Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΥΓΕΙΑ Υπ. Υγείας: Χρέος να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για εξάλειψη ηπατιτίδων και HIV
Υπ. Υγείας: Χρέος να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για εξάλειψη ηπατιτίδων και HIV

Υπ. Υγείας: Χρέος να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για εξάλειψη ηπατιτίδων και HIV

Έχουμε χρέος να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αφοσίωση και συνέπεια, προκειμένου να επιτύχουμε τον κοινό μας στόχο για εξάλειψη των ιογενών ηπατιτίδων και του HIV και την προστασία της δημόσιας υγείας, διεμήνυσε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός.

Ο Υπουργός Υγείας συμμετείχε την Παρασκευή σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Υπουργείο Υγείας που παρέθεσαν ο Σύνδεσμος Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου «Προμηθέας» και το Κ.Υ.Φ.Α (Κέντρο Υποστήριξης Ανθρώπων Που Ζουν Με HIV/AIDS), κηρύσσοντας την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τις Ιογενείς Ηπατίτιδες και τον HIV, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Ιουλίου.

Στην παρέμβαση του ο Υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι η ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας, υποδεικνύοντας πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι όλοι οι πολίτες έχουν ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για τη διάγνωση και τη θεραπεία των νοσημάτων αυτών.


Και υπέδειξε ότι «η αναβάθμιση των υποδομών υγείας, η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και η συνεχής εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι κρίσιμης σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ιογενών ηπατιτίδων και του HIV».

Όπως τόνισε, «έχουμε χρέος να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αφοσίωση και συνέπεια, προκειμένου να επιτύχουμε τον κοινό μας στόχο για εξάλειψη των ιογενών ηπατιτίδων και του HIV και την προστασία της δημόσιας υγείας».

Συγκεκριμένα για τον HIV, ο Μιχάλης Δαμιανός είπε ότι το Υπουργείο Υγείας παραμένει προσηλωμένο στην επίτευξη και υπερκάλυψη των αναθεωρημένων στόχων τερματισμού της επιδημίας, όπως αυτοί έχουν τεθεί από το κοινό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τον HIV και το AIDS.

«Στη βάση αυτών, το 95% των ατόμων που ζουν με τον ιό HIV να γνωρίζουν τη διάγνωσή τους, μεταξύ αυτών, το 95% να έχει πρόσβαση και να λαμβάνει αντιρετροϊκή αγωγή, και μεταξύ αυτών που βρίσκονται υπό αγωγή, το 95% να επιτυγχάνει ιολογική καταστολή» είπε, σημειώνοντάς πως για την Κυπριακή Δημοκρατία εκτιμάται ότι το 92% των ατόμων που ζουν με τον ιό HIV έχουν διαγνωστεί και πως μεταξύ αυτών, ποσοστό 94% έχει συνδεθεί με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και λαμβάνει αντιρετροϊκή αγωγή εκ των οποίων το 97% έχει πετύχει ιολογική καταστολή.

Εξήγησε ακολούθως πως με στόχο την επίτευξη και τη διατήρηση των πιο πάνω στόχων μέσω επικαιροποίησης της εθνικής στρατηγικής, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στη ανασύσταση της Εθνικής Επιτροπής για το AIDS ενώ παράλληλα στέκεται αρωγός στα προβλήματα των οροθετικών ατόμων.

Όπως σημείωσε, πρόσφατα έγινε αναθεώρηση του συνταγολογίου αντιρετροϊκών σκευασμάτων με εισαγωγή σύγχρονων θεραπευτικών σχημάτων και συμφωνήθηκε η επέκταση συνταγογράφησης της αντιρετροϊκής αγωγής από δυο σε τρεις μήνες με κύριο σκοπό την διευκόλυνση προσβασιμότητας στη αντιρετροϊκή αγωγή και υποστήριξη στην συμμόρφωση στην λήψη της αγωγής.

Ο Υπουργός Υγείας είπε ακόμη ότι έχει καταρτιστεί Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την εκρίζωση του ιού της ηπατίτιδας C στην Κύπρο και έχει κατατεθεί πρόταση για ανασύσταση της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για αντιμετώπιση των ιογενών ηπατιτίδων που θα έχει όρο εντολής την υλοποίηση του σχεδίου.

Αλλά και ότι μέσω του Εθνικού Εμβολιαστικού Προγράμματος παρέχονται δωρεάν τα εμβόλια για την ηπατίτιδα Α και Β ενώ δωρεάν πρόσβαση στην παρακολούθηση και στην θεραπευτική αγωγή έχουν όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που νοσούν με τον HIV στην Γρηγόριο Κλινική και οι ασθενείς με Ηπατίτιδες στα Ηπατολογικά Ιατρεία του ΟΚΥπΥ.

Ολοκληρώνοντας ο Υπουργός Υγείας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Σύνδεσμο Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου Προμηθέας, στο Κέντρο Υποστήριξης Ανθρώπων Που Ζουν Με HIV/AIDS (ΚΥΦΑ) καθώς και όλους τους επαγγελματίες υγείας που εργάζονται ακούραστα για την καταπολέμηση αυτών των ασθενειών. «Η αφοσίωση σας και οι προσπάθειές σας είναι ανεκτίμητες και αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους μας. Χάρη στη δική σας συνεισφορά, μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα μέλλον όπου οι ιογενείς Ηπατίτιδες και ο HIV δεν θα αποτελούν πλέον απειλή για την υγεία των πολιτών μας» τους είπε, καλώντας τέλος όλους να συνεχίσουν να εργάζονται με αφοσίωση και συνέπεια, προκειμένου να επιτύχουν τον κοινό στόχο για εξάλειψη των ιογενών ηπατιτίδων και του HIV και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου «Προμηθέας», Γιαννούλα Κουλλά, ανέφερε ότι η ιογενής ηπατίτιδα αποτελεί τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των μη μεταδοτικών ασθενειών παγκοσμίως και πως το 2022, οι θάνατοι από ιογενείς ηπατίτιδες αυξήθηκαν σε 1,3 εκ. σε όλο τον κόσμο.

Όπως δήλωσε, «η χρόνια ιογενής ηπατίτιδα είναι η κύρια αιτία μεταμόσχευσης ήπατος στον δυτικό κόσμο καθώς και εμφάνισης ηπατοκυτταρικού καρκίνου παγκοσμίως».

Και εξήγησε πως «για αυτούς τους λόγους ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως στόχο την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας μέχρι το 2030. «Αυτός ο στόχος μπορεί να είναι φιλόδοξος αλλά και εφικτός με τη σωστή προσπάθεια και συνεργασία» τόνισε.

Παράλληλα, η κ. Κουλλά, χαιρέτισε τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής για τις ιογενείς ηπατίτιδες, ενώ τόνισε την ανάγκη για τη δημιουργία ενός εθνικού παρατηρητηρίου, το οποίο θα καταγράφει τα επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία θα λαμβάνονται υπόψη στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τον καθορισμό του πλαισίου χορήγησης φαρμάκων, πρόσβαση των ασθενών στις κατάλληλες θεραπείες και την παρακολούθηση (follow up) των ασθενών. Επίσης, ευχαρίστησε την Πρόεδρο του ΚΥΦΑ, Στέλλα Μιχαηλίδου για τη συνεργασία, τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και τη Γαστρεντερολογική Εταιρεία Κύπρου που συμπορεύονται σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του ΚΥΦΑ Στέλλα Μιχαηλίδου, τόνισε ότι «μέσα από τη συνεργασία δίνεται η ευκαιρία να ενώσουμε δυνάμεις για να ενημερώσουμε τον κόσμο για την Ηπατίτιδα και ιδιαίτερα για την πρόληψη».

Αναφέρθηκε επίσης στη σημαντικότητα του εμβολιασμού έναντι της ηπατίτιδας Β, καθώς είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της λοίμωξης.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης παρουσιάστηκαν τα ΚΥΦΑ Checkpoint, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διευθετήσουν ραντεβού στον αριθμό 1464 για δωρεάν εξέταση, ενώ όπως αναφέρθηκε η εκστρατεία ενημέρωσης για τις ιογενείς ηπατίτιδες και τον HIV θα κορυφωθεί με την εκπαιδευτική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουλίου 2024, σε συνεργασία με το Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κύπρο.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend