Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ενημερωτική συνάντηση Πυροσβεστικής με τους Παρατηρητές της Γειτονιάς της Επαρχίας Λάρνακας στο Ζύγι
Ενημερωτική συνάντηση Πυροσβεστικής με τους Παρατηρητές της Γειτονιάς της Επαρχίας Λάρνακας στο Ζύγι

Ενημερωτική συνάντηση Πυροσβεστικής με τους Παρατηρητές της Γειτονιάς της Επαρχίας Λάρνακας στο Ζύγι

Η προστασία της πατρίδας μας από τη λαίλαπα των πυρκαγιών είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας και ως τέτοιο, απαιτεί τη συνδρομή όλων, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Μάριος Χαρτσιώτης, σε χαιρετισμό του σε ενημερωτική συνάντηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τους Παρατηρητές της Γειτονιάς της Επαρχίας Λάρνακας, με σκοπό την ένταξη τους στο πρόγραμμα του Παρατηρητή Πυρασφάλειας, που πραγματοποιήθηκε στο Ζύγι.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι «η συγκέντρωση αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας για τη χάραξη και υλοποίηση δράσεων και στρατηγικών για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, οι οποίες κάθε καλοκαιρινή περίοδο απειλούν σοβαρά τη χώρα μας, θέτοντας σε κίνδυνο, όχι μόνο τον δασικό μας πλούτο και τις περιουσίες όλων μας, αλλά ακόμα και την ίδια την ανθρώπινη ζωή».

Πρόσθεσε ότι «οι κοινότητες της ορεινής Λάρνακας έχουν πληγεί σοβαρά από τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων, με αποκορύφωμα την φονική πυρκαγιά του Ιουλίου του 2021, η οποία μέσα σε μόλις μερικές ώρες, προκάλεσε ανεπανόρθωτες καταστροφές και ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, και το χειρότερο, κόστισε ακόμη και σε ανθρώπινες ζωές».


Από την αθρόα παρουσία των Παρατηρητών της Γειτονιάς στη συγκέντρωση, είπε ο κ. Χαρτσιώτης διαπιστώνει ότι «στην προσπάθεια αυτή να προστατέψουμε τη χώρα μας, οι κρατικές υπηρεσίες πυρόσβεσης και πυροπροστασίας δεν είναι μόνες. Η προστασία της πατρίδας μας από τη λαίλαπα των πυρκαγιών είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας και ως τέτοιο, απαιτεί τη συνδρομή όλων μας ενώ αποτελεί απόδειξη ότι το συμβόλαιο που έχουμε συνάψει ως Κυβέρνηση με την κοινωνία των πολιτών, εξαργυρώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στον θεσμό του Παρατηρητή της Γειτονιάς, ο οποίος, όπως είπε,  εφαρμόζεται σε όλους σχεδόν τους Δήμους και Κοινότητες από το 2011, με πέραν των 110 χιλιάδων καταγεγραμμένων παρατηρητών, σημείωσε πως «έχει συμβάλει αποτελεσματικά, τόσο στην πρόληψη του εγκλήματος, όσο και στην αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών» και εξέφρασε τη βεβαιότητα «ότι μπορεί να  συμβάλει το ίδιο θετικά στην πρόληψη και αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος των καταστροφικών πυρκαγιών».

Είπε ακόμα ότι «αξιοποιώντας την επιτυχημένη  λειτουργία του θεσμού και έχοντας πάντοτε ως γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και πρώτιστο μέλημα την ασφάλεια και προστασία των πολιτών και της περιουσίας τους, την ασφάλεια των κρίσιμων υποδομών της χώρας καθώς και του δασικού πλούτου και του φυσικού μας περιβάλλοντος, αποφασίσαμε να επεκτείνουμε  τον Θεσμό του Παρατηρητή της Γειτονιάς και σε Παρατηρητή Πυρασφάλειας, καλώντας τους χιλιάδες καταγεγραμμένους Παρατηρητές αλλά και όλους όσους επιθυμούν να αποκτήσουν την ιδιότητα του Παρατηρητή, να συνδράμουν, με ασφαλή πάντοτε τρόπο,  στις προληπτικές δράσεις και ενέργειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας».

Η αντιπυρική περίοδος, είπε ο Υπουργός “άρχισε φέτος πολύ νωρίτερα λόγω των ιδιαίτερα υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών, με αποτέλεσμα οι πρώτες πυρκαγιές να έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους. Τόσο η Πυροσβεστική Υπηρεσία, όσο και το Τμήμα Δασών αλλά και άλλες Υπηρεσίες οι οποίες συνδράμουν στο έργο της πυροπροστασίας και της πυρόσβεσης, έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα και βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα» ανέφερε.

Το έργο των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης, συνέχισε «θα συνδράμει και κατά την φετινή περίοδο ικανοποιητικός αριθμός πτητικών μέσων, οι διαδικασίες εκμίσθωσης των οποίων βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.  Οι όποιες αδυναμίες και καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν κατά τη διαδικασία των προσφορών, είτε αυτές αφορούν στην ίδια τη διαδικασία, είτε στη μη επίδειξη ενδιαφέροντος από προσφοροδότες, έχουν απασχολήσει πολύ σοβαρά την Κυβέρνηση και έχει αρχίσει ο σχεδιασμός για την αγορά δέκα ιδιόκτητων πτητικών μέσων μέσα στα επόμενα χρόνια».

Σημείωσε ακόμα ότι «ενεργώντας άμεσα και μεθοδικά και αξιοποιώντας τις διμερείς συνέργειες και συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει με γειτονικές χώρες, εξασφαλίσαμε την συνδρομή δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων της Ιορδανικής Βασιλικής Αεροπορίας, τα οποία μαζί με το πλήρωμά τους θα παραμείνουν στη χώρα τουλάχιστον μέχρι την άφιξη των πτητικών μέσων που θα μισθώσει η Κυπριακή Δημοκρατία».

Όπως είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης «η προστασία της πατρίδας μας από την λαίλαπα των πυρκαγιών αλλά και από κάθε άλλης μορφής κινδύνους είναι ευθύνη όλων μας. Συνεπώς είναι καθοριστικής σημασίας, η συμβολή όλων στην ανάπτυξη προληπτικών δράσεων και δράσεων αποτροπής είτε εσκεμμένων, είτε αμελών και απερίσκεπτων ανθρώπινων ενεργειών και δραστηριοτήτων, οι οποίες δυστυχώς αποτελούν την κύρια αιτία πρόκλησης των πυρκαγιών».

Ταυτόχρονα απηύθυνε «έκκληση σε όλους να εργαστούμε και να συνεργαστούμε, για να προστατεύσουμε την πατρίδα μας από τον εφιάλτη των πυρκαγιών» και εξέφρασε την ελπίδα και την προσδοκία «ο ανθρώπινος παράγοντας, να μην αποτελέσει και φέτος την κύρια πηγή πρόκλησης πυρκαγιών».

Send this to a friend