Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Τρέχουν και δεν φθάνουν οι ομάδες πυρόσβεσης, άμεση η ανάγκη για πτητικά μέσα
Τρέχουν και δεν φθάνουν οι ομάδες πυρόσβεσης, άμεση η ανάγκη για πτητικά μέσα

Τρέχουν και δεν φθάνουν οι ομάδες πυρόσβεσης, άμεση η ανάγκη για πτητικά μέσα

Μπαράζ πυρκαγιών είχαμε το Σαββατοκύριακο με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Δασών να βρίσκονταν επί ποδος και ευτυχώς κατάφεραν να ελέγξουν όλα τα μέτωπα εγκαίρως.

Από τις μέχρι τώρα έρευνες φαίνεται πως οι πυρκαγιές οφείλονται σε ανθρώπινο παράγοντα.

Ανδρέας Κεττής – Εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής Υπηρεσίας
«Στο θέμα της διερεύνησης φαίνεται κάποιες από τις πυρκαγιές οι οποίες εκδηλώθηκαν χθες να μην ήταν καθόλου τυχαίες, και έχουμε σοβαρά στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι δεν ήταν καθόλου τυχαίες, σίγουρα προχωράμε στο έργο της διερεύνησής και η αστυνομία ερευνά και πέραν από τη σκηνή »

Ανοχύρωτη
Το φετινό καλοκαίρι άρχισε να μας δείχνει τις προθέσεις του από νωρίς με τις υψηλές θερμοκρασίες και τον κίνδυνο για πρόκληση πυρκαγιών να είναι μεγάλος.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους τρέχουν να προλάβουν έστω και την ύστατή  να οχυρώσουν πλήρως την χώρα μας – με επαρκή πτητικά μέσα ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και γρήγορα ενδεχόμενες πυρκαγιές το φετινό καλοκαίρι.

Επί του παρόντος, στη φαρέτρα της Κυπριακής Δημοκρατίας για αντιμετώπιση της πύρινης απειλής, υπάρχουν 3 πρωτεύοντα πτητικά μέσα, το ένα αεροπλανάκι του Τμήματος Δασών και τα δυο ιορδανικά ελικόπτερα μαζί με το 18μελές πλήρωμα τους.

Γιώργος Κωνσταντίνου – Εκπρόσωπος Τύπου Τμήματος Δασών
«Σε περίπτωση ανάγκης μπορούμε να ενεργοποιήσουμε και τα δευτερεύοντα μέσα, που αυτά είναι της Αστυνομίας, της Εθνικής Φρουράς και των Βρετανικών Βάσεων».

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από το Υπουργείο Γεωργίας, γίνονται προσπάθειες για να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, η διαδικασία που αφορά τις προσφορές που κατατέθηκαν για εκμίσθωση πτητικών μέσων – ωστόσο κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει με βεβαιότητα το ακριβή χρόνο έλευσης τους στην Κύπρο.  Πρόκειται για τέσσερα αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

Γιώργος Κωνσταντίνου – Εκπρόσωπος Τύπου Τμήματος Δασών
«Τα τελευταία χρόνια ως πρωτεύοντα μέσα είχαμε 8 πτητικά στόχος μας είναι και φέτος να έχουμε 8, τρέχουν οι διαδικασίες για τις προσφορές.»

Από τα μέσα Ιουνίου δυο ακόμα αεροσκάφη πυρόσβεσης τύπου Air Tractor θα έχει στη φαρέτρα της η Κυπριακή Δημοκρατία – μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα εν λόγω πτητικά μέσα, θα τα έχουμε από τις  15 Ιουνίου μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου – θα είναι μισθωμένα από την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά με κάλυψη εξόδων από την ΕΕ.

Δείτε το ρεπορτάζ της Χαρούλας Αλέξη:

 

Πηγή: alphanews

Send this to a friend