χεριών, αποφυγή στενής επαφής με ασθενείς κ.λπ., στην περίπτωση των ιώσεων του καλοκαιριού, υπάρχουν κι άλλα μέτρα τα οποία μπορούμε να λαμβάνουμε προκειμένου να προστατευθούμε και δεν είναι καθόλου άσχετα με τον μηχανισμό που ενεργοποιεί στον οργανισμό μας η εναλλαγή θερμοκρασιών, την οποία αναπόφευκτα όλοι ζούμε το καλοκαίρι στην Κύπρο. «Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και οι καλοκαιρινές ιώσεις μπορεί να αποφευχθούν κάποιες φορές με μερικά απλά μέτρα». Συγκεκριμένα:

•Αποφεύγετε να μπαίνετε πρώτοι στο αεροπλάνο, καθώς θα εισπνεύσετε τους ιούς τους οποίους μπορεί να έχουν αφήσει οι προηγούμενοι επιβάτες κατά την αποβίβαση τους. Όπως εξήγησε ο κ. Δημοσθένους, «όταν τεθεί σε λειτουργία ο κλιματισμός στο αεροπλάνο αρχίζει ταυτόχρονα και το φιλτράρισμα του αέρα και έτσι είμαστε λιγότερο εκτεθειμένοι.

•Αποφεύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και προσλαμβάνετε αρκετά υγρά κατά την παραμονή σας στην παραλία. «Ο αφυδατωμένος οργανισμός είναι πιο ευάλωτος στους ιούς και τη νόσηση».

•Αποφεύγετε τους κλειστούς χώρους με κλιματισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το κλιματιστικό σε χαμηλές θερμοκρασίες, σε χώρους πολυσύχναστους, όπως οι υπεραγορές, οι φούρνοι, τα περίπτερα, τα πολυκαταστήματα κ.λπ., μαζί με τον αέρα και όταν δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι μηχανισμοί, ανακυκλώνουν και τους ιούς των προηγούμενων πελατών/ ατόμων που διακινήθηκαν στο ίδιο υποστατικό.

•Αποφεύγετε την παραγγελία έτοιμου φαγητού κατά τις μεσημβρινές ώρες. Σύμφωνα με τον γιατρό, «όσο καλή και να είναι η προετοιμασία από το εστιατόριο, οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη μεταφορά θα αλλοιώσουν το γεύμα, ειδικά στις περιπτώσεις που τα φαγητά περιέχουν σάλτσα. Προνοείστε και πάρτε από το σπίτι σας κάτι μαζί σας στη δουλειά σας. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγετε εσείς τη γαστρεντερίτιδα και ο διανομέας την ηλίαση».

•Μην καταναλώνετε τροφές που έχουν μείνει αρκετή ώρα εκτός του ψυγείου.

Περιληπτικά και με πολύ απλά λόγια, «οι καλοκαιρινές ιώσεις δεν κάνουν διακοπές. Για να μην χαλάσουν οι δικές σας διακοπές λάβετε τα μέτρα σας και κάντε τον οργανισμό σας λιγότερο ευάλωτο. Αν παρουσιάσετε συμπτώματα να γνωρίζετε ότι: Για τον πυρετό, την αδυναμία και τον πόνο στα κόκκαλα παίρνουμε παυσίπονα. Για το μπούκωμα κάνουμε ρινικές πλύσεις με θαλασσινό νερό τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα, σε κάθε περίπτωση λαμβάνουμε τρία λίτρα υγρά ημερησίως και έχουμε στο σπίτι (γενικός κανόνας) θερμόμετρο και οξύμετρο, το οποίο, επίσης, χρησιμοποιούμε δύο φορές την ημέρα όταν υπάρχουν συμπτώματα. Προσοχή, εάν τα συμπτώματα επιμένουν και ο πυρετός χειροτερεύει μετά την τρίτη ημέρα, επικοινωνούμε χωρίς άλλη καθυστέρηση με τον προσωπικό μας γιατρό.

Πηγή: Philenews

Send this to a friend