Χρυστάλλα Τσιαλή Περατικού: Να συμβάλουμε όλοι στην περαιτέρω ανάπτυξη των υφιστάμενων υποδομών στην Λάρνακα
Συνέντευξη στον Αντρέα Πολυκάρπου
Συνέντευξη παραχώρησε στο Larnakaonline η Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Λιβαδιών καθώς και Σχολική Έφορος με την ΕΔΕΚ Χρυστάλλα Τσιαλή Περατικού μιλώντας μας για τους στόχους της, τους λόγους για τους οποίους επέλεξε να κατέλθει στις εκλογές, για όσα θεωρεί σημαντικά για τον τόπο μας αλλά και για τα σχέδια της.
1/ Μιλήστε μας για εσάς και την πορεία σας…
Γεννήθηκα στη Λάρνακα στις 29 Δεκεμβρίου του 1990. Είμαι παντρεμένη με τον Αριστείδη Περατικό και είμαι μητέρα δύο κοριτσιών, της Ελεάνας και της Μαρίλιας, 7 και 4 χρόνων αντίστοιχα. Εργάζομαι ως Υπεύθυνη Ανθρώπινου Δυναμικού στον Ιδιωτικό Τομέα. Με έντονο το κοινωνικό ενδιαφέρον και λόγω της αγάπης και της ιδιαίτερης αδυναμίας που τρέφω στα παιδιά, ασχολήθηκα ενεργά στονΣύνδεσμο Γονέων του Νηπιαγωγείου που φοιτούσε η μεγάλη μου κόρη, και ακολούθως συμμετείχα εντονότερα τόσο στην Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Νηπιαγωγείων Επαρχίας Λάρνακας όσο και στην Παγκύπρια Συνομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων των Νηπιαγωγείων. Το ενδιαφέρον μου για τα κοινά και η αγάπη προς τον συνάνθρωπο, δεν μου άφησαν άλλη επιλογή από το να εμπλακώ ενεργά στην τοπική αυτοδιοίκηση.
2/ Κατέρχεστε υποψήφια με την ΕΔΕΚ για το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδιών. Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την πολιτική και γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο κόμμα;
Αποφάσισα να ασχοληθώ με την πολιτική και τα κοινά επειδή πιστεύω πως μπορώ να συμβάλω στη βελτίωση του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος μας και στη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο για όλους μας. Ο σεβασμός και η αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο λειτούργησε ως κίνητρο και εσωτερική δύναμη. Η επιθυμία μου να βοηθήσω στην κοινότητα στην οποία ζούμε καθημερινά και η αίσθηση ευθύνης προς τον πλησίον αλλά και προς τα κοινά ευρύτερα, είναι αυτά με ώθησαν να κατέλθω υποψήφια ως Δημοτική Σύμβουλος.
Λόγος υποψηφιότητας για Σχολική Εφορία.
Πιστεύω και υποστηρίζω ακράδαντα ότι τα παιδιά μας είναι οι πολίτες και οι βάσεις της αυριανής κοινωνίας, πάνω στα οποία πρέπει να διοχετεύσουμε όλη μας την προσπάθεια, τη θετική ενέργεια και πόρους, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε το υψηλότερο εφικτό επίπεδο υγείας, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας. Με την εμπλοκή μου στην Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Νηπιαγωγείων Επαρχίας Λάρνακας, ασχοληθήκαμε πέραν των άλλων θεμάτων και με τις κτιριακές εγκαταστάσεις των νηπιαγωγείων μας. Είχαμε προβεί σε ετοιμασία ερωτηματολογίου, κοινοποίηση του σε όλα τα νηπιαγωγεία της επαρχίας Λάρνακας, και καταγραφής των αποτελεσμάτων αυτού. Μέσω αυτής της ενέργειας έχουν καταγραφεί σημαντικές ελλείψεις στα νηπιαγωγεία της επαρχίας Λάρνακας, ακόμα και για τα πιο βασικά. Κάτι το οποίο συμβαίνει και στα Δημοτικά αλλά και στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης. Είναι αυτός ένας από τους κύριους λόγους που με ώθησαν να υποβάλω υποψηφιότητα ως Σχολική Έφορος. Τα παιδιά μας, η αυριανή νεολαία και γενιά χρειάζονται την προστασία μας, ειδικότερα στο περιβάλλον των σχολικών μονάδων, για τις οποίες ακούμε τόσα τον τελευταίο καιρό και δυστυχώς όχι ευχάριστα. Χρειάζεται να δημιουργήσουμε ασφαλείς υποδομές, εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσειςπάντοτε σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των σχολείων και έτσι θα συμβάλλουμε στην καλύτερη και εύρυθμη λειτουργία τους.
Τέλος, επέλεξα την ΕΔΕΚ επειδή συμφωνώ με τις αξίες και τις αρχές που υποστηρίζει, όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, η ισότητα και η αλληλεγγύη. Επίσης, πιστεύω ότι η ΕΔΕΚ έχει ένα σαφές πρόγραμμα και μια ορατή πολιτική που μπορεί να φέρει αλλαγές προς το καλύτερο στην κοινωνία μας.
3/ Τι θεωρείτε ότι πρέπει να αλλάξει στην Λάρνακα; Τι χρειάζεται η πόλη μας;
Πραγματικά δεν θεωρώ ότι πρέπει να αλλάξει κάτι δραστικά στη Λάρνακα, αλλά να συμβάλουμε όλοι στην περαιτέρω ανάπτυξη των υφιστάμενων υποδομών. Όπως για παράδειγμα στη δημιουργία περισσότερων πάρκων, πλατειών και πεζόδρομων, στη βελτίωση της κυκλοφορίας και στην ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, στη δημιουργία ασφαλών στάσεων λεωφορείων, στην ενίσχυση των αντιπλημμυρικών έργων τα οποία θα διασφαλίζουν την αρμονική καθημερινότητα των κατοίκων της επαρχίας μας κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων. Και φυσικά να επενδύσουμε στην ενίσχυση περιβαλλοντικής κουλτούρας. Όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν καλλιεργώντας την κατάλληλη νοοτροπία μέσω ενημερώσεων απευθείας στα εκπαιδευτήρια της Λάρνακας, εφόσον τα σχολεία αποτελούν και τα εκκολαπτήρια των αυριανών ενεργών πολιτών, μέσω της ανακύκλωσης, δενδροφύτευσης και μείωση των απορριμάτων. Είναι επίσης σημαντικό να διατηρούνται καθαρές οι παραλίες και οι δημόσιοι χώροι, ενώ είναι αναγκαία και η ύπαρξη οργανωμένων προγραμμάτων διασκέδασης και πολιτιστικών εκδηλώσεων.
4/ Ποια πιστεύετε ότι είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα του νησιού μας;
Τα σημαντικά προβλήματα του νησιού μας τα γνωρίζουμε όλοι μας. Το σημαντικότερο αφορά τη συνεχιζόμενη κατοχή και πολιτική κατάσταση που βρίσκεται το νησί μας. Το αμέσως επόμενο θεωρώ το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης και το προσφυγικό λόγω του αυξανόμενου αριθμού μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στο νησί. Τέλος, θα πρόσθετα στα σημαντικά προβλήματα και τον πληθωρισμό. Παρόλο που λαμβάνονται μέτρα για όλα τα πιο πάνω, ο εφησυχασμός και η αδιαφορία δεν πρέπει να αποτελούν επιλογή.
5/ Τέλος, μιλήστε μας για το πολιτικό σας πρόγραμμα.
Ο κάθε δήμοςέχει τις δικές του ανάγκες και απαιτήσεις και τα δικά του έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Δεν θεωρώ ότι ένας δημοτικός σύμβουλος ή ένας σχολικός έφορος μπορεί να έχει ένα αόριστο πολιτικό πρόγραμμα. Πρέπει να μπορεί και να θέλει να αναλάβει να διαχειριστεί όλα αυτά που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και να αντιμετωπίζει τις προσκλήσεις αποφασιστικά.Πιστεύω πρώτιστα ότι πρέπει να έχει όραμα, όρεξη, διάθεση και ακεραιότητα. Όραμα για να μπορέσει να αφουγκραστεί τις παρούσες και μελλοντικές ανάγκες της κοινωνίας και πόλης του. Όρεξη και διάθεση για να μπορεί να ανταποκριθεί στις τόσο απαιτητικές ανάγκες που προκύπτουν μέσα από αυτές τις δύο υποψηφιότητες. Ακεραιότητα για να εξασφαλίζει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται για το κοινό καλό και όχι για αλλότρια ή προσωπικά συμφέροντα, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση της εμπιστοσύνης των δημοτών και αξιοπιστίας.