Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Την Πέμπτη συνάντηση ΥΠΕΣ με Προέδρους ΕΟΑ για άμεση λειτουργία των οργανισμών
Την Πέμπτη συνάντηση ΥΠΕΣ με Προέδρους ΕΟΑ για άμεση λειτουργία των οργανισμών

Την Πέμπτη συνάντηση ΥΠΕΣ με Προέδρους ΕΟΑ για άμεση λειτουργία των οργανισμών

Με στόχο την άμεση και ομαλή λειτουργεία των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, θα έχει συνάντηση με τους εκλελεγμένους Προέδρους των ΕΟΑ, την ερχόμενη Πέμπτη 13 Ιουνίου.

Όπως ανέφεραν στο ΚΥΠΕ πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών, το Υπουργείο έχει προχωρήσει ήδη σε μια σειρά δράσεων για την όσο το δυνατό πιο εύρυθμη μετάβαση και λειτουργία των νέων θεσμών των ΕΟΑ, που συνενώνουν μεγάλους τομείς παροχής υπηρεσιών, όπως είναι η αδειοδότηση, η υδροδότηση και η αποχέτευση.

Ειδικότερα για τον πυλώνα της αδειοδότησης μεταφέρεται στον νεοσύστατο Οργανισμό προσωπικό από τρεις διαφορετικές Υπηρεσίες/φορείς και άρα τρεις διαφορετικές κουλτούρες: από τα Επαρχιακά Γραφεία Τμήματος Πολεοδομίας, τις Επαρχιακές Διοικήσεις και τους Δήμους. Θεωρείται ότι είναι αναμενόμενο υπό τέτοιες συνθήκες να υπάρχουν δυσκολίες, ωστόσο πηγές του Υπουργείου σημειώνουν ότι έγινε η καλύτερη δυνατή προετοιμασία και το Υπουργείο Εσωτερικών είναι σε συνεχή ετοιμότητα για να επιλυθούν πιθανά εμπόδια που θα προκύψουν.


Συγκεκριμένα ενημερώθηκαν οι πολίτες και οι επαγγελματίες μέσω του ΕΤΕΚ, όπως πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, μελετητές, και άλλοι από τον Οκτώβριο ότι οι υπηρεσίες που αφορούν τις πολεοδομικές αιτήσεις θα διακοπούν για περίπου δύο εβδομάδες. Παράλληλα, ξεκίνησε έγκαιρα η διαδικασία μετακόμισης.

Συγκεκριμένα όπως έχει ήδη ανακοινωθεί την Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024, στις 3 μ.μ., τερματίζεται η παραλαβή πολεοδομικών αιτήσεων (φυσικοί φάκελοι) από τα Γραφεία Παραλαβής των Επαρχιακών Γραφείων του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, καθώς επίσης και η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής πολεοδομικών αιτήσεων μέσω του συστήματος «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ».

Η λειτουργία του συστήματος «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ» θα ανασταλεί από τη Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024 μέχρι και την Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024, για σκοπούς μετάπτωσης από το παλαιό σύστημα καταχώρησης, όλων των πολεοδομικών αιτήσεων στο σύστημα «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ», στους πέντε Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης.

Την Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024, τερματίζονται οι εργασίες των Κέντρων Εξυπηρέτησης Κοινού του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως. Από τη Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024 μέχρι την Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2024, τα Επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως θα είναι κλειστά για το κοινό.

Εκπαίδευση, μεταφορά προσωπικού και απλοποίηση διαδικασιών

Έγινε ακόμα αριθμός συναντήσεων για ομαλή μετάβαση και μεγιστοποίηση του βαθμού ετοιμότητας, ενώ υπήρξαν ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης τόσο των επαγγελματιών-επιμελητών όσο και των τεχνοκρατών.

Δημιουργήθηκε ακόμα ειδικό εγχειρίδιο, ώστε όλοι οι Οργανισμοί να λειτουργούν με τα ίδια πρότυπα και παραμέτρους/διαδικασίες.

Ακόμα υπήρξε απλοποίηση των διαδικασιών με τη σταδιακή εφαρμογή 22 μέτρων που αποφασίστηκαν σε συνεννόηση με το ΕΤΕΚ και στοχεύουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης και στη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου πλαισίου αδειοδότησης της ανάπτυξης γης.

Μεταφέρθηκε επίσης το υφιστάμενο προσωπικό που απασχολείται με την αδειοδότηση στους Δήμους, τα Επαρχιακά Γραφεία Πολεοδομίας και τις Επαρχιακές Διοικήσεις ώστε να συνεχίσουν να διαχειρίζονται τις υποθέσεις που έχουν σε εκκρεμότητα. Μεταφέρθηκε παράλληλα και η τεχνογνωσία τους, ώστε σταδιακά να στηθεί ο τομέας της αδειοδότησης στους ΕΟΑ μέχρι οι Οργανισμοί να προκηρύξουν θέσεις στη βάση των οργανογραμμάτων. Συνολικά περίπου 330 άτομα θα μεταφερθούν στους ΕΟΑ.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκαν επίσης ακόμα 85 προσλήψεις Εργαζομένων Ορισμένου Χρόνου, αυξάνοντας το ανθρώπινο δυναμικό των οργανισμών κατά περίπου 30%. Τα άτομα που προσλήφθηκαν έχουν ήδη τύχει εκπαίδευσης και έχουν τοποθετηθεί στις υφιστάμενες πολεοδομικές Αρχές, ώστε να βοηθήσουν στη διεκπεραίωση αιτήσεων που εκκρεμούν. Ως αποτέλεσμα μέσα σε  αυτούς τους τέσσερεις πρώτους μήνες του 2024 διεκπεραιώθηκαν στα Επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος Πολεοδομίας περισσότερες αιτήσεις από αυτές που παραλαμβάνονται, που σημαίνει ότι πέραν των νέων αιτήσεων εξετάζονται και ολοκληρώνονται και εκκρεμούσες.

Συνολικά εκκρεμούν 35.000 αιτήσεις (οι 25.000 προέρχονται από Δήμους και λιγότερες από 10.000 από την Πολεοδομία). Με βάση πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών, δεν πρόκειται για νέες αιτήσεις ή όγκο εργασιών που προέκυψε λόγω της μεταρρύθμισης αλλά για αιτήσεις που ούτως ή άλλως βρίσκονταν σε εκκρεμότητα και στόχος είναι με τη νέα διαδικασία να εξετάζονται ταχύτερα και πιο αποδοτικά.

Παράλληλα υπήρξε προσαρμογή του Πληροφοριακού Συστήματος Ιππόδαμος στα νέα δεδομένα.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend