Μετά τα 75 θα φεύγουν από το ΓεΣΥ οι επαγγελματίες υγείας
Ηλικιακό όριο σε όλους τους επαγγελματίες υγείας που προσφέρουν υπηρεσίες στους ασθενείς, μέσω του Γενικού Συστήματος Υγείας αποφάσισε να θέσει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας.
Η σχετική απόφαση λήφθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΥ και σύμφωνα με αυτήν, όλοι οι επαγγελματίες θα αποχωρούν από το Σύστημα όταν συμπληρώνουν το 75ον έτος της ηλικίας τους.
Το όριο των 75 ετών δεν αφορά μόνο τους γιατρούς του ΓεΣΥ, για τους οποίους σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν έγιναν αναφορές σε σχέση με την ηλικία τους, αλλά όλους ανεξαιρέτως τους επαγγελματίες υγείας που έχουν εγγραφεί στο Σύστημα και προσφέρουν υπηρεσίες, είτε με προσωπική σύμβαση (ως άτομα), είτε ως υπάλληλοι εταιρειών.
Δηλαδή, αυτό το μέτρο θα επηρεάζει, μεταξύ άλλων, τους προσωπικούς ιατρούς, τους ειδικούς ιατρούς, τους νοσηλευτές, τις μαίες, τους φυσιοθεραπευτές, τους εργοθεραπευτές, τους κλινικούς ψυχολόγους, τους κλινικούς διαιτολόγους, τους ποδολόγους, τους λογοπαθολόγους κ.τ.λ.
Η απόφαση θα εφαρμοστεί με νομοθετική ρύθμιση, αφού βέβαια ψηφιστεί πρώτα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Θα περιλαμβάνει, επίσης, μεταβατική διάταξη για τους υφιστάμενους επαγγελματίες υγείας από την ηλικία των 70 ετών και άνω στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν στο Σύστημα για περίοδο άλλων πέντε ετών.
Δηλαδή, εάν για παράδειγμα ένας γιατρός, που ήδη συμμετέχει στο ΓεΣΥ, είναι σήμερα 72 ετών, θα μπορεί να συμμετέχει στο ΓεΣΥ μέχρι το 77ο έτος. Αν σήμερα είναι 76 ετών θα μπορεί να συμμετέχει στο Σύστημα μέχρι το 81ο έτος κ.ο.κ.
Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του ΟΑΥ, αυτή τη στιγμή, οι γιατροί άνω των 75 ετών αποτελούν το 4% των προσωπικών γιατρών και το 2% των ειδικών γιατρών.
Συνολικά δηλαδή, οι γιατροί του ΓεΣΥ άνω των 75 ετών είναι γύρω στους 70. Στην περίπτωση των προσωπικών γιατρών, ο αριθμός τους είναι γύρω στους 30, ενώ ο αριθμός των ειδικών γιατρών άνω των 75 ετών είναι περίπου 40.
Όπως ανέφερε στον «Φ» ο γενικός διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, «η απόφαση αυτή λήφθηκε από το δ.σ. του Οργανισμού με μόνη έγνοια την προστασία των ασθενών και τη περαιτέρω θωράκιση της δημόσιας υγείας. Στη βάση της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού του Οργανισμού, ο οποίος πολύ πρόσφατα παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο μας, ο Οργανισμός δίνει ιδιαίτερα έμφαση στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και αυτό αποτελεί ένα μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση».
Πρόσθεσε, επίσης, ότι «το μέτρο αυτό θα στοχεύει να δημιουργήσει ευνοϊκότερες συνθήκες για νέους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας να ενταχθούν στο Σύστημα, αφού, με την αποχώρηση των ιατρών άνω των 75ετών, θα δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες για τους νέους. Αυτό έστω και σε κάποιο βαθμό θα επηρεάσει θετικά και στη οικονομική διαχείρισης».
Όσο αφορά γιατί επιλέχθηκε το 75ο έτος, τονίστηκε ότι «το 75ο έτος κρίθηκε ως λογικό όριο αφού δυνητικά δίνει ακόμη 10 χρόνια ευδόκιμης υπηρεσίας στον επαγγελματία υγείας από το καθιερωμένο έτος συνταξιοδότησης, το 65ον έτος, κάτι που κρίνεται λογικό».
Σημείωσε, επίσης, ότι «το μέτρο δεν θα μπορούσε να έχει άμεση ισχύ για τους υφιστάμενους επαγγελματίες υγείας αφού αυτό θα προκαλούσε μια γενικότερη αναστάτωση στο Σύστημα. Γι’ αυτό το δ.σ. αποφάσισε να δοθεί μια μεταβατική περίοδο 5 ετών ώστε ο καθένας που συμμετέχει στο ΓεΣΥ να προσαρμοστεί ομαλά στις νέες ρυθμίσεις».
Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι «με την απόφαση αυτή σε καμία περίπτωση ο Οργανισμός δεν παρεμβαίνει στο ρόλο του υπουργείου Υγείας ή του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου ή άλλου αρμόδιου επαγγελματικού συλλόγου. Αν το υπουργείο Υγείας στο μέλλον καθορίσει άλλες ρυθμίσεις για όλους τους επαγγελματίες υγείας που παρέχουν υπηρεσίες στη Κυπριακή Δημοκρατία εντός ή εκτός ΓεΣΥ, τότε ο Οργανισμός θα προσαρμοστεί στις σχετικές αποφάσεις. Απλώς, τώρα ρυθμίζουμε το ηλικιακό πλαίσιο εντός ΓεΣΥ, όπου αποτελεί αρμοδιότητα του Οργανισμού».
Επί τούτου, διευκρίνισε ότι από τη στιγμή που ο ιατρός ή άλλος επαγγελματίας υγείας που θα αποχωρεί από το Σύστημα εξαιτίας του εν λόγω ηλικιακού περιορισμού, αλλά διατηρεί την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, θα μπορεί να συνεχίσει τις υπηρεσίες του εκτός ΓεΣΥ.
Τέλος, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού ανάφερε ότι «το θέμα συζητήθηκε αρκετές φορές στο παρελθόν στον δημόσιο διάλογο και προφανώς ήταν και μια απαίτηση της κοινωνίας να τεθεί ένας λογικός ηλικιακός περιορισμός. Οι συμπατριώτες μας, παρ’ όλο που έχουν το δικαίωμα της επιλογής οπότε μπορούν, αν το επιθυμούν, να αποφύγουν έναν επαγγελματία υγείας που είναι αρκετά μεγάλος σε ηλικία, εντούτοις, την ίδια ώρα αναμένουν από το ίδιο το Σύστημα να ενεργεί για λογαριασμό τους».
Πηγή: Philenews