Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Υπεύθυνη χρήση αντιβιοτικών συστήνει ο ΟΑΥ
Υπεύθυνη χρήση αντιβιοτικών συστήνει ο ΟΑΥ

Υπεύθυνη χρήση αντιβιοτικών συστήνει ο ΟΑΥ

Για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών και την αποτροπή της μικροβιακής αντοχής, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) συστήνει την αποφυγή προμήθειας αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή, την φύλαξη αντιβιοτικών για μεταγενέστερη χρήση και την διακοπή με αντιβιοτικά, πριν την καθορισμένη διάρκεια, σύμφωνα με τις οδηγίες και την συνταγογράφηση του ιατρού μας.

Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης και της κατανόησης σχετικά με την υπεύθυνη χρήση των αντιβιοτικών, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας συνεργάζεται με την Εθνική Επιτροπή «Ενιαία Υγεία», που σύστησε το Υπουργείο Υγείας, για την Αντιμετώπιση της Μικροβιακής Αντοχής.

Σκοπός, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΑΥ, η σωστή ενημέρωση για την ανάγκη της ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών, καθώς και την ευαισθητοποίηση για το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής, δηλαδή της ανθεκτικότητας των βακτηρίων στα αντιβιοτικά.

Στόχος της Εθνικής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά, σημειώνεται, είναι η προώθηση βέλτιστων πρακτικών, για τη μείωση της.

Όπως αναφέρεται, η εσφαλμένη λήψη αντιβιοτικών συμβάλλει στην αύξηση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της δραστικότητας των αντιβιοτικών στο μέλλον. Τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια είναι επικίνδυνα για όλους, καθώς προκαλούν λοιμώξεις, οι οποίες είναι δύσκολο να θεραπευθούν.

Η «αυτοθεραπεία» είναι η λήψη αντιβιοτικών από τον ασθενή, χωρίς ιατρική συμβουλή, μέσω της χρήσης αντιβιοτικών που έχουν περισσέψει από προηγούμενες θεραπείες ή της αγοράς αντιβιοτικών από φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή.

Η πιο πάνω πρακτική, επισημαίνεται, πρέπει να αποφεύγεται δεδομένου ότι πολλές ασθένειες που εκδηλώνονται, ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο, παρόλο που ενδέχεται να προκαλούν παρόμοια συμπτώματα, πιθανόν να μην απαιτούν την ίδια θεραπεία. Ακόμα και εάν παρουσιάζονται πανομοιότυπα συμπτώματα, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται το ίδιο αντιβιοτικό, που είχε χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενη ασθένεια. Μόνο ο θεράπων ιατρός είναι σε θέση να κρίνει, εάν κάποια ασθένεια απαιτεί θεραπεία με αντιβιοτικά.

Όπως αναφέρεται, τα αντιβιοτικά δεν έχουν ιδιότητες παυσίπονου, ως εκ τούτου δεν ανακουφίζουν από πονοκεφάλους, πόνους ή πυρετό. Είναι αποτελεσματικά μόνο ενάντια στις βακτηριακές λοιμώξεις και δεν μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από ιούς, όπως είναι το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη. Δεδομένου ότι, έως και 80% των ασθενειών του χειμώνα και της άνοιξης που επηρεάζουν τη μύτη, τα αυτιά, τον λαιμό και τους πνεύμονες είναι ιογενούς προέλευσης, τα αντιβιοτικά δεν μας κάνουν να αισθανθούμε καλύτερα, ενώ υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσουν παρενέργειες.

Ο φαρμακοποιός μπορεί να συστήσει μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Δεν παραλείπουμε να ζητάμε τη συμβουλή και την καθοδήγηση του, ειδικά εάν λαμβάνουμε ταυτόχρονα φάρμακα για άλλες παθήσεις.

Send this to a friend