Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Οι Πρόεδροι Κύπρου-Πολωνίας εκφράζουν βούληση για περαιτέρω ενίσχυση σχέσεων (ΒΙΝΤΕΟ)
Οι Πρόεδροι Κύπρου-Πολωνίας εκφράζουν βούληση για περαιτέρω ενίσχυση σχέσεων (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι Πρόεδροι Κύπρου-Πολωνίας εκφράζουν βούληση για περαιτέρω ενίσχυση σχέσεων (ΒΙΝΤΕΟ)

Την αμοιβαία βούληση για περαιτέρω ενίσχυση των ήδη εξαίρετων σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Πολωνίας εξέφρασαν την Πέμπτη οι Πρόεδροι των δύο χωρών, μετά τις συνομιλίες που είχαν στη Βαρσοβία, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του Andrzej Duda.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στις δηλώσεις του μίλησε για ιστορική επίσκεψη που όχι μόνο επιβεβαιώνει τις εξαίρετες πολιτικές σχέσεις, που ενισχύθηκαν ειδικότερα μετά την ένταξη των δύο χωρών στην ΕΕ το 2004, αλλά και που αποσκοπεί στην περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας σε θέματα τουρισμού, εμπορίου και επενδύσεων.

Για τον τουρισμό, ανέφερε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ότι είναι εντυπωσιακή η αύξηση των εκατέρωθεν τουριστικών ρευμάτων και ότι ενδεικτικά το 2024 εκτιμάται πως θα υποδεχθούμε 300.000 Πολωνούς τουρίστες στην Κύπρο.

“Είμαστε εδώ για να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο αυτό τον αριθμό με πέραν των 35 πτήσεων την εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή, η Πολωνία είναι υπ’ αριθμό 3η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων στην Κύπρο”, επεσήμανε ο Πρόεδρος.

Σε σχέση με το εμπόριο ο Πρόεδρος είπε ότι το 2023 το συνολικό εμπόριο μεταξύ των δυο χωρών ανήλθε στα 113 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση πέραν του 7.1% σε σύγκριση με το 2022.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν ακόμα πολλές προοπτικές για αύξηση αλλά και διεύρυνση των εμπορικών συναλλαγών, αλλά και των εκατέρωθεν επενδύσεων μεταξύ των δυο χωρών “και θα εργαστούμε συγκεκριμένα και ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση”.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του είπε ότι ο λαός της Πολωνίας τα κατάφερε και απολαμβάνει πλέον την ελευθερία και τη δημοκρατία στη χώρα του και εμείς στην Κύπρο, συνεχίζουμε τον αγώνα μας για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας και του λαού της.

“Θα ήθελα με την ευκαιρία της εδώ παρουσίας μου, να ευχαριστήσω δημόσια τη χώρα, γιατί διαχρονικά στηρίζει τις προσπάθειές μας για επίλυση του Κυπριακού, αλλά και όπου συζητείται το Κυπριακό, είτε στα ΗΕ είτε στο Συμβούλιο της Ευρώπης και αλλού”, ανέφερε.

Μίλησε και για τη συνεργασία στην ΕΕ λέγοντας ότι επιστέγασμα της ενισχυμένης αυτής συνεργασίας αποτελεί και η από κοινού, μαζί και με τη Δανία, ενάσκηση του τρίο της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2011-2012.

“Ενώπιον μας έχουμε και πάλι την ενάσκηση του τρίο Προεδρίας του 2025 και το πρώτο εξάμηνο του 2026. Και καθότι πλέον είμαστε για 20 χρόνια κράτη-μέλη της ΕΕ, οι απαιτήσεις από εμάς θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες, όπως αυξημένες είναι και οι πολλές διεθνείς προκλήσεις που θα κληθούμε να διαχειριστούμε, κυρίως σε γεωπολιτικό επίπεδο”, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος είπε ότι η συνεργασία και ο συντονισμός μας έχει ήδη ξεκινήσει και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθούν οι χώρες σε αυτή την κοινή πρόκληση.

Στις δηλώσεις του ο ΠτΔ αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη επιθετική πολιτική της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, που αναμφίβολα επηρεάζει και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, σημειώνοντας ότι η εισβολή, η κατοχή, η παραβίαση του διεθνούς δικαίου, από όπου και αν προέρχεται, είναι καταδικαστέα και θα πρέπει να τερματιστεί.

“Όπως θα πρέπει να τερματιστεί και ο πόλεμος στη Γάζα που όχι μόνο δημιουργεί αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή, η οποία γειτνιάζει με την ΕΕ, αλλά προκαλεί και μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση”, ανέφερε.

Μίλησε για την πρωτοβουλία “Αμάλθεια” λέγοντας ότι στόχος μας, μέσα από την πρωτοβουλία, είναι να συνεισφέρουμε και εμείς, σε συνεργασία με τους εταίρους μας, στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, μέσω της παροχής απρόσκοπτης ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους όσοι την έχουν άμεση ανάγκη.

Ο Πρόεδρος της Πολωνίας είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι πρόκειται για ιστορική στιγμή καθώς είναι η πρώτη επίσκεψη του επικεφαλής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Πολωνία.

Ανέφερε ότι στις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο υπογράμμισαν πως η Κύπρος αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέροντα προορισμό για τους Πολωνούς αφού είναι μια χώρα με τεράστια ιστορία. Ανέφερε ότι το 2023 πέραν των 270 χιλιάδων Πολωνών επισκέφθηκαν την Κύπρο και οι αριθμοί αυτοί παρουσιάζουν συνεχώς άνοδο.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Πολωνία αγόρασε κτήριο στην Πάφο το οποίο αξιοποιείται ως Κέντρο αρχαιολογικών ανασκαφών από τις ομάδες των Πολωνών που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό στην Κύπρο εδώ και έξι δεκαετίες.

Ο Πρόεδρος της Πολωνίας είπε, επίσης, ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για την κατάσταση που αφορά τη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων και ότι συζήτησαν και για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ευχαρίστησε, επίσης, την Κυπριακή Δημοκρατία για την υποστήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης σε σχέση με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Πολωνίας διαβεβαίωσε για τη θέση της χώρας του ότι το κυπριακό πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Πρόσθεσε ότι συζήτησαν, επίσης, για τα θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας συμπεριλαμβανομένων των επερχόμενων εκλογών στην ΕΕ.

Στη συνέχεια σε ερώτηση δημοσιογράφου για τους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στον τουρισμό, λέγοντας ότι “θέλουμε να δούμε περισσότερες πτήσεις, πέραν των 35 που υπάρχουν, είμαστε σε κάποιες συζητήσεις και με πολωνικές και κυπριακές εταιρείες για περισσότερες πτήσεις και θεωρούμε ότι μπορούμε να φτάσουμε στο μισό εκατομμύριο αφίξεις από την Πολωνία. Είναι ένας εφικτός στόχος και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε”.

Σε ερώτηση για τη στάση της Πολωνίας στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «τόσο στα ΗΕ όσο και στο ΣτΕ που συζητούνται σημαντικές πτυχές του Κυπριακού, αλλά και εντός της ΕΕ, η Πολωνία διαχρονικά στηρίζει τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι για αυτό τον λόγο που ένιωσα και σήμερα την ανάγκη δημόσια να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της χώρας».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Πολωνίας είπε ότι η πολωνική θέση δεν αλλάζει εδώ και χρόνια.

“Το υπογράμμισα αυτό και στις συζητήσεις με τον Πρόεδρο. Εμείς οι Πολωνοί καταλαβαίνουμε απόλυτα το λεπτό αυτό θέμα”, ανέφερε, εκφράζοντας την ευχή για μια επανενωμένη Κύπρο.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend