Home ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Στην κατηγορία “Strong innovators” και 28η στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας, η Κύπρος
Στην κατηγορία “Strong innovators” και 28η στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας, η Κύπρος

Στην κατηγορία “Strong innovators” και 28η στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας, η Κύπρος

Το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας της χώρας καταγράφει μια δυναμική πορεία τα τελευταία χρόνια με την Κύπρο εδώ και δύο χρόνια να κατατάσσεται στην κατηγορία “Strong innovators” του European Innovation Scoreboard και στην 28η θέση του Παγκόσμιου Δείκτη Καινοτομίας, υπογράμμισε τη Δευτέρα ο Επικεφαλής Επιστήμονας Δημήτρης Σκουρίδης.

Σε χαιρετισμό του τη Δευτέρα στην τελετή απονομής βραβείων αριστείας στην Έρευνα και τη Διδασκαλία και αφού σημείωσε ότι η έρευνα και η καινοτομία κινούν το γρανάζι της οικονομικής ανάπτυξης, διαδραματίζοντας παράλληλα ρόλο-κλειδί για ένα πιο βιώσιμο μέλλον με πυρήνα τον άνθρωπο, ο Επικεφαλής Επιστήμονας επεσήμανε πως προς αυτή την κατεύθυνση πορεύεται και η νέα Στρατηγική Έρευνας και Καινοτομίας για την περίοδο 2024–2026, που υιοθέτησε πρόσφατα η Κυβέρνηση και η οποία στοχεύει στην αειφόρο ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό του κράτους.

Ο κ. Σκουρίδης σημείωσε πως ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια διαδραματίζει και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), του οποίου ο ίδιος προεδρεύει.

«Ως ο εθνικός φορέας αρμόδιος για την υποστήριξη και την προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Κύπρο, το Ίδρυμα διοχέτευσε χρηματοδοτήσεις, στο πλαίσιο των ανταγωνιστικών προγραμμάτων RESTART, πέραν των €178 εκατομμυρίων από το 2016 μέχρι σήμερα», είπε, προσθέτοντας πως για την περίοδο 2021-2027, βρίσκεται σε εξέλιξη το νέο πλαίσιο προγραμμάτων με στοχευμένες επενδύσεις ύψους €150 εκατομμυρίων στους πυλώνες της έρευνας, της μεταφοράς γνώσης, της καινοτομίας, της ανάπτυξης υποδομών και της διεθνοποίησης.

Μάλιστα, ο κ. Σκουρίδης τόνισε πως με στόχο την έμπρακτη στήριξη και την ενδυνάμωση του έργου της ερευνητικής κοινότητας, το ΙδΕΚ προκήρυξε πριν από μερικές ημέρες δύο νέες προσκλήσεις ύψους €16,3 εκατομμυρίων, στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Νησίδες Αριστείας» και «ΜΕΤΑΔΙΔΑΚΤΩΡ–POST DOC». Παράλληλα, εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθούν τα προγράμματα «VISION ERC», «ERC Visiting Research Fellowship» και «Ορίζοντας Ευρώπη–2n Ευκαιρία– ERC», συνολικού προϋπολογισμού €1,8 εκατομμυρίων, με στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής Κύπριων ερευνητών και ερευνητριών στις προσκλήσεις του εμβληματικού προγράμματος ERC.

Πρόκειται, όπως σημείωσε, για χρηματοδοτικά εργαλεία που ενισχύουν την επιστημονική αριστεία, ενδυναμώνουν την παραγωγή νέας γνώσης, προσφέρουν επαγγελματικές ευκαιρίες σε κατόχους διδακτορικού και ενθαρρύνουν τους επιστήμονες του τόπου μας να επιδιώξουν τους στόχους τους.

Ο Επικεφαλής Επιστήμονας επεσήμανε ότι το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας της χώρας καταγράφει μια δυναμική πορεία τα τελευταία χρόνια, καθώς «διαθέτουμε 12 ακαδημαϊκά ιδρύματα, επτά Κέντρα Αριστείας, περισσότερους από 2.500 ερευνητές και ερευνήτριες και 4.000 σπουδαία επιχειρηματικά μυαλά» και παράλληλα «φιλοξενεί ένα καλά εκπαιδευμένο, υψηλά μορφωμένο, πολύγλωσσο και τεχνολογικά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό».

Αποτέλεσμα αυτού, όπως εξήγησε, εδώ και δύο χρόνια η Κύπρος κατατάσσεται στην κατηγορία «Strong innovators» του European Innovation Scoreboard και στην 28η θέση του Παγκόσμιου Δείκτη Καινοτομίας.

«Πρόκειται για στοιχεία που μας γεμίζουν με αισιοδοξία για το μέλλον και που μας ωθούν να συνεχίσουμε με ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς τις προσπάθειές μας για να χτίσουμε μια Κύπρο προηγμένη με προοπτική και ευκαιρίες», ανέφερε.

Για τους νικητές και νικήτριες των φετινών βραβείων αριστείας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου ο Επικεφαλής Επιστήμονας είπε πως αποτελούν πηγή έμπνευσης και αποδεικνύουν ότι η Κύπρος αποτελεί έναν ζωντανό και δραστήριο πυρήνα καινοτομίας και έρευνας, και εξέφρασε θερμά συγχαρητήρια σε όλες και όλους τους νικητές, που με το τολμηρό τους έργο μας κάνουν υπερήφανους.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend