Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΥΓΕΙΑ Υπ. Υγείας: Προς υλοποίηση το Εθν. Ινστιτούτο Καρκίνου, να είναι λειτουργικό
Υπ. Υγείας: Προς υλοποίηση το Εθν. Ινστιτούτο Καρκίνου, να είναι λειτουργικό

Υπ. Υγείας: Προς υλοποίηση το Εθν. Ινστιτούτο Καρκίνου, να είναι λειτουργικό

Προς υλοποίηση βαίνει η απόφαση για δημιουργία Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου διαβεβαίωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός ο οποίος μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας και στον απόηχο της αρχικής τοποθέτησης για το θέμα του Υπουργείου Οικονομικών, έκανε λόγο για την ανάγκη σύστασης ενός λειτουργικού και ευέλικτου Ινστιτούτου που να μπορεί να φέρει εις πέρας τον ρόλο και την αποστολή του και να υλοποιήσει τους όρους εντολής του.

Στο πλαίσιο της σημερινής της συνεδρίας η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας συζήτησε την αναγκαιότητα και το χρονοδιάγραμμα επικαιροποίησης και εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για τον Καρκίνο που δημοσιεύτηκε το 2019 και την ανάγκη για δημιουργία Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου και ολοκληρωμένου Κέντρου Καρκίνου Κύπρου, καθώς και για ενοποίηση των υφιστάμενων ογκολογικών τμημάτων.

Στην τοποθέτηση του ενώπιον της Επιτροπής, ο Υπουργός Υγείας τόνισε πως το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου θα προχωρήσει, το σχετικό κονδύλι περιλαμβάνεται άλλωστε στον Προϋπολογισμό για το 2024, και αυτό το οποίο συζητείται αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο Υγείας είναι το μοντέλο (νομικό καθεστώς) του Ινστιτούτου.


«Ειπώθηκαν πολλά σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα, υπάρχουν και άλλες επιλογές, το πιο σημαντικό είναι να δημιουργήσουμε ένα Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου που να δουλεύει. Ξέρουμε ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του, συζητήθηκε, πρέπει να είναι ένα Ινστιτούτο ευέλικτο έτσι ώστε να μπορεί να υλοποιήσει τους όρους εντολής, τον ρόλο και την αποστολή του» υπέδειξε ο Υπουργός Υγείας.

«Αυτό είναι κάτι που θέλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, και η Κυβέρνηση, και η Βουλή» πρόσθεσε, αναφέροντας πως η πρόθεση του Υπουργείου είναι να συνεχιστεί η συζήτηση σε ό,τι αφορά τα μοντέλα και να υπάρξει κατάληξη και κατάθεση της σχετικής πρότασης στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Σεπτέμβριο.

«Θα συνεχιστεί η συζήτηση σε ό,τι αφορά το μοντέλο, θα δούμε και άλλα μοντέλα τα οποία ενδεχομένως να είναι πιο κατάλληλα, είναι κάτι που συζητήσαμε και με τους εμπλεκόμενους φορείς σε συνάντηση πριν από 2-3 εβδομάδες» συμπλήρωσε.

Ξεκαθάρισε δε πως είναι προφανές ότι το Ινστιτούτο θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, οποιοδήποτε και αν είναι το μοντέλο που θα επιλεγεί.

Να σημειωθεί εδώ πως σε νέα του επιστολή για το θέμα, προς τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας και ενόψει της συνεδρίας της Επιτροπής, το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει πως όπως είχε αναφερθεί και σε προηγούμενη αλληλογραφία του με το Υπουργείο Υγείας, δεν διαφωνεί με τη δημιουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, υπενθυμίζοντας ότι για τον σκοπό αυτό περιλήφθηκαν πιστώσεις ύψους €1 εκατ. τον Προϋπολογισμό για το 2024 και στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2024-2026. Αναφορικά με τον τρόπο και τη μορφή υλοποίησης, το Υπουργείο Οικονομικών εκφράζει, στην επιστολή του, τη βεβαιότητα ότι το αρμόδιο Υπουργείο, που είναι το Υπουργείο Υγείας, θα λάβει υπόψη όλες τις παραμέτρους και θα καταθέσει σχετική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Καρκίνου Παύλος Δράκος είπε ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου αποτελεί ένα όργανο το οποίο θα αναλάβει έναν συντονιστικό ρόλο σε ό,τι αφορά τις προσφερόμενες ιατρικές ογκολογικές υπηρεσίες με στόχο να αναβαθμίσει όλες αυτές τις υπηρεσίες.

Ανέφερε ακόμη ότι σε πρόσφατη συνάντηση της Εθνικής Επιτροπής Καρκίνου με τον Υπουργό Υγείας επαναβεβαιώθηκε η θέση της Επιτροπής για ένα Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου αυτόνομο, ανεξάρτητο και ευέλικτο. Επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται αυτή την περίοδο συζητήσεις σε ό,τι αφορά το μοντέλο με το οποίο θα λειτουργήσει το Ινστιτούτο και επανέλαβε πως το ζητούμενο είναι ένα ευέλικτο Ινστιτούτο το οποίο θα μπορέσει να υλοποιήσει τους στόχους που έχουν τεθεί.

Ο Γραμματέας της της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) Μάριος Χαραλαμπίδης ξεκαθάρισε ότι οι οργανωμένοι ασθενείς δεν συζητούν ένα μοντέλο με βάση το οποίο το Ινστιτούτο θα λειτουργεί οργανικά υπό το Υπουργείο Υγείας. «Άρα να είναι ένας ανεξάρτητος φορέας, ναι υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα, τα οποία συζητούνται, αλλά θέλουμε ως ΟΣΑΚ να ξεκαθαρίσει ότι αυτό το μοντέλο δεν περιλαμβάνει τη δημιουργία του Ινστιτούτου ως τμήμα του Υπουργείου Υγείας» είπε, εξηγώντας πως  κάτι τέτοιο δεν θα εξυπηρετούσε τον σκοπό του Ινστιτούτου αλλά και πως ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσει με αυτό το μοντέλο».

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει με τη δημιουργία του Ινστιτούτου ενώ απαντώντας σε ερώτηση αν ο ίδιος απορρίπτει την αρχική θέση του Υπουργείου Οικονομικών ότι το Ινστιτούτου πρέπει να υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας, ο κ. Δαμιανός είπε ότι «η θέση της Κυβέρνησης είναι μια, να προχωρήσουμε, να βρούμε το κατάλληλο μοντέλο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, στο Υπουργείο Υγείας θα το βρούμε το κατάλληλο μοντέλο». Ανέφερε επίσης ότι εντός του καλοκαιριού θα συζητηθούν στο Υπουργείο Υγείας όλα τα πιθανά μοντέλα.

Παράλληλα, ο κ. Δαμιανός είπε το Υπουργείο προχωρά με διάφορα προγράμματα το τρέχον έτος, με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου, ο οποίος βρίσκεται σε έξαρση παγκοσμίως. Ειδικότερα, σημείωσε ότι προγραμματίζονται  πληθυσμιακά προγράμματα για την έγκαιρη πρόληψη της ασθένειας.

Τέλος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι υπάρχει πρόθεση από το ίδρυμα Κλεάνθους να προχωρήσει με δική του δωρεά, ώστε να ανεγερθεί ένα υπερσύγχρονο ογκολογικό τμήμα, το οποίο θα ενώνεται με το Μακάρειο Νοσοκομείο. «Αυτές είναι οι προθέσεις. Είμαστε σε συζητήσεις σε ό,τι αφορά τη σύναψη ενός μνημονίου για τη μελλοντική διαχείριση αυτού του κέντρου και θα προχωρήσει», κατέληξε ο κ. Διαμιανός.

O Πρόεδρος της Επιτροπής Ευθύμιος Δίπλαρος εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι η δημιουργία του Ινστιτούτου έχει δρομολογηθεί από το Υπουργείο Υγείας, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως στόχος δεν είναι να δημιουργηθεί ένας υδροκέφαλος οργανισμός κάτω από το Υπουργείο Υγείας, αλλά ένας ανεξάρτητος οργανισμός που θα μπορεί να συντονίζει όλες τις υπηρεσίες.

«Θα είναι ένα αυτόνομο, ανεξάρτητο και ευέλικτο Ινστιτούτο, αυτό είναι που θέλουμε» είπε.

Εξάλλου, σε γραπτή της δήλωση μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, η Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Μαρίνας Νικολάου αναφέρει ότι «δεν θα δεχθούμε πισωγυρίσματα σχετικά με το Ινστιτούτο Καρκίνου και την Εθνική Στρατηγική».

Χαρακτηρίζει επιβεβλημένη τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Κέντρου για τον Καρκίνο που θα ευθυγραμμίσει τις δράσεις και θα καθορίσει προτεραιότητες, με στόχο την μείωση των περιστατικών αλλά και την ολιστική φροντίδα και παροχή υπηρεσιών προς τους ασθενείς. Παράλληλα εκφράζει απαρέσκεια διότι όπως λέει, «ενημερωθήκαμε σήμερα για την απόφαση μείωσης των κλινών του Ογκολογικού Θαλάμου του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας από 18 σε 14» ενώ «κάτι παρόμοιο συνέβη και στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού από 16 σε 14, αντίστοιχα». Θέσαμε, συνεχίζει, στον Υπουργό τον ορατό κίνδυνο δημιουργίας λιστών αναμονής για τους καρκινοπαθείς. Λέει τέλος ότι στο ΑΚΕΛ θα παρακολουθούν στενά την υλοποίηση του έργου.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου αφού υπενθύμισε ότι η δημιουργία Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου ήταν το πρώτο θέμα που κατέθεσε προς συζήτηση όταν εξελέγη βουλευτής το 2021, ανέφερε ότι δυστυχώς υπήρξε καθυστέρηση στην υλοποίηση της απόφασης για δημιουργία του Ινστιτούτου λόγω διαφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι αφορά το μοντέλο και τον τρόπο λειτουργίας του.

«Για τα θέματα υγείας και εφαρμογής πολιτικών υγείας το αρμόδιο Υπουργείο είναι το Υπουργείο Υγείας και όχι το Υπουργείο Οικονομικών» είπε, εκφράζοντας ικανοποίηση για τη νέα διευκρινιστική επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών για το θέμα. Είπε ακόμη ότι από τη στιγμή που έχει διοριστεί Εθνική Επιτροπή Καρκίνου, θα πρέπει να τους δοθεί η εξουσία να καταθέσουν την άποψη τους για το μοντέλο λειτουργίας του Ινστιτούτου αλλά και πως η ΕΔΕΚ στηρίζει πλήρωσε την τοποθέτηση των οργανωμένων ασθενών ότι το Ινστιτούτο πρέπει να είναι αυτόνομο.

Ο Γραμματέας τέλος της ΟΣΑΚ Μάριος Χαραλαμπίδης δήλωσε ότι το οργανωμένο κίνημα των ασθενών απορρίπτει το ενδεχόμενο το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου να δημιουργηθεί ως τμήμα του Υπουργείου Υγείας. «Αυτό το μοντέλο δεν πρόκειται να λειτουργήσει και δεν εξυπηρετεί και τους σκοπούς και τις μελέτες που γίνονται για το Ινστιτούτο» είπε, εξηγώντας πως η ΟΣΑΚ θα εμπλακεί στις συζητήσεις σε ό,τι αφορά τα μοντέλα λειτουργίας του Ινστιτούτου αλλά σε καμία περίπτωση ο Ινστιτούτο δεν μπορεί να λειτουργήσει ως τμήμα του Υπουργείου Υγείας.

Εμείς συζητούμε για ένα Ινστιτούτο ανεξάρτητο το οποίο θα έχει το Διοικητικό του Συμβούλιο, θα έχει τον Εκτελεστικό του Διευθυντή και θα μπορέσει να συντονίσει» είπε.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend