Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Έκκληση για προστασία των φωλιών των χελωνών στις παραλίες Δεκέλειας και Ακρωτηρίου, απευθύνουν οι Αρχές των Βρετανικών Βάσεων.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος των Β.Β. καλεί το κοινό να χρησιμοποιεί με σύνεση τις παραλίες εντός της επικράτειας τους, έτσι ώστε να συντείνει στην προστασία των 107 φωλιών που ήδη έχουν καταγραφεί.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι απειλούμενες Πράσινες Χελώνες και οι Χελώνες Καρέτα γεννούν σ’ όλες τις αμμώδεις παραλίες που βρίσκονται εντός των ορίων των Βάσεων και καθώς πλησιάζει η κορύφωση του καλοκαιριού, τα ρίσκα για τις φωλιές γίνονται όλο και πιο έντονα.


Με αφορμή την παρουσία, σχεδόν επί καθημερινής βάσης, εκατοντάδων επισκεπτών στις παραλίες, η ανώτερη λειτουργός Περιβάλλοντος των Βρετανικών Βάσεων Αλεξία Περδίου τονίζει τη σημασία της μη ενόχλησης των περιοχών ωοτοκίας, σημειώνοντας ότι οι χελώνες ξεκινούν να γεννούν τα αυγά τους από τον Μάιο.

Ως εκ τούτου, προσθέτει, το Τμήμα Περιβάλλοντος των Β.Β. συντονίζει τις προσπάθειες για προστασία των φωλιών μ’ έμφαση σε μη επεμβατικές πρακτικές, βασισμένες σε διεθνή πρωτόκολλα καθώς και στο πρόγραμμα προστασίας που εφαρμόζεται στην υπόλοιπη Κύπρο. «Όταν εντοπιστούν οι φωλιές, προστατεύονται με αλουμινένιο κλουβί κι ένα κρίκο που αποτρέπει άλλα ζώα από το να επεμβαίνουν στις φωλιές.

Με τον τρόπο αυτό τα χελωνάκια αφήνονται να βγουν φυσικά από τις φωλιές για να κατευθυνθούν προς την θάλασσα. Οποιαδήποτε ανθρώπινη επέμβαση σε χελώνα ή φωλιά απαγορεύεται και υπόκειται σε πολύ αυστηρές ποινές που φτάνουν μέχρι το χρηματικό πρόστιμο των 17 χιλιάδων ευρώ ή την επιβολή φυλάκισης μέχρι τρία χρόνια.

Οι ποινές αυτές είναι αποδεδειγμένα αποτρεπτικές», σημείωσε η κ.Περδίου. Η Διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων ανακοίνωσε την διενέργεια εκστρατειών καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου ωοτοκίας που ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο, με στόχο την καταγγελία όσων προβαίνουν σε παράνομες και επιβλαβείς δραστηριότητες.

Η εκστρατεία θα γίνει σε συνεργασία με μη κυβερνητικούς οργανισμούς και με τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα περιλαμβάνει την εφαρμογή μέτρων προστασίας, όπως για παράδειγμα το κλείσιμο ανεξέλεγκτων προσβάσεων, τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης κι ενημερωτικών πινακίδων για την σημαντικότητα των περιοχών αυτών.

Η Αλεξία Περδίου τόνισε και την σημασία της εκπαίδευσης και της συνεργασίας στις προσπάθειες που καταβάλλονται για προστασία των χελωνών και των οικοτόπων τους. «Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου συνεχίζει να προσφέρει εξιδεικευμένα προγράμματα για τις χελώνες σε εκατοντάδες μαθητές κάθε χρόνο.

H μακροπρόθεσμη και βιώσιμη διαχείριση σημαντικών ειδών και οικοτόπων διασφαλίζεται μόνο μέσα από κοινές προσπάθειες και συνεργασίες των αρμόδιων αρχών, των τοπικών αρχών και των πολιτών που επισκέπτονται τις ευαίσθητες αυτές περιοχές», κατέληξε.

 

Σημαντική διάκριση για τη Λάρνακα αποτελεί η συμπερίληψή της στην πρώτη πεντάδα της έρευνας που διενεργήθηκε για τους 20 πιο γραφικούς προορισμούς για οδήγηση. Η διεθνής ιστοσελίδα DiscoverCars.com, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της ενοικίασης αυτοκινήτων και συνεργάζεται με πάμπολλες εταιρείες σ’ όλο τον κόσμο, διεξήγαγε την σχετική έρευνα χρησιμοποιώντας περισσότερες από 250 χιλιάδες κριτικές προερχόμενες από πελάτες της, συμπεριλαμβάνοντας μόνο τις πόλεις με το υψηλότερο σύνολο από κάθε χώρα καθώς και τοποθεσίες που συγκέντρωσαν συνολικά περισσότερες από 500 κριτικές.

Ανάμεσα, λοιπόν, στους 20 πιο γραφικούς προορισμούς για οδήγηση παγκοσμίως συμπεριελήφθη και η Λάρνακα, η οποία εξασφάλισε την τιμητική 5η θέση με μέση βαθμολογία 9,06 από συνολικά 2.334 κριτικές (reviewers).

Η επιλογή της Λάρνακας έγινε ανάμεσα σε γνωστούς προορισμούς απ’ όλο τον πλανήτη, από την Αυστραλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα και από άλλες χώρες. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην κορυφαία τριάδα βρέθηκε το νησί της Κεφαλλονιάς, στο Ιόνιο.

Την πρώτη θέση πήρε η πόλη Hobart, που είναι πρωτεύουσα του νησιού της Τασμανίας, η οποία ανήκει στην Αυστραλία. Εξασφάλισε έναν εκπληκτικά υψηλό μέσο όρο 9,25 που δόθηκε από 1.189 κριτικές.

Την 2η θέση κατέλαβε η πόλη Funchal της Πορτογαλίας μ’ επίσης πολύ υψηλή βαθμολογία (9,19) από 618 ανθρώπους. Όσον αφορά την διάκριση που έλαβε η Λάρνακα, η τοπική εταιρεία τουρισμού, εξέφρασε την ικανοποίησή της, για την συμπερίληψη της πόλης στην πρώτη πεντάδα της υπό αναφορά έρευνας, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια η εταιρεία (ΕΤΑΠ Λάρνακας), καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες για βελτίωση της εικόνας του προορισμού της Λάρνακας και για δημιουργία διαφόρων θεματικών διαδρομών, που προτείνονται στους ξένους τουρίστες, με στόχο την ενίσχυση των εμπειριών τους, αλλά και την άνετη διακίνησή τους στα διάφορα σημεία ενδιαφέροντος στην πόλη και την επαρχία.

Να σημειωθεί, ότι το DiscoverCars.com χρησιμοποίησε ως μεθολογία περισσότερες από 250 χιλιάδες κριτικές από τους πελάτες του για την συγκεκριμένη έρευνα. Οποιοσδήποτε προορισμός έλαβε πέραν των 500 κριτικών μετρήθηκε.

Επιλέχθηκε μονάχα η πόλη με την υψηλότερη κατάταξη από κάθε χώρα κι έτσι δημιουργήθηκε μια μέση βαθμολογία. Με την συγκέντρωση αυτών των αριθμών καταρτίστηκε η λίστα με τους 20 κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως, οι οποίοι προσφέρουν γραφικές διαδρομές για οδήγηση, σύμφωνα πάντα με την βαθμολόγηση των ταξιδιωτών.

Το DiscoverCars.com βοηθά τους ταξιδιώτες στην εύρεση του κατάλληλου αυτοκινήτου, είτε πρόκειται για διακοπές, είτε για περιπέτεια ή για επαγγελματικό ταξίδι.

 

 

Send this to a friend