Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΥΓΕΙΑ Η Κύπρος ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης αντιβιοτικών
Η Κύπρος ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης αντιβιοτικών

Η Κύπρος ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης αντιβιοτικών

Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης και της κατανόησης σχετικά με την υπεύθυνη χρήση των αντιβιοτικών, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) συνεργάζεται με την Εθνική Επιτροπή «Ενιαία Υγεία», που σύστησε το Υπουργείο Υγείας, για την Αντιμετώπιση της Μικροβιακής Αντοχής. Σκοπός η σωστή ενημέρωση για την ανάγκη της ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών, καθώς και την ευαισθητοποίηση για το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής, δηλαδή της ανθεκτικότητας των βακτηρίων στα αντιβιοτικά. Στόχος της Εθνικής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση και τη μείωση της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά είναι η προώθηση βέλτιστων πρακτικών.

Γιατί είναι επικίνδυνα τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια;

Η εσφαλμένη λήψη αντιβιοτικών συμβάλλει στην αύξηση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της δραστικότητας των αντιβιοτικών στο μέλλον. Τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια είναι επικίνδυνα για όλους, καθώς προκαλούν λοιμώξεις, οι οποίες είναι δύσκολο να θεραπευθούν.

Τι είναι η «αυτοθεραπεία» και γιατί πρέπει να αποφεύγεται;

Πρόκειται για τη λήψη αντιβιοτικών από τον ασθενή χωρίς ιατρική συμβουλή, μέσω της χρήσης αντιβιοτικών που έχουν περισσέψει από προηγούμενες θεραπείες ή της αγοράς αντιβιοτικών από φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή.

Η πιο πάνω πρακτική πρέπει να αποφεύγεται, δεδομένου ότι πολλές ασθένειες που εκδηλώνονται, ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο, παρόλο που ενδέχεται να προκαλούν παρόμοια συμπτώματα, πιθανόν να μην απαιτούν την ίδια θεραπεία. Ακόμα και εάν παρουσιάζονται πανομοιότυπα συμπτώματα, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται το ίδιο αντιβιοτικό που είχε χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενη ασθένεια. Μόνο ο θεράπων ιατρός είναι σε θέση να κρίνει εάν κάποια ασθένεια απαιτεί θεραπεία με αντιβιοτικά.

Τα αντιβιοτικά δεν είναι παυσίπονα

Τα αντιβιοτικά δεν έχουν ιδιότητες παυσίπονου, ως εκ τούτου δεν ανακουφίζουν από πονοκεφάλους, πόνους ή πυρετό. Είναι αποτελεσματικά μόνο ενάντια στις βακτηριακές λοιμώξεις και δεν μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από ιούς, όπως είναι το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη. Δεδομένου ότι, έως και 80% των ασθενειών του χειμώνα και της άνοιξης που επηρεάζουν τη μύτη, τα αυτιά, τον λαιμό και τους πνεύμονες είναι ιογενούς προέλευσης, τα αντιβιοτικά δεν μας κάνουν να αισθανθούμε καλύτερα, ενώ υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσουν παρενέργειες.

Συμβουλευόμαστε τον φαρμακοποιό μας

Ο φαρμακοποιός μας μπορεί να μάς συστήσει μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Δεν παραλείπουμε να ζητάμε τη συμβουλή και την καθοδήγησή του, ειδικά εάν λαμβάνουμε ταυτόχρονα φάρμακα για άλλες παθήσεις.

Τι πρέπει να αποφεύγουμε;

Αναφορικά με την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών και την αποτροπή της μικροβιακής αντοχής, συστήνεται η αποφυγήτων πιο κάτω:

  • Να προμηθευόμαστε αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή.
  • Να φυλάσσουμε αντιβιοτικά για μεταγενέστερη χρήση.
  • Να χρησιμοποιούμε αντιβιοτικά που έχουν περισσέψει από προηγούμενες θεραπείες.
  • Να δίνουμε σε άλλους αντιβιοτικά που μας έχουν περισσέψει.
  • Να διακόπτουμε τη θεραπεία με αντιβιοτικά πριν την καθορισμένη διάρκεια, σύμφωνα με τις οδηγίες και τη συνταγογράφηση του ιατρού μας.

Send this to a friend