Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται το σχέδιο επιδότησης διαμονής σε στέγες ηλικιωμένων, δήλωσε την Τρίτη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας η αρμόδια Υφυπουργός, Μαριλένα Ευαγγέλου, η οποία δεσμεύτηκε πως το Υφυπουργείο της θα είναι σε θέση να ανακοινώσει τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο τον ερχόμενο μήνα.
Μιλώντας ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, η οποία εξέτασε την πορεία υλοποίησης των αιτημάτων της Βουλής των Γερόντων στα θέματα που αφορούν το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και αναφερόμενη στο σχέδιο επιδότησης διαμονής σε στέγες ηλικιωμένων, η κ. Ευαγγέλου είπε πως πρόκειται για σχέδιο, το οποίο θα απευθύνεται σε ηλικιωμένους πολίτες -όχι απαραίτητα μόνο δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ)- οι οποίοι χρειάζονται μακροχρόνια φροντίδα σε στέγες ηλικιωμένων, αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος που απαιτείται για τα τροφεία.
Σύμφωνα με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας το σχέδιο θα περιλαμβάνει και κριτήρια για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών από τις στέγες, τα οποία θα είναι δεσμευτικά για την ένταξη στο πρόγραμμα.
Την ίδια ώρα, η κ. Ευαγγέλου ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για το στάδιο υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την τρίτη Ηλικία, η οποία όπως σημείωσε θα απαρτίζεται από τρεις πυλώνες, την κοινωνική ενσωμάτωση, την υγιή γήρανση και διαφορετικότητα και ανισότητες, πυλώνες στους οποίους περιλαμβάνονται δράσεις και πολιτικές, χωρισμένες σε θεματικές ενότητες.
Η κ. Ευαγγέλου έκανε λόγο για ένα «μεγαλεπίβολο σχέδιο», με την εμπλοκή 11 Υπουργείων και Υφυπουργείων, υπό τον συντονισμό του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, το οποίο βρίσκεται σε πολύ καλό στάδιο υλοποίησης, με εποικοδομητική συνεργασία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως είπε.
Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας συγκεκριμένης πρότασης για το Κόκκινο Κουμπί
Σε ό,τι αφορά στην Υπηρεσία Τηλεειδοποίησης, το γνωστό «Κόκκινο Κουμπί», η κ. Ευαγγέλου ενημέρωσε την Επιτροπή Εργασίας ότι η υποεπιτροπή του Φορέα Τρίτης Ηλικίας για το Κόκκινο Κουμπί, που απαρτίζεται από τον Πρόεδρο του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας, Δήμο Αντωνίου και τον ακαδημαϊκό Δρ Κωνσταντίνο Φελλά, μαζί με υπηρεσιακούς του Υφυπουργείου βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας συγκεκριμένης πρότασης, την οποία αναμένει για να μελετήσει και να την παρουσιάσει ενώπιον της Ολομέλειας του Φορέα Τρίτης Ηλικίας.
Σε σχέση με το επίπεδο παροχών, η Μαριλένα Ευαγγέλου σημείωσε την πρόοδο που επήλθε μέσα από την αύξηση κατά 5% στο Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχων, επεκτείνοντας -όπως είπε- τα καθορισμένα όρια του ελάχιστου και του μέγιστου συνολικού εισοδήματος.
Αναφέρθηκε στις δύο αποφάσεις της Κυβέρνησης να μην λάβει υπόψη την αύξηση των συντάξεων που παραχωρεί το Υπουργείο Εργασίας, δηλαδή την απορρόφηση του κόστους της αύξησης αυτής για σκοπούς λήψης του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχων, έτσι ώστε κανένας δικαιούχος χαμηλοσυνταξιούχος να μην επηρεαστεί είτε με μείωση του επιδόματος του, είτε με αποκοπή του.
Επίσης, αναφέρθηκε στην απόφαση της Κυβέρνησης να στηρίξει νοικοκυριά χαμηλοσυνταξιούχων με εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 100 ευρώ για τρεις μήνες από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο, μέσα στο πλαίσιο της ενίσχυσης ομάδων πληθυσμού, στο τρίτο πακέτο στοχευμένων μέτρων.
Εξάλλου, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας είπε ότι πρόσφατα η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη προχώρησε, επίσης, στην αύξηση του πασχαλινού επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχων κατά 30%, δηλαδή από 190 ευρώ το πασχαλινό επίδομα αυξήθηκε σε 250 ευρώ.
«Πρόκειται για μια αύξηση στο συγκεκριμένο επίδομα που γίνεται μετά από πολλά χρόνια», είπε η κ. Ευαγγέλου.
Για τον εξορθολογισμό της επιδοματικής πολιτικής του Υφυπουργείου της, ανέφερε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει η προεργασία για τον εξορθολογισμό, υλοποιώντας το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη.
Σημείωσε πως «πρόκειται για μια σημαντική δράση, η οποία θα εκσυγχρονίσει στη βάση των σημερινών αναγκών και προκλήσεων όλα τα κοινωνικά επιδόματα, διορθώνοντας στρεβλώσεις και βελτιώνοντάς τα εκεί και όπου χρήζουν βελτίωσης».
«Δυστυχώς τίποτα δεν αλλάζει από αύριο», λέει ο Α. Καυκαλιάς
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Αντρέας Καυκαλίας, ανέφερε πως το κεφάλαιο των αιτημάτων της τρίτης ηλικίας απασχολεί κατά προτεραιότητα την Επιτροπή του, σημειώνοντας ότι σήμερα στην Επιτροπή και από πλευράς της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας ακούστηκαν «νέες δεσμεύσεις, νέες υποσχέσεις, νέα χρονοδιαγράμματα, σε σχέση με την πορεία υλοποίησης των αιτημάτων των ατόμων τρίτης ηλικίας».
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι επί του εδάφους λυπάται να παρατηρήσει ότι αν ρωτά σήμερα κάποιος «αν αλλάζει κάτι από αύριο, δυστυχώς, τίποτα δεν αλλάζει σε ότι αφορά στα δεδομένα που συνοδεύουν τα άτομα της τρίτης ηλικίας».
Σημείωσε ότι τα επιδόματα για τους συνταξιούχους είτε μέσα από το σχέδιο των χαμηλοσυνταξιούχων, είτε μέσα από το σχέδιο του ΕΕΕ «παραμένουν καθηλωμένα».
Αυτό, είπε, «είναι μια πραγματικότητα, τα επιδόματα για τη φροντίδα των ηλικιωμένων και αυτά παραμένουν καθηλωμένα για την κατ’ οίκον φροντίδα, για την ιδρυματική φροντίδα».
Ανέφερε ότι τα επιδόματα για την ιδρυματική φροντίδα ανέρχονται στα 740 περίπου ευρώ το μήνα, ενώ τα τροφεία ξεπερνούν τα 1.400 ευρώ τον μήνα.
Δε παρέλειψε να αναφερθεί στο σχέδιο επιδότησης διαμονής σε στέγες ηλικιωμένων, λέγοντας ότι «επειδή θέλω να είμαι δίκαιος με την Κυβέρνηση -ειδικά σε αυτό το ζήτημα- η Υπουργός έχει κάνει μια πολύ συγκεκριμένη αναφορά και μάλιστα υπήρξε και συγκεκριμένη δέσμευση στη βάση του χρονικού πλαισίου μέσα στο οποίο θα κινηθεί η Κυβέρνηση και θα φέρει συγκεκριμένη πρόταση αναθεώρησης γι’ αυτά τα ζητήματα που αφορούν στις στέγες ότι τον άλλο μήνα θα είναι έτοιμη η Κυβέρνηση να ανακοινώσει συγκεκριμένο σχέδιο γι’ αυτό το ζήτημα».
Για το Κόκκινο Κουμπί, ο κ. Καυκαλιάς εξέφρασε την απογοήτευση του σε σχέση με τα «αντανακλαστικά» που επιδεικνύει η Κυβέρνηση, τονίζοντας εκ νέου ότι η εξαγγελία αυτή έχει γίνει από το 2019 και πέντε χρόνια μετά «ακόμα είμαστε στις διαβουλεύσεις και διεργασίες».
«Είναι κάτι για το οποίο ως Επιτροπή θα πιέσουμε πάρα πολύ έντονα το επόμενο διάστημα», διαβεβαίωσε.
Τέλος, είπε ότι στο πλαίσιο του συστηματικού ελέγχου, σε σχέση με την εξέλιξη των αιτημάτων των ατόμων της τρίτης ηλικίας, έχουν αποφασίσει ως Επιτροπή ότι τον Σεπτέμβριο θα επανέλθουν να εξετάσουν την πορεία αυτών των αιτημάτων.
Άμεση επίλυση των προβλημάτων τους ζητούν Οργανώσεις
Ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας βρέθηκαν μέλη της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας της Βουλής των Γερόντων, του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ), του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας Κύπρου και των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ), Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ), Δημοκρατική Εργατική Ομοσπονδία Κύπρου (ΔΕΟΚ), Παγκύπρια Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ), Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ), Παγκύπρια Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΠΟΑΣΟ) και Παγκύπρια Συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ.
Οι εκπρόσωποι των Οργανώσεων τοποθετήθηκαν για συγκεκριμένα ζητήματα, όπως τις στέγες ηλικιωμένων – τροφεία, στο Κόκκινο κουμπί, στο επίδομα φροντίδας, στα αυξημένα τέλη τραπεζικών συναλλαγών, στις ασφάλειες οχημάτων ηλικιωμένων, καθώς και τα μέτρα στήριξης των ηλικιωμένων ενάντια στην ακρίβεια.
Οι εκπρόσωποι του ΠΣΣΕ των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας της Βουλής των Γερόντων επεσήμαναν την ανάγκη άμεσης επίλυσης των προβλημάτων τους από τις αρμόδιες κρατικές αρχές.
ΚΥΠΕ