Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Αρχές του φθινοπώρου αναμένεται να προκηρυχθούν οι προσφορές από το Κοινοτικό Συμβούλιο Πύλας για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας και του πυρήνα του μεικτού χωριού της επαρχίας Λάρνακας, ένα έργο το οποίο εκτιμάται ότι θα συνδράμει περαιτέρω στην ειρηνική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων, αλλά και στην προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού ξένων επισκεπτών στην κοινότητα.

Ήδη το κοινοτικό συμβούλιο εξασφάλισε από το Τμήμα Πολεοδομίας και την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας τις απαιτούμενες άδειες οικοδομής για το έργο, ενώ έτοιμες είναι και οι μελέτες για υπογειοποίηση όλων των υπηρεσιών, δηλαδή του Συμβουλίου Αποχετεύσεων, του Τμήματος Υδάτων, της Αρχής Ηλεκτρισμού και της Αρχής Τηλεπικοινωνιών.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο κοινοτάρχης Πύλας Σίμος Μυτίδης εξέφρασε την εκτίμηση πως μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου το κοινοτικό συμβούλιο θα είναι σε θέση να προκηρύξει τον διαγωνισμό για τα κατασκευαστικά έργα.


Όπως είπε, εκτός από την υπογειοποίηση των υπηρεσιών, το έργο θα περιλαμβάνει χώρους στάθμευσης, πλακοστρώσεις με τις ανάλογες τοπιοτεχνήσεις, φύτευση πρασίνου και τοποθέτηση ανθώνων, καινούργια παγκάκια, σιντριβάνια και σύγχρονο φωτισμό. «Εφόσον καταφέρουμε να κατακυρώσουμε την προσφορά μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, υπολογίζω ότι αρχές του 2025 να ξεκινήσουν τα έργα και να ολοκληρωθούν περί τα τέλη του 2026.

Θα γίνει ένα πολύ όμορφο έργο στο κέντρο της κοινότητά μας, που θα συνδράμει στην ειρηνική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων και ταυτόχρονα θα βοηθήσει στην αύξηση της επισκεψιμότητας από ξένους», σημείωσε ο κ.Μυτίδης. Πρόκειται για πολεοδομικό έργο και το κόστος του υπολογίζεται να φθάσει τα δυόμισι εκατομμύρια ευρώ. Η συνεισφορά θα είναι 80% από το κράτος και 20% από το κοινοτικό συμβούλιο.

Στο μεταξύ, στην Πύλα βρίσκεται στα σκαριά το μεγαλεπήβολο έργο «Cyprus Valley», το οποίο, εκτός των άλλων, θα περιλαμβάνει την ανέγερση 296 τουριστικών διαμερισμάτων. Το πρότζεκτ θα αναπτυχθεί σε μια περιοχή βόρεια του αυτοκινητόδρομου Ριζοελιάς, σε απόσταση περίπου 800 μέτρων από την ακτή της Πύλας.

Επί της ουσίας πρόκειται για το έργο «Troy», το οποίο είχε εξαγγελθεί πριν από μερικά χρόνια, αλλά στην πορεία την διεκπεραίωσή του ανέλαβε άλλη εταιρεία, εξού κι έχει μετονομαστεί σε «Cyprus Valley». Η πολεοδομική άδεια έχει εξασφαλιστεί, ενώ σύντομα αναμένεται να εκδοθεί και η οικοδομική άδεια.

Όπως είπε ο κ.Μυτίδης, εκτός από τα 296 διαμερίσματα, το πολυτελές αυτό κτηριακό συγκρότημα θα περιλαμβάνει καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες, πισίνες, σπα και υπόγειους χώρους στάθμευσης. Ήδη, έχουν ξεκινήσει οι πρώτες εκσκαφές για το έργο, το οποίο υπολογίζεται να είναι έτοιμο σε δύο χρόνια.

 

Mια υπαίθρια δανειστική βιβλιοθήκη που έγινε εξ’ ολοκλήρου προσφορά στο Δημοτικό Σχολείο Κιτίου, από την οικογένεια της Κυριακής Σείσου πρώην εκπαιδευτικού δημοτικής εκπαίδευσης και νυν Ιδιοκτήτριας εταιρείας Telewest Security & Automation.

Όπως μας ανέφερε η κ. Σείσου για την αξιέπαινη κίνηση της, “Ως μέλος λοιπόν του Συνδέσμου Γονέων και βλέποντας την απουσία αίθουσας βιβλιοθήκης στο σχολείο μας, αποφάσισα όπως φτιάξω μια βιβλιοθήκη, η οποία να είναι σε εξωτερικό χώρο προσβάσιμο για όλα τα παιδιά.

Φτιάχνοντας ένα χώρο χαλάρωσης λοιπόν και με σύνθημα: «Τα βιβλία βγαίνουν διάλειμμα», οι μαθητές μας με κέφι τρέχουν να πάρουν στα χέρια τους ένα βιβλίο της αρεσκείας τους. Στόχος μας λοιπόν, γονέων και δασκάλων η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στους μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας.

Ταυτόχρονα το υπέροχο συναίσθημα του να προσφέρεις χωρίς ανταλλάγματα το βιώνουν τα παιδιά μας και το υιοθετούν ως στάση ζωής”.

Συγχαρητήρια στην κ. Κυριακή Σείσου, η οποία φωτεινό παράδειγμα ήθους και ανθρωπιάς. Η κοινωνία μας έχει ανάγκη, όσο ποτέ άλλοτε, να δείξουμε από τέτοιους ανθρώπους που να δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη στήριξή ο ένας στον άλλον.

 

Στον Δήμο Αραδίππου και συγκεκριμένα σε ειδικό χώρο στην πλατεία Αποστόλου Λουκά, φιλοξενείται η Πρότυπη Αθλητική Βιβλιοθήκη «ΑΘΛΕΙΝ», η οποία θα διαθέτει δύο χιλιάδες διαφορετικές εκδόσεις αθλητικού περιεχομένου.

Kατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λάρνακα, η Γενική Γραμματέας των Cyprus Olympians Άντρη Σιάλου, παρέδωσε τις εκδόσεις των Cyprus Olympians στις Ιδρύτριες του ‘ΑΘΛΕΙΝ’, Έφη Ζίκουλη και Μιράντα Ευαγγελίδου, τονίζοντας τη σημασία του βιβλίου και την αξία της καταγραφής του κυπριακού αθλητισμού για τις επόμενες γενιές. Ταυτόχρονα συνεχάρη τον Δήμο Αραδίππου και τις ιδρύτριες του ‘ΑΘΛΕΙΝ’ για την πρωτοβουλία».

Βασικός ομιλητής «ήταν ο πρώην ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής από την Ελλάδα, Αντώνης Νικοπολίδης, ο οποίος παρουσίασε και το αυτοβιογραφικό του βιβλίο «Αντώνης Νικοπολίδης, Ο αγώνας της ζωής μου» από τις εκδόσεις mvpublications».

Όπως είπε ο κ. Νικοπολίδης «η αθλητική βιβλιοθήκη είναι μία πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία για ανάπτυξη του θέματος του αθλητισμού. Είναι κάτι το μοναδικό και δεν είναι μόνο η βιογραφία ενός αθλητή, είναι και περισσότερα πράγματα από ανθρώπους που έχουν πολλές γνώσεις να μεταδώσουν» είπε.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «όταν κάποιος διαβάζει το βιβλίο σημασία έχει μέσα σ’ αυτό να δει με ποιο τρόπο ένας αθλητής παίρνει τις δύσκολες αποφάσεις για την καριέρα του και να κατανοήσουν τα παιδιά πως διαχειρίζεται ένας αθλητής την αποτυχία. Ο αθλητισμός είναι πολιτισμός και έχει ανάγκη από ανθρώπους οι οποίοι ζουν σπουδαία πράγματα να τα μοιράζονται, γιατί η γνώση και η εμπειρία πρέπει να μοιράζονται», σημείωσε.

Ο δημοσιογράφος και Υπεύθυνος του Μουσείου Ιστορίας της ΑΕΚ, Γιάννης Μπίλιος, ανέφερε ότι «η προσπάθεια του “ΑΘΛΕΙΝ” είναι πάρα πολύ σημαντική για τον αθλητισμό αλλά και για τον πολιτισμό. Το αθλητικό βιβλίο είναι κάτι που “έπασχε” ως τώρα και έχει ανάγκη ενίσχυσης», είπε, και πρόσθεσε πως «κάθε τέτοιου είδους προσπάθειες είναι πολύ σημαντικές και πολύ πρωτοποριακές και βοηθάνε τον αθλητισμό».

Στην δική του ομιλία ο Αντώνης Κέζος, ο οποίος, όπως αναφέρεται, «έγραψε με χρυσά γράμματα την πορεία του ως προπονητής φυσικής κατάστασης στο ποδόσφαιρο και είναι συγγραφέας τριών εκδόσεων, σημείωσε πως μέσα από τα βιβλία μου προσπάθησα να μεταδώσω την εμπειρία μου της γνώσης και του αθλητισμού σε προπονητές και κόσμο ο οποίος ασχολείται εκτενώς με τον αθλητισμό».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αραδίππου, Ευάγγελος Ευαγγελίδης, «συνεχάρη την Έφη Ζίκουλη, Πρόεδρο του Ιδρύματος η οποία είχε την αρχική έμπνευση γι’ αυτή τη βιβλιοθήκη και παραχώρησε πολύτιμη συλλογή από εκδόσεις. Το νέο αυτό επίτευγμα που φιλοξενούμε στον Δήμο Αραδίππου, φιλοδοξούμε να αποτελέσει ένα καινοτόμο και μοναδικό σημείο αναφοράς για τον αθλητισμό στην Κύπρο», ανέφερε.

Πρόσθεσε επίσης ότι «η Αθλητική Βιβλιοθήκη έχει ως βασικό στόχο όχι μόνο την προαγωγή του αθλητισμού, αλλά και την ανάδειξη της αξίας του βιβλίου σε αυτή την ψηφιακή εποχή που διάγουμε».

Σημειώνεται ότι «για την Πρότυπη Αθλητική Βιβλιοθήκη ‘ΑΘΛΕΙΝ’, έχει σχεδιαστεί ένας μοναδικός χώρος, στη πλατεία Αποστόλου Λουκά στην Αραδίππου, ώστε να φιλοξενήσει σχεδόν δύο χιλιάδες διαφορετικές εκδόσεις αθλητικού περιεχομένου. Ταυτόχρονα η τεχνολογία θα δώσει τη δυνατότητα ψηφιακής διασύνδεσης με ψηφιακές αθλητικές βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο για τη μελέτη και την έρευνα σπουδαστών, αθλητών και άλλων παραγόντων του αθλητισμού, εντελώς δωρεάν», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

 

Η ομάδα των μαθητών του Περιφερειακού Λυκείου Λιβαδιών, μαζί με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν δεξιότητες χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας και παραγωγής ντοκιμαντέρ, να διερευνήσουν θέματα που αφορούν στην Αρχαιολογία, Εθνογραφία και Ιστορία, να γνωρίσουν την κινηματογραφική γλώσσα και οπτική αφήγηση, να εξασκηθούν στην τεχνική λήψης συνεντεύξεων και συγγραφής σεναρίου και να κατανοήσουν πτυχές της παραγωγής ταινιών που ανήκουν στη κατηγορία «Τεκμηρίωση».

Για  τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκαν τρία κινηματογραφικά εργαστήρια στο σχολείο.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στις 16 Ιουνίου.

 

 

 

Send this to a friend