Όλοι μαζί να απαιτήσουμε να αρθούν επιτέλους οι θεσμοί του κράτους στο ύψος των περιστάσεων και να αποδώσουν δικαιοσύνη, απαιτούμε δικαιοσύνη και πλήρη διαφάνεια της δολοφονίας του Θανάση, απαιτούμε να γίνουμε επιτέλους ένα κράτος δικαίου με ανθρώπινα δικαιώματα, μακριά από αδικίες, εγκλήματα, απάτες και συγκαλύψεις, δήλωσε η μητέρα του Ανδριάνα Νικολάου, μητέρα του Εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου έξω από το κτίριο της Νομικής Υπηρεσίας, παρουσία δεκάδων πολιτών, μελών και φίλων της οικογένειας του Θανάση Νικολάου και εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων.
Στην ομιλία της ενώπιον των συγκεντρωμένων, η κ. Νικολάου είπε ότι «το μήνυμα της σημερινής συγκέντρωσης είναι ότι θέλουμε να ζήσουμε σε κράτος δικαίου και όχι κράτος αδικίας». Προβαίνοντας στη συνέχεια σε σύντομη αναδρομή για τις συνθήκες του θανάτου του Θανάση, είπε ότι από τις 29 Σεπτεμβρίου 2005 η οικογένειά του παλεύει διαρκώς για να αποδείξει ότι ο θάνατος δεν οφειλόταν σε πτώση από γέφυρα ύψους 30 μέτρων, αλλά σε δολοφονία.
«Την πτώση από ύψος την αποφάσισε μόνο μέσα σε δέκα λεπτά στη σκηνή ο εμπλεκόμενος ιατροδικαστής που έφεραν με σκοπό να καλύψει τον φόνο και συνέχιζαν και τον κάλυπταν όλοι μέχρι σήμερα, και πρώτη η Νομική Υπηρεσία και οι λειτουργοί της, από το 2005 μέχρι πρόσφατα στο δικαστήριο στη θανατική ανάκριση», υποστήριξε η κ. Νικολάου, προσθέτοντας ότι μετά από 19 χρόνια υπεράνθρωπων προσπαθειών από την πλευρά της οικογένειας αποδείχθηκε η αιτία θανάτου του Θανάση και ξεκίνησε νέα έρευνα από το Υπουργικό Συμβούλιο της παρούσας κυβέρνησης ως προς το τι φταίει και τι δεν έγινε για να εξιχνιαστεί η υπόθεση όλα αυτά τα χρόνια.
«Σήμερα ενώπιον όλων σας ζητώ να μείνουμε ενωμένοι και με τη στήριξή σας θα προχωρήσουμε για να μην επαναληφθούν τα ίδια. Για αυτό ζητούμε και απαιτούμε να τροποποιηθεί άμεσα το Σύνταγμα έτσι ώστε να διαχωριστούν οι εξουσίες του Γενικού Εισαγγελέα, να διοριστεί ανεξάρτητος υπεύθυνος των ποινικών διαδικασιών, του οποίου οι εξουσίες να είναι δικαστικά ελεγχόμενες», πρόσθεσε η κ. Νικολάου.
Ζήτησε επίσης να μείνει η υπόθεση του Θανάση μακριά από όλους τους προηγούμενους εμπλεκόμενους, καθώς και τη συνεχή, λεπτομερή και έγκυρη ενημέρωση για την πορεία της νέας διερεύνησης και άμεση πρόσβαση στην έρευνα και σε οποιοδήποτε νέο πόρισμα, σημειώνοντας επιπλέον ότι το πόρισμα των νέων ανακριτών θα πρέπει να δοθεί στον νέο ανεξάρτητο υπεύθυνο των ποινικών διαδικασιών για να αποφασίσει αυτός την περαιτέρω πορεία της υπόθεσης και όχι ξανά στη Νομική Υπηρεσία.
Ζήτησε ακόμη να προσαχθούν οι ύποπτοι για τη δολοφονία του Θανάση, καθώς και οι ηθικοί αυτουργοί ενώπιον της Δικαιοσύνης, αλλά και να αποδοθούν ευθύνες για την ελλιπή, όπως είπε, διερεύνηση και κακοδιαχείριση της υπόθεσης από τις ανακριτικές και διωκτικές αρχές, Εθνική Φρουρά, Αστυνομία και Νομική Υπηρεσία, καθώς και σε όσους ευθύνονται για πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους.
«Όλοι μαζί να απαιτήσουμε να αρθούν επιτέλους οι θεσμοί του κράτους στο ύψος των περιστάσεων και να αποδώσουν δικαιοσύνη. Απαιτούμε δικαιοσύνη και πλήρη διαφάνεια της δολοφονίας του Θανάση. Απαιτούμε να γίνουμε επιτέλους ένα κράτος δικαίου με ανθρώπινα δικαιώματα, μακριά από αδικίες, εγκλήματα, απάτες και συγκαλύψεις», κατέληξε.
Η πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Μητέρων Συγγενών Εθνοφρουρών Μιράντα Σκέττου είπε στη δική της ομιλία ότι η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί να γίνει ανεξαρτήτως της απόφασης της 10ης Μαΐου 2024 και τα βήματα που ακολούθησαν για την υπόθεση του Θανάση Νικολάου.
Προσέθεσε ότι για 19 χρόνια μία μάνα πάλευε μόνη της για την αλήθεια, «έγινε γιατρός, δικηγόρος, δικαστής, κατήγορος και ανακριτής, πήρε τις φωτογραφίες του παιδιού της και πήγε στην Αυστραλία, στην Αγγλία, στην Ελλάδα για να αναζητήσει το δίκιο του παιδιού της, έκανε όλα όσα μία ευνομούμενη πολιτεία όφειλε να πράξει και όταν δεν της έμεινε τίποτα άλλο προχώρησε στην εκταφή του παιδιού».
«Στις 10 Μαΐου 2024 η Έντιμη Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού κ. Βαρωσιώτου αποδέχθηκε το πόρισμα της παθολογοανατόμου κ. Καραγιάννη και σε μια κατάμεστη αίθουσα δικαστηρίου αποφάσισε ότι ο θάνατος του Θανάση Νικολάου προήλθε από στραγγαλισμό, μια ανακουφιστική απόφαση τόσο για την οικογένεια, όσο και για την κοινωνία, και μια ηθική ικανοποίηση για την κ. Αντριάνα», συνέχισε η κ. Σκέττου, προσθέτοντας ότι η δικαιοσύνη δεν μπορεί να επιτευχθεί έως ότου αυτοί που μένουν ανεπηρέαστοι από την αδικία να είναι εξίσου οργισμένοι με αυτούς που αδικούνται.
«Είμαστε εδώ σήμερα για το παιδί σας, μα και για τα παιδιά μας, είμαστε εδώ για τα παιδιά της Κύπρου και για αυτά που αύριο θα γεννηθούν και θα τους χρωστάμε μια απάντηση, τι κάναμε για τον Θανάση, τι κάναμε για την δικαιοσύνη στον τόπο μας, σήμερα και στο μέλλον. Απαιτούμε για τα παιδιά μας μια κοινωνία καθαρή, αλάσπωτη, αληθινή, τίμια και αδιάφθορη, στην οποία δεν θα μένει ατιμώρητος αυτός που αδίκησε», σημείωσε καταληκτικά.
Ακολούθησε η ανάγνωση δύο ποιημάτων που συνέθεσαν μέλη της οικογένειας για τον Θανάση και τη μητέρα του Ανδριάνα αντίστοιχα, ενώ φίλη της οικογένειας τραγούδησε μαζί με τους παρευρισκόμενους το τραγούδι «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ».
Πολίτες κάθε ηλικίας είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται λίγο πριν τις 11 έξω από τη Νομική Υπηρεσία, κρατώντας πανό με συνθήματα υπέρ της πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης του Θανάση και του εκσυγχρονισμού της διαδικασίας διερεύνησης βίαιων θανάτων.
ΚΥΠΕ