Home ΛΑΡΝΑΚΑ Τον Σεπτέμβριο αρχίζουν τα αντιπλημμυρικά έργα στις Καμάρες Λάρνακας
Τον Σεπτέμβριο αρχίζουν τα αντιπλημμυρικά έργα στις Καμάρες Λάρνακας

Τον Σεπτέμβριο αρχίζουν τα αντιπλημμυρικά έργα στις Καμάρες Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Το ερχόμενο φθινόπωρο αναμένεται η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών, για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στις Καμάρες, περιοχή που θεωρείται η πιο ευπαθής στη Λάρνακα όσον αφορά τις πλημμύρες.

Σχεδόν μία δεκαετία μετά την επίσημη εξαγγελία των έργων, τον Ιανουάριο του 2015, από τον τότε υπουργό Εσωτερικών μακαριστό Σωκράτη Χάσικο, το αντιπλημμυρικό έργο στις Καμάρες παίρνει σάρκα και οστά, προς ανακούφιση των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι τον Δεκέμβριο του 2014 είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.


Η προκήρυξη του διαγωνισμού για τα κατασκευαστικά έργα έγινε τον περασμένο Ιανουάριο από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ) κι έχουν υποβληθεί συνολικά τέσσερις προσφορές.

Όπως πληροφορούμαστε, την δεδομένη στιγμή το ΣΑΛ βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης των προσφορών κι εκτιμάται ότι μέχρι τον Ιούνιο η διαδικασία της αξιολόγησης θα έχει ολοκληρωθεί. Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, χωρίς να υπάρξουν απρόοπτα κωλύματα, το καλοκαίρι θα ανακοινωθεί ο επιτυχών προσφοροδότης, θα υπογραφούν τα σχετικά συμβόλαια και από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες.

Η εκτιμημένη αξία του έργου ανέρχεται στα έξι εκατομμύρια, 600 χιλιάδες ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Ουσιαστικά πρόκειται για επαναπροκήρυξη του αρχικού διαγωνισμού, ο οποίος είχε ακυρωθεί λόγω υποεκτίμησης της δαπάνης του έργου από το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο αρχικά είχε υποβάλει κοστολόγηση 4 εκατομμυρίων, 100 χιλιάδων ευρώ, αλλά η μοναδική προσφορά που είχε υποβληθεί, τότε, ήταν ύψους 5,3 εκατομμυρίων, δηλαδή πολύ μεγαλύτερη από το προϋπολογιζόμενο κόστος.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε νέα καθυστέρηση και χάσιμο πολύτιμου χρόνου πάνω στην ήδη τεράστια καθυστέρηση που παρατηρήθηκε από την αρχική εξαγγελία του έργου. Ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε περιλαμβάνει μια σειρά από αντιπλημμυρικά έργα γύρω από την περιοχή Καμάρες για σκοπούς προστασίας των οικιστικών ζωνών των Δήμων Λάρνακας και Αραδίππου, που βρίσκονται εντός της λεκάνης απορροής του ποταμού Καλού Χωριού.

Οι κατασκευαστικές εργασίες υπολογίζεται να έχουν διάρκεια 30 μηνών. Με την ολοκλήρωσή του, το έργο πιστεύεται ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών Καμάρες και Βεργίνας.

Αντιπλημμυρικά στην πόλη

————————————– 

Παράλληλα, το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας προγραμματίζει επιπλέον συμπληρωματικά αντιπλημμυρικά έργα σε συγκεκριμένα σημεία εντός των ορίων της Λάρνακας, τα οποία παρόλο που είναι ενωμένα με το αποχετευτικό σύστημα, εξακολουθούν ν’ αντιμετωπίζουν προβλήματα συσσώρευσης όμβριων υδάτων σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων.

Όπως πληροφορούμαστε, βρίσκεται σ’ εξέλιξη μελέτη για την ετοιμασία κατασκευαστικών σχεδίων και σχετικών διαγωνισμών αναφορικά με αντιπλημμυρικά έργα που προγραμματίζονται στη λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου (στο σημείο παρά το Costa Coffee) και στη λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Κυπριανού. Ήδη το ΣΑΛ έχει ολοκληρώσει αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή Καλιφάτζια και σε προσφυγικούς συνοικισμούς.

 

.

Send this to a friend