Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ξεκινά εκστρατεία προστασίας των χελωνών Καρέτα από τις Β.Β.
Ξεκινά εκστρατεία προστασίας των χελωνών Καρέτα από τις Β.Β.

Ξεκινά εκστρατεία προστασίας των χελωνών Καρέτα από τις Β.Β.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Έκκληση για προστασία των φωλιών των χελωνών στις παραλίες Δεκέλειας και Ακρωτηρίου απευθύνουν οι Αρχές των Βρετανικών Βάσεων.Το Τμήμα Περιβάλλοντος των Β.Β. καλεί το κοινό να χρησιμοποιεί με σύνεση τις παραλίες εντός της επικράτειας τους, έτσι ώστε να συντείνει στην προστασία των 107 φωλιών που ήδη έχουν καταγραφεί.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι απειλούμενες Πράσινες Χελώνες και οι Χελώνες Καρέτα γεννούν σ’ όλες τις αμμώδεις παραλίες που βρίσκονται εντός των ορίων των Βάσεων και καθώς πλησιάζει η κορύφωση του καλοκαιριού, τα ρίσκα για τις φωλιές γίνονται όλο και πιο έντονα. Με αφορμή την παρουσία, σχεδόν επί καθημερινής βάσης, εκατοντάδων επισκεπτών στις παραλίες, η ανώτερη λειτουργός Περιβάλλοντος των Βρετανικών Βάσεων Αλεξία Περδίουτονίζει τη σημασία της μη ενόχλησης των περιοχών ωοτοκίας, σημειώνοντας ότι οι χελώνες ξεκινούν να γεννούν τα αυγά τους από τον Μάιο. Ως εκ τούτου, προσθέτει, το Τμήμα Περιβάλλοντος των Β.Β. συντονίζει τις προσπάθειες για προστασία των φωλιών μ’ έμφαση σε μη επεμβατικές πρακτικές, βασισμένες σε διεθνή πρωτόκολλα καθώς και στο πρόγραμμα προστασίας που εφαρμόζεται στην υπόλοιπη Κύπρο. «Όταν εντοπιστούν οι φωλιές, προστατεύονται με αλουμινένιο κλουβί κι ένα κρίκο που αποτρέπει άλλα ζώα από το να επεμβαίνουν στις φωλιές. Με τον τρόπο αυτό τα χελωνάκια αφήνονται να βγουν φυσικά από τις φωλιές για να κατευθυνθούν προς την θάλασσα.

Οποιαδήποτε ανθρώπινη επέμβαση σε χελώνα ή φωλιά απαγορεύεται και υπόκειται σε πολύ αυστηρές ποινές που φτάνουν μέχρι το χρηματικό πρόστιμο των 17 χιλιάδων ευρώ ή την επιβολή φυλάκισης μέχρι τρία χρόνια. Οι ποινές αυτές είναι αποδεδειγμένα αποτρεπτικές», σημείωσε η κ.Περδίου.Η Διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων ανακοίνωσε την διενέργεια εκστρατειών καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου ωοτοκίας που ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο, με στόχο την καταγγελία όσων προβαίνουν σε παράνομες και επιβλαβείς δραστηριότητες. Η εκστρατεία θα γίνει σε συνεργασία με μη κυβερνητικούς οργανισμούς και με τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα περιλαμβάνει την εφαρμογή μέτρων προστασίας, όπως για παράδειγμα το κλείσιμο ανεξέλεγκτων προσβάσεων, τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης κι ενημερωτικών πινακίδων για την σημαντικότητα των περιοχών αυτών.

Η Αλεξία Περδίου τόνισε και την σημασία της εκπαίδευσης και της συνεργασίας στις προσπάθειες που καταβάλλονται για προστασία των χελωνών και των οικοτόπων τους. «Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου συνεχίζει να προσφέρει εξιδεικευμένα προγράμματα για τις χελώνες σε εκατοντάδες μαθητές κάθε χρόνο. H μακροπρόθεσμη και βιώσιμη διαχείριση σημαντικών ειδών και οικοτόπων διασφαλίζεται μόνο μέσα από κοινές προσπάθειες και συνεργασίες των αρμόδιων αρχών, των τοπικών αρχώνκαι των πολιτών που επισκέπτονται τις ευαίσθητες αυτές περιοχές», κατέληξε.

Send this to a friend