Αλγεινές εικόνες στο συνοικισμό Αγίων Αναργύρων, υγειονομική βόμβα και παραμελημένα παιδιά
Larnakaonline
Εδώ και μερικούς μήνες σε προσφυγικό διαμέρισμα στην οδό Κομητών, στο συνοικισμό των Αγίων Αναργύρων στη Λάρνακα, διαμένουν σε ένα διαμέρισμα μικρότερο των 80τ.μ. και των δύο υπνοδωματίων, περισσότερα από δέκα άτομα αφρικανικής καταγωγής με περισσότερα από 3 ανήλικα παιδιά.
Το διαμέρισμα φαίνεται ότι ενοικιάζει ο κληρονόμος του ο οποιός είναι κάτοικος του Ηνωμένου Βασιλείου, χωρίς ωστόσο να λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες διαβίωσης τόσο των ίδιων των ενοικών του υποστατικού του όσο και των υπόλοιπων ενοίκων της περιοχής.
Πρόσφατα η κατάσταση είχε ξεφύγει αφού έκαναν πάρτι αργά το βράδυ με την προσέλευση περισσότερων ομοεθνών τους, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που κοιμόντουσαν στο δρόμο. Σκουπίδια, ακαθαρσίες παντού, πεταμένα φαγητά και στιβαγμένα πράγματα. Προ ημερών μάλιστα τόσο τα έπιπλα όσο και οι ίδιοι μολύνθηκαν με ακάρεα και ψείρες.
Η αστυνομία έχει ενημερωθεί από τους κατοίκους αρκετές φορές ωστόσο δεν έχει γίνει οποιαδήποτε ενεργεία. Το ζήτημα δεν είναι ρατσιστικό, το ζήτημα είναι πολύ απλό° ένας ιδιοκτήτης εκμεταλλεύεται μια ομάδα ατόμων με οικονομική δυσκολία, φτάνει αυτός να λαμβάνει το έμβασμα με το σωστό ποσό κάθε τέλος του μήνα.
Δεν είναι ζήτημα καταγωγής
Δεν είναι θέμα ρατσισμού αλλά κανείς δεν μπορεί να ζήσει υπό αυτές τις συνθήκες, είτε ο ίδιος είτε ο γείτονάς του. Δεν είναι θέμα ρατσισμού αλλά δεν είναι εικόνες για τις οποίες δεν είμαστε χαρούμενοι που αντικρίζουμε στην Κύπρο του 2024.
Εάν αυτές οι συνθήκες επιτραπούν και κάνουμε τα στραβά μάτια, απο το κράτος μέχρι τους ίδιους τους πολίτες, γειτονίες όπως αυτές των προσφυγικών συνοικισμών και άλλων συνοικιών θα μετατραπούν σε φαβέλες. Πέραν όμως από το πολύ σοβαρό υγειονομικό θέμα το οποίο προκύπτει δεν παύει να είναι και ασέβεια στους πρόσφυγες που δεν ζουν εκεί από επιλογή αλλά από επιβολή μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και τον διωγμό από τα σπίτια τους.
Δεν είναι ζήτημα καταγωγής, είναι ζήτημα υγείας και ασφαλούς διαβίωσης. Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να ζει και να υπάρχει κάτω από συνθήκες υγείας, ασφάλειας και ηρεμίας είτε στο σπίτι του είτε μακριά από αυτό. Άτιμο πράγμα η προσφυγιά.
Δήμος Λάρνακας
Ο Δήμος Λάρνακας μετά την ενημέρωση για το περιστατικό μετέβη εκεί όπου έκανε τις απαραίτητες συστάσεις ούτως ώστε να καθαριστεί το διαμέρισμα και να εφαρμόζονται κανόνες υγιεινής. Ευελπιστούμε να υπάρξει αντίδραση και από τα υπόλοιπα αρμόδια τμήματα αλλιώς πολύ σύντομα θα είμαστε ίσως αντιμέτωποι με περιστατικά παρόμοια με του «Henipa».