Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Ο εορτασμός του Κατακλυσμού πλησιάζει και όπως κάθε χρόνο, ο Δήμος Λάρνακας προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να είναι όλα έτοιμα για τους εξαήμερους εορτασμούς. Οι φετινοί εορτασμοί αρχίζουν την Παρασκευή, 21 Ιουνίου και θα διαρκέσουν μέχρι και την Τετάρτη,  26 Ιουνίου 2024.

Για έξι συνεχόμενες μέρες, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία παρακολουθήσουν ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με διαγωνισμούς κυπριακής ποίησης, ερωτικών τραγουδιών, τσιαττιστών, αυλού, μπάλου και κυπριακών χορών. Παράλληλα οι πανηγυριστές θα είναι έτοιμοι να υποδεχτούν τους επισκέπτες.

Η έναρξη του Κατακλυσμού θα γίνει την Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024 στις 8.00 μ.μ. με την εναρκτήρια Παρέλαση στην οποία λαμβάνουν μέρος Πολιτιστικοί Όμιλοι, Χορευτικά Συγκροτήματα, ο Ναυτικός Όμιλος Λάρνακας, το 30ο Σύστημα Προσκόπων Αμμοχώστου , Σώμα Κύπριων Οδηγών, συνοδευόμενοι από τη Φιλαρμονική Δήμου Λάρνακας, και την Παιδική Φιλαρμονική Περβολιών. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα και τον επίτιμο καλεσμένο Υπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου.


Με την ταυτόχρονη λειτουργία 2 εξεδρών, τόσο της Κεντρικής Εξέδρας παρά την Πλατεία Κίμωνος όσο και της Εξέδρας στην Πλατεία Ευρώπης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα ποικίλο καλλιτεχνικό  πρόγραμμα. Λαϊκοί ποιητές, χορευτές και τραγουδιστές θα διαγωνιστούν, ενώ η σάτιρα, τα θεατρικά στιγμιότυπα και τα παιδικά προγράμματα θα έχουν τη τιμητική τους. Σίγουρα  δεν θα μπορούσαν να λείψουν από την μεγάλη αυτή Γιορτή και γνωστά ονόματα καλλιτεχνών από Κύπρο και Ελλάδα.

Στην Κεντρική εξέδρα εκδηλώσεων θα δώσουν το παρόν τους μεταξύ άλλων  δημοφιλείς τραγουδιστές όπως ο  Πέτρος Ίμβριος, Σπύρος Σπυράκος, Στέλλα Γεωργιάδου, Γιώργος Δασκουλίδης, Σάββας Κέττηρος, Ερμογένης Σκιτίνης, Γιάννης Κότσιρας, Μυρτώ Βασιλείου, Δήμητρα Μπουλούζου, Βασιλική Χατζηαδάμου, Γιώργος Βασιλείου, Στέλιος Ρόκκος, Μιχάλης Ττερλικκάς, Παμπίνα Κοντέα, Πρόδρομος Τσιολιάς, Prospectus, μουσικό σχήμα Μιχάλη Χατζημιχαήλ, Biased Beast, Γιώργος Γιαννιάς κ.α.

Παράλληλα στο Κηποθέατρο του Μεσαιωνικού Κάστρου Λάρνακας, θα πραγματοποιηθεί, ως είθισται,  το Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών  – Καραγκιόζη στις 21, 22, 24 και 25 Ιουνίου.

Στην Πλατεία Ευρώπης, σε ειδικά διαμορφωμένα  περίπτερα, όπως κάθε χρόνο θα παρουσιάζονται  παραδοσιακά κυπριακά επαγγέλματα με τεχνίτες να επεξηγούν την διαδικασία κατασκευής τους.

Η Λάρνακα λόγω της προνομιακής της θέσης ως παραλιακή πόλη, εντάσσει κάθε χρόνο στο πρόγραμμα του Κατακλυσμού ναυταθλητικά αγωνίσματα στην παραλία των Φοινικούδων όπως κανό- καγιάκ, ιστιοπλοϊκούς αγώνες και αγώνες  σκαφών ανοικτής θαλάσσης.   Επίσης διοργανώνονται κολυμβητικοί αγώνες που πραγματοποιούνται στο κολυμβητήριο του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας.  Παράλληλα με τα πιο πάνω διεξάγονται οι Αγώνες Beach – Volley και  στο ξενοδοχείο Golden Bay θα φιλοξενηθεί για ακόμα μια χρονιά το Σκακιστικό Τουρνουά  Μπλιτζ.

Ο Δήμος Λάρνακας ευχαριστεί  τους Φορείς που συνεργάζονται για την προβολή και προώθηση των εκδηλώσεων του Κατακλυσμού. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο χορηγό επικοινωνίας Omega Chanel και 100.5 FM Δρόμος, καθώς επίσης και σε όλους τους υπόλοιπους χορηγούς.

 

Η Εκπαιδευτική Σχολική Εκδρομή του Περιφερειακού Λυκείου Λιβαδιών στην Κρήτη, που πραγματοποιήθηκε από τις 3 έως τις 7 Ιουνίου 2024, πρόσφερε στους μαθητές μια αξέχαστη εμπειρία. Οι μαθητές έμειναν στο Ηράκλειο, το οποίο αποτέλεσε τη βάση τους για την εξερεύνηση του νησιού. Η πλούσια ιστορία και ο πολιτισμός του νησιού, μαζί με τα εντυπωσιακά τοπία, αποτέλεσαν το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη ποικίλων δεξιοτήτων.

Οι μαθητές επισκέφθηκαν σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους όπως το Μινωικό ανάκτορο της Κνωσού και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Αυτές οι επισκέψεις τους επέτρεψαν να δουν από κοντά τα ιστορικά μνημεία και να συνδέσουν τη θεωρητική γνώση με την πραγματικότητα. Επίσης, επισκέφθηκαν τους τάφους και το σπίτι των Βενιζέλων, μαθαίνοντας για την ιστορία και την κληρονομιά του Ελευθερίου Βενιζέλου, καθώς και το σπίτι του Ελ Γκρέκο, ερχόμενοι σε επαφή με την τέχνη και τη ζωή του μεγάλου ζωγράφου.

Η συμμετοχή τους σε μια παραδοσιακή Κρητική βραδιά, οι περιηγήσεις στις παλιές πόλεις του Ηρακλείου, του Ρεθύμνου και των Χανίων, και οι γευστικές εμπειρίες της κρητικής κουζίνας, ενίσχυσαν την πολιτιστική τους ευαισθητοποίηση και την εκτίμηση για την πολυπολιτισμική κληρονομιά του νησιού.

Η εκδρομή καλλιέργησε επίσης δεξιότητες ομαδικής εργασίας και κριτικής σκέψης μέσα από τις διάφορες δραστηριότητες και ξεναγήσεις. Οι μαθητές ανέπτυξαν την αυτοπεποίθηση και τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες, έμαθαν να διαχειρίζονται τον χρόνο τους και να αναλαμβάνουν ευθύνες, ενισχύοντας την αυτοδυναμία τους.

Τέλος, η εκδρομή τόνισε τη σημασία της περιβαλλοντικής συνείδησης μέσα από την επαφή με τη φυσική ομορφιά της Κρήτης και την κατανόηση της ανάγκης για διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.

Η Εκπαιδευτική Σχολική Εκδρομή στην Κρήτη ήταν μια ανεκτίμητη εμπειρία που ενίσχυσε την ολιστική ανάπτυξη των μαθητών, προσφέροντάς τους πολύτιμες δεξιότητες και εμπειρίες ζωής. Ευχαριστούμε το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου για την υποστήριξη και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς για την άρτια διοργάνωση της εκδρομής.

Ευχαριστούμε επίσης το ταξιδιωτικό πρακτορείο SKYLAB TRAVELS LTD για τις διευθετήσεις που αφορούσαν την υλοποίηση του προγράμματος, όπως τα αεροπορικά εισιτήρια, τα λεωφορεία, τη διαμονή σε ξενοδοχείο και τις ξεναγήσεις. Η συνεργασία μας ήταν άψογη.

Επιπλέον, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ειλικρινείς μας ευχαριστίες προς τους γονείς των μαθητών μας για την υποστήριξη και τη συνεργασία τους. Η εμπιστοσύνη και η συνδρομή τους ήταν καθοριστικές για την υλοποίηση αυτής της εκπαιδευτικής εκδρομής. Χωρίς την αμέριστη συμπαράστασή τους, η εκδρομή δεν θα είχε στεφθεί με τόση επιτυχία.

 

Επέστρεψαν το πρωί της Δευτέρας, 10 Ιουνίου, τα παιδιά της Α Λυκείου που συμμετείχαν στην καθιερωμένη εκδρομή στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα της εκδρομής ήταν πολύ πλούσιο και τα παιδιά γνώρισαν πανέμορφα μέρη της Ελλάδας. Η διαμονή ήταν 2 βράδια στην Πάτρα και 3 στα Ιωάννινα με εκδρομές από τις δύο πόλεις.

Ενδεικτικά περάσαν από Αθήνα όπου επισκεφτήκαμε την Ακρόπολη και το μουσείο της. Είδαμε επίσης το μαρτυρικό Μεσολόγγι, το Μέγα Σπήλαιο, τα Καλάβρυτα, την Μονή Αγίας Λαύρας, τα Μετέωρα, το νησάκι του Αλή Πασά στα Ιωάννινα και την Κέρκυρα. Την τελευταία μέρα, επιστρέφοντας στην Αθήνα, έγινε προσκύνημα στην μονή Οσίου Εφραίμ και πήγαμε για χαλάρωση, ψώνια και φαγητό στο Εκπτωτικό χωριό McArthur πριν πάμε αεροδρόμιο για την επιστροφή μας στην Κύπρο.

Τα παιδιά πέρασαν όμορφες στιγμές με τους φίλους τους και επέδειξαν σωστή συμπεριφορά, όπως άλλωστε μας έχουν συνηθίσει οι μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λάρνακας.

Συνοδοί στην εκδρομή ήταν οι εξής: Χρήστος Γαβριηλίδης (Β.Δ. και αρχηγός της αποστολής), Παρασκευούλα Μιχαήλ (Β.Δ.Α), Χαράλαμπος Χαραλάμπους, Μαρία Θεοφάνους, Ξένια Αλεξοπούλου (φιλόλογοι), Χριστάκης Χριστοφή (γυμναστής), Αργύρης Βάιος (φυσικός) και Μισιελίνα Σταυρινού (αγγλικός).

Send this to a friend