Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Είχαν συναινέσει σε καθαίρεση τους οι μοναχοί – Ζήτησαν να μεταβούν εξωτερικό
Είχαν συναινέσει σε καθαίρεση τους οι μοναχοί – Ζήτησαν να μεταβούν εξωτερικό

Είχαν συναινέσει σε καθαίρεση τους οι μοναχοί – Ζήτησαν να μεταβούν εξωτερικό

 

 

Δεν αναγνωρίζουν την απόφαση του Μητροπολίτη Ησαΐα για να τους θέσει σε επ’ αόριστο αργία οι Μοναχοί της Μονής του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι και δηλώνουν έτοιμοι, μέσω των δικηγόρων τους,  να επιστρέψουν στα ιερατικά τους καθήκοντα, καθώς θεωρούν ότι η ποινή τους έχει λήξει.

Εκκλησιαστικοί κύκλοι διαμηνύουν ότι ο Μητροπολίτης Ησαΐας έδρασε βάσει καταστατικού στην απόφασή του να τους θέσει σε επ’ αόριστον αργία ενώ σε περίπτωση που αύριο επιχειρήσουν να επιστρέψουν στη Μονή στο Φτερικούδι θα ζητηθεί η συνδρομή της αστυνομίας.

«Ουδέποτε δήλωσαν ότι θα επιστρέψουν στην Μονή οι τέσσερεις μοναχοί εκ των οποίων οι τρείς είναι αρχιμανδρίτες και ουδέποτε δήλωσαν ότι σπεύδουν να το κάνουν αύριο ή μεθαύριο ή οποιαδήποτε μέρα.

 

Από αύριο σε θεωρητικό επίπεδο, έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν τα ιερατικά τους καθήκοντα, διότι η ποινή που τους επιβλήθηκε και η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν προβλέπεται» δήλωσε ο δικηγόρος των μοναχών Αναστάσιος Βαβούσκος.

Μείζων ζήτημα για τον Αρχιεπίσκοπο είναι η βιομηχανία θαυμάτων που φέρεται να είχε στηθεί παραπλανώντας τους πιστούς όπως επίσης και τα ηθικά παραπτώματα που φέρονται να υπέπεσαν μοναχοί που τελούσαν λειτουργίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, οι δύο μοναχοί, το βράδυ που παρουσιάστηκαν στην Μητρόπολη Ταμασού απολογήθηκαν τηλεφωνικώς στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου για τις πράξεις τους και συναίνεσαν στην καθαίρεσή τους.
Πλην όμως σε δύο τηλεφωνήματά τους προς τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου ζήτησαν την μετάβασή τους στο εξωτερικό κάτι το οποίο απορρίφθηκε καθώς η υπόθεση θα έπρεπε να διερευνηθεί εις βάθος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος είναι αποφασισμένος να καθαρίσει την εκκλησία εξ ‘ου και επέτρεψε μακρά διαδικασία για να διερευνηθεί εάν προκύπτουν ευθύνες και άλλων ιεραρχών.

Η ανακριτική επιτροπή συνεχίζει το έργο της λαμβάνοντας μαρτυρίες με την διαδικασία ωστόσο να καθυστερεί, καθώς ενώπιόν της εμφανίζονται συνεχώς νέες μαρτυρίες τις οποίες καθηκόντως οφείλει να συλλέξει.

Το έργο της αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα και το πόρισμα θα δοθεί στο εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο στο οποίο συμμετέχουν οι Μητροπολίτες Λεμεσού, Κωνσταντίας, Αμαθούντας, και οι επίσκοποι Καρπασίας και Αρσινόης υπό την Προεδρία του Μητροπολίτη Κιτίου.

Πηγή: Sigmalive

Send this to a friend