Με κεντρικό σύνθημα: «Η Ηπατίτιδα δεν μπορεί να περιμένει – Ενημερώσου τώρα» ο μήνας Ιούλιος αποτελεί μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας που έχει οριστεί η 28η Ιουλίου.
Ο Σύνδεσμος Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου «Προμηθέας», με ανακοίνωση του, αναφέρει ότι υλοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις ιογενείς ηπατίτιδες, την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους.
Σκοπός, σημειώνεται, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού στα θέματα της ηπατίτιδας, η ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης, πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας των ατόμων που έχουν προσβληθεί αλλά και η ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων για την υλοποίηση δράσεων που θα οδηγήσουν στην εξάλειψη των σοβαρών λοιμώξεων.
Ως αποκορύφωμα της όλης προσπάθειας ο Σύνδεσμος Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου και το Κ.Υ.Φ.Α (Κέντρο Υποστήριξης Ανθρώπων Που Ζουν Με HIV/AIDS) θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουλίου 2024, στις 9 το πρωί στο κτήριο διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας, ενώνοντας δυνάμεις για την εξάλειψη των Ιογενών Ηπατιτίδων και μεταδιδόμενων νοσημάτων όπως ο HIV.
Όπως αναφέρεται, ηπατίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή του ήπατος (συκωτιού) και τα αίτια της ποικίλουν. Μια από τις κύριες αιτίες είναι οι ιοί που προσβάλουν τον οργανισμό μας και προκαλούν οξεία ή χρόνια ηπατίτιδα. Ιογενής ονομάζεται η ηπατίτιδα η οποία έχει δημιουργηθεί από κάποιον ιό.
Σύμφωνα με στοιχεία, οι περισσότεροι ασθενείς με ηπατίτιδα βρίσκονται στο σκοτάδι, αφού 8 στους 10 δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από την ασθένεια. Δεν είναι τυχαίο ότι οι επιστήμονες έχουν ονομάσει την ηπατίτιδα «σιωπηλή νόσο» και αυτό γιατί τα συμπτώματα εμφανίζονται αρκετά χρόνια αργότερα, με αποτέλεσμα, εξαιτίας της καθυστερημένης διάγνωσης, πολλές φορές οι θεραπευτικές παρεμβάσεις να μην έχουν αποτέλεσμα.
Ως εκ τούτου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως στόχο την εξάλειψη της Ιογενούς Ηπατίτιδας από τον κατάλογο των απειλών για τη Δημόσια Υγεία μέχρι το 2030.
Αναφέρεται ότι η οξεία ηπατίτιδα διαρκεί λιγότερο από έξι μήνες. Τα αρχικά χαρακτηριστικά της, μπορεί να μοιάζουν με της γρίπης, δηλαδή ο ασθενής να αισθάνεται αδιαθεσία, μυοσκελετικούς πόνους, πυρετό, ναυτία, διάρροια και πονοκέφαλο. Ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν επίσης, κιτρίνισμα στα μάτια και στο δέρμα και σκούρα ούρα, δηλαδή ίκτερο. Αν η ασθένεια προχωρήσει, μπορεί να δημιουργήσει διόγκωση του ήπατος, λεμφαδενοπάθεια, ή ακόμα και ηπατική ανεπάρκεια. Όταν η κατάσταση επιδεινώνεται, η μοναδική αντιμετώπιση είναι η μεταμόσχευση ήπατος.
Προστίθεται ότι οι περισσότεροι ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα είναι ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτώματα. Συνήθως ανακαλύπτουν ότι νοσούν τυχαία, με κάποια εξέταση αίματος. Τα συνήθη συμπτώματα είναι μία γενική κόπωση και αδιαθεσία. Σε περίπτωση που ο ασθενής παρουσιάσει ίκτερο, σημαίνει ότι έχει κάποια βλάβη στο συκώτι η οποία έχει προχωρήσει σημαντικά. Η κίρρωση του ήπατος, δηλαδή ο εκτεταμένες βλάβες στους ιστούς του ήπατος, μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και βλάβες στο εγκέφαλο.
Σύμφωνα με τον σύνδεσμο οι κύριοι ιοί της ηπατίτιδας είναι πέντε, οι A, B, C, D, E. Οι ιοί ηπατίτιδας Β και C προκαλούν χρόνια νόσο σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους και αποτελούν τη συχνότερη αιτία κίρρωσης και καρκίνου του ήπατος.
Οι ιοί ηπατίτιδας A και E προκαλούνται συνήθως από την κατανάλωση μολυσμένων τροφών ή νερού. Οι ιοί ηπατίτιδας B, C και D μεταδίδονται παρεντερικά μέσω των μολυσμένων υγρών του σώματος.
Αναφέρεται ότι τα συμπτώματα ηπατίτιδας είναι τα σκούρα ούρα (ηπατίτιδα Α, Β, C), στομαχικός πόνος (ηπατίτιδα Β, C), κίτρινο δέρμα ή μάτια, που ονομάζεται ίκτερος (ηπατίτιδα Α, Β, C), χαμηλός πυρετός (ηπατίτιδα Α, Β, C), απώλεια της όρεξης (ηπατίτιδα Α, Β, C), κόπωση (ηπατίτιδα Α, Β, C), αίσθημα αδιαθεσίας στο στομάχι (ηπατίτιδα Α, Β, C) και πόνους στις αρθρώσεις (ηπατίτιδα Β).
Προστίθεται ότι ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί με ηπατίτιδα Α από την κατανάλωση τροφίμων ή πόσιμου νερού που μεταφέρουν τον ιό.
Ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί με ηπατίτιδα Β με πολλούς τρόπους, όπως: Σεξουαλική επαφή με ένα μολυσμένο άτομο, κοινή χρήση μολυσμένων βελόνων, όντας σε άμεση επαφή με μολυσμένο αίμα, τραυματισμοί με βελόνες, μετάδοση από τη μητέρα στο έμβρυο, όντας σε επαφή με τα σωματικά υγρά ενός μολυσμένου ατόμου
Ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί με ηπατίτιδα C από σεξουαλική επαφή με ένα μολυσμένο άτομο (λιγότερο συχνά), κοινή χρήση μολυσμένων βελόνων, όντας σε άμεση επαφή με μολυσμένο αίμα, τραυματισμοί με βελόνες.
Η ηπατίτιδα D μεταδίδεται κυρίως με επαφή με μολυσμένο, σεξουαλική επαφή με ένα μολυσμένο άτομο, μολυσμένη μητέρα στο νεογνό της κατά τη διάρκεια του τοκετού
Η μετάδοση της ηπατίτιδας Ε, όπως και της ηπατίτιδας Α, γίνεται με την κοπρανοστοματική οδό και σχετίζεται με συνθήκες πτωχής υγιεινής και κατανάλωση μολυσμένου νερού και τροφής.
ΚΥΠΕ