Home ΛΑΡΝΑΚΑ Αλέξης Βαφεάδης: Παραλαμβάνει τα μηχανήματα της Kition το κράτος
Αλέξης Βαφεάδης: Παραλαμβάνει τα μηχανήματα της Kition το κράτος

Αλέξης Βαφεάδης: Παραλαμβάνει τα μηχανήματα της Kition το κράτος

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ξεκινούν οι διαβουλεύσεις με την Kition Ocean Holdings, προκειμένου ο εξοπλισμός της πρώην αναδόχου εταιρείας του λιμανιού Λάρνακας να περάσει στο κράτος.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης, σημειώνοντας πως ήδη για τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα συνάντηση με αξιωματούχους της εταιρείας, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να παρουσιάσουν στο αρμόδιο υπουργείο λεπτομερή κατάλογο με όλο τον εξοπλισμό της Kition σε σχέση με την διεκπεραίωση εργασιών στο λιμάνι.

Όπως ανέφερε ο κ.Βαφεάδης, θα οριστούν επιτροπές που θα παραλάβουν τον εξοπλισμό, ο οποίος θεωρείται αναγκαίος για το υπαλληλικό προσωπικό της Αρχής Λιμένων Κύπρου που εργάζεται στο λιμάνι.

Ο Υπουργός Μεταφορών υπενθύμισε ότι η σύμβαση προνοεί πως σε περίπτωση τερματισμού, όλα τα περιουσιακά στοιχεία επιστρέφουν πίσω στο κράτος. «Προχωρούμε σε διαβουλεύσεις με την Kition για να περάσει ο εξοπλισμός στο κράτος. Στη σύμβαση δίδεται περιθώριο 30 ημερών, άρα μέχρι τις 27 Ιουλίου ο εξοπλισμός πρέπει να επιστραφεί στο κράτος. Προσπαθούμε να γίνει όσο το δυνατό πιο σύντομα η μεταβίβαση», σημείωσε. Ο εξοπλισμός που θα επιστραφεί στο κράτος αφορά, μεταξύ άλλων, δύο γερανούς, τις ζυγαριές, τα λογισμικά και δύο σκάφη.

Με την επιστροφή του πιο πάνω εξοπλισμού στην ΑΛΚ, ο κ.Βαφεάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το λιμάνι Λάρνακας θα επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας. Παράλληλα, πολύ σύντομα θα υπογραφεί και η συμφωνία μεταξύ Υπουργείου Μεταφορών, Αρχής Λιμένων και Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας – Αμμοχώστου, όσον αφορά τους εργαζόμενους της Kition που έμειναν… «ξεκρέμαστοι» μετά την διακοπή της σύμβασης.

Ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας, οι υπάλληλοι αυτοί θα πιάσουν κι επίσημα δουλειά και ως εκ τούτου θα υπάρχει πληθώρα εργαζόμενων στο λιμάνι που θα επανέλθει σε πλήρη λειτουργία.

 

Θέμα καθαριότητας στη μαρίνα

——————————————–  

Στο μεταξύ, ο Αλέξης Βαφεάδης παραδέχθηκε ότι προκύπτει θέμα με την καθαριότητα στη μαρίνα Λάρνακας, η οποία μετά τη λύση της σύμβασης έχει περιέλθει στην αρμοδιότητα του υπουργείου του.

Όπως είπε, η μαρίνα δουλεύει κανονικά, αλλά εκκρεμεί η σύναψη συμφωνίας με υπεργολάβους για κάποια θέματα, όπως είναι η καθαριότητα, κάτι που αναμένεται να διευθετηθεί τις προσεχείς μέρες. «Το θέμα θα κλείσει αυτή την εβδομάδα. Υπήρχαν κάποια παράπονα για την καθαριότητα, επειδή το συνεργείο ερχόταν δύο φορές την εβδομάδα, γι’ αυτό διευθετήσαμε να έρχεται τέσσερις φορές. Τους δώσαμε μία προσωρινή σύμβαση στα πλαίσια που επιτρέπει η νομοθεσία για να συνεχίσουν μέχρι να καταφέρουμε να προκηρύξουμε προσφορές», ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών.

Τέλος, ο Αλ. Βαφεάδης δήλωσε ότι ετοιμάζει σημείωμα που θα υποβληθεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα περιλαμβάνει σενάρια και χρονοδιαγράμματα, ώστε το έργο ανάπλασης του λιμανιού-μαρίνας να μπει ξανά σε πορεία υλοποίησης. Αφού το σημείωμα παραδοθεί στον ΠτΔ, θα διευθετηθεί συνάντηση με την τοπική κοινωνία της Λάρνακας για σκοπούς ενημέρωσης.

 

Οι εγγυητικές

——————–        

Στο μεταξύ, όπως πληροφορούμαστε, η Kition απέσυρε το διάταγμα που είχε εξασφαλίσει για την μία εγγυητική. Από την στιγμή που η υπόθεση αυτή αποσύρθηκε από το δικαστήριο, το Υπουργείο Μεταφορών αναμένει την απαίτηση της εταιρείας, ταυτόχρονα όμως ετοιμάζει και την δική του απαίτηση. Εξού κι έχει καταρτιστεί μία ειδική ομάδα που εργάζεται επί των ζητημάτων αυτών. Το αρμόδιο υπουργείο έχει ήδη ζητήσει την μία εγγυητική από την τράπεζα.

Όσον αφορά την εγγυητική που απελευθερώθηκε όταν αποσύρθηκε το διάταγμα, αφορά νομικό ζήτημα το οποίο χειρίζεται η Νομική Υπηρεσία.

 

 

Send this to a friend