Home ΛΑΡΝΑΚΑ Blue Deal: Διεξαγωγή συμμετοχικών διαλόγων για την προστασία της θάλασσας
Blue Deal: Διεξαγωγή συμμετοχικών διαλόγων για την προστασία της θάλασσας

Blue Deal: Διεξαγωγή συμμετοχικών διαλόγων για την προστασία της θάλασσας

 

 

Κατανοώντας τις απειλές και πιέσεις που δέχεται το θαλάσσιο περιβάλλον ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας, της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης, μεταξύ άλλων, ο ΜΚΟ Active Zone Outdoor, πραγματοποίησε τον Απρίλη του 2024 δύο συμμετοχικούς διαλόγους με στόχο τον εντοπισμό μέτρων και λύσεων προς την κατεύθυνση της προστασίας της θάλασσας. Οι διάλογοι υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου “Blue Deal: Towards a Bluer Ocean”, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στοχεύει στον εντοπισμό και ανταλλαγή καλών πρακτικών για τη διασφάλισης της υγείας του ωκεανού προωθώντας παράλληλα την έννοια του θαλάσσιου εγγραμματισμού και τη συμμετοχή των νέων στη χάραξη πολιτικών για περιβαλλοντικά ζητήματα. 

Για την επίτευξη των στόχων αυτών και αξιοποιώντας μία προσαρμοσμένη εκδοχή της μεθοδολογίας του Δομημένου Δημοκρατικού Διαλόγου, οι δύο συμμετοχικοί διάλογοι έδωσαν τη δυνατότητα σε περισσότερους από 60 νέους να συζητήσουν με αρμόδιους και επαγγελματίες στον τομέα της γαλάζιας οικονομίας προκειμένου να προταθούν από κοινού μέτρα για την πιο αποτελεσματική προστασία της θάλασσας σε τοπικό επίπεδο. Πιστοί στην προώθηση της καινοτομίας και ανάδειξης βιωματικών προσεγγίσεων στη διοργάνωση δραστηριοτήτων, οι διάλογοι απέκτησαν υπαίθριο χαρακτήρα εκμεταλλευόμενοι τις εξαίρετες κλιματολογικές συνθήκες της περιόδου. Συγκεκριμένα, ο πρώτος διάλογος πραγματοποιήθηκε στον περιβάλλοντα χώρο του οινοποιείου ΑΝΑΜΑ στον Λυθροδόντα, στις 13 Απριλίου, ενώ ο δεύτερος στα γήπεδα παράκτιας αντισφαίρισης στις Φοινικούδες Λάρνακας, στις 27 Απριλίου, στο πλαίσιο διεθνών τουρνουά που λάμβαναν χώρα στη Λάρνακα την συγκεκριμένη περίοδο.

Με βάση τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των εισηγήσεων από τους συμμετέχοντες, οι οποίες επικεντρώθηκαν στο προσωπικό, οικονομικό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, οι ακόλουθες προσεγγίσεις θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη σε ένα πιο ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας της θάλασσας:

 

1ος διάλογος:

  • Επιστημονική τεκμηρίωση και οπτικοποίηση του αντίκτυπου της ρύπανσης σε όλα τα επίπεδα
  • Επισκέψεις θαλάσσιων επιστημόνων σε σχολεία
  • Εφαρμογή και παρακολούθηση νομοθεσίας από τα αρμόδια τμήματα
  • Παρότρυνση πολιτών μέσω κινήτρων για ανάληψη περιβαλλοντικών δράσεων
  • Υποχρέωση εταιρειών για υλοποίηση πράσινης πολιτικής

2ος διάλογος:

  • Πράσινη στρατηγική για διοργανώσεις παράκτιων αθλημάτων στη βάση καλών πρακτικών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο
  • Προώθηση επαναχρησιμοποιήσιμων μπουκαλιών νερού σε παράκτιους αθλητικούς αγώνες μέσω της εγκατάστασης μηχανών παροχής πόσιμου νερού
  • Ενσωμάτωση του θαλάσσιου εγγραμματισμού στα σχολικά προγράμματα για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών από νεαρή ηλικία
  • Εγκατάσταση ανακυκλόψαρων τόσο σε παραλίες όσο και σε δημόσιους χώρους
  • Σύστημα επιβράβευσης για περιβαλλοντικές δράσεις πολιτών

Τα αποτελέσματα των διαλόγων θα αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη Εγχειριδίου Καλών Πρακτικών με δράσεις για την προστασία της θάλασσας, οι οποίες θα υλοποιηθούν από τον Active Zone Outdoor σε τοπικό επίπεδο τους προσεχείς μήνες.

Υποστηρικτές των διαλόγων ήταν ο Δήμος Λάρνακας, το Κυπριακό Ινστιτούτο Θάλασσας και Ναυτιλίας, η εταιρεία IslandSportz. Χορηγός επικοινωνίας Larnaka Online.

Send this to a friend