Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Αντίθεση Ισότητας στην απαγόρευση προαγωγών 18 μήνες πριν την αφυπηρέτηση
Αντίθεση Ισότητας στην απαγόρευση προαγωγών 18 μήνες πριν την αφυπηρέτηση

Αντίθεση Ισότητας στην απαγόρευση προαγωγών 18 μήνες πριν την αφυπηρέτηση

Την κάθετη αντίθεσή της με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, που απαγορεύει τις προαγωγές δημοσίων υπαλλήλων 18 μήνες πριν από την αφυπηρέτησή τους, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Παγκύπρια Συντεχνία Ισότητα.

Όπως αναφέρει, “μετά την πρωτοφανή, αυθαίρετη και μονομερή αφαίρεση του δικαιώματος πρόσβασης σε υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης εκτός ΓεΣΥ από τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, δικαίωμα που συνεχίζουν να απολαμβάνουν πλείστοι από τους συνανθρώπους μας, οι υπάλληλοι του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας έρχονται ακόμα μια φορά αντιμέτωποι με μια κατάφωρα αυθαίρετη απογύμνωση ενός ακόμα κεκτημένου τους δικαιώματος”.

Σημειώνει ότι η εν λόγω ρύθμιση παραβιάζει θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα και αρχές, ενώ παράλληλα αντιβαίνει στο Ενωσιακό Δίκαιο.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η ρύθμιση αφορά άμεση διάκριση και παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας, καθώς συνιστά διαφορετική μεταχείριση λόγω ηλικίας, ενώ προσβάλλεται και το δικαίωμα ίσης πρόσβασης στις δημόσιες λειτουργίες, που επιβάλλει την επιλογή των υπαλλήλων με κριτήρια αξιοκρατίας και ίσων ευκαιρίων. Επιπλέον, σημειώνει ότι η ρύθμιση επιχειρεί ανατροπή κεκτημένων δικαιωμάτων και εύλογων προσδοκιών των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ υπογραμμίζει και το γεγονός ότι προετοιμάστηκε με ενημέρωση μόνο μίας συντεχνίας.

Βάσει των πιο πάνω, η συντεχνία καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο στην τωρινή του μορφή και να ξεκινήσει ουσιαστικό διάλογο επί ίσοις όροις με όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, με στόχο την εξεύρεση λύσεων που δεν θα πλήττουν δυσανάλογα τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα και το Ενωσιακό Δίκαιο.

“Διαφορετικά, είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε με κάθε νόμιμο μέσο. Ευελπιστούμε ότι η λογική θα επικρατήσει έναντι της αυθαιρεσίας και του αποκλεισμού, ώστε να αποφευχθούν άσκοπες εντάσεις”, καταλήγει η Ισότητα στην ανακοίνωσή της.

Send this to a friend