Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Τη μισθολογική αναβάθμιση των ΣΥΟΠ αποφάσισε το Υπουργικό
Τη μισθολογική αναβάθμιση των ΣΥΟΠ αποφάσισε το Υπουργικό

Τη μισθολογική αναβάθμιση των ΣΥΟΠ αποφάσισε το Υπουργικό

Την μισθολογική αναβάθμιση των ΣΥΟΠ που ήδη υπηρετούν αλλά και αυτών που θα προσληφθούν στο μέλλον, αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα, οι ΣΥΟΠ θα αναβαθμιστούν στην Κλίμακα Α2-Α5-Α7 ενώ θα τους δίνεται και ειδικό μηνιαίο επίδομα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του σώματος, ο κ. Πάλμας είπε η πρόταση του ΥΠΑΜ περιλαμβάνει μέτρα για εκσυγχρονισμό του θεσμού των ΣΥΟΠ οπλιτών της ΕΦ και για αναβάθμιση των όρων απασχόλησης τους.

Σημείωσε πως ένας από τους κύριους στόχους της Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του αξιόμαχου της ΕΦ και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η απόφαση για αναβάθμιση του θεσμού των ΣΥΟΠ που εφαρμόζεται από το 2016 και έχει συμβάλει στη βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας της ΕΦ.

Τόνισε πως προκειμένου ο θεσμός να καταστεί ελκυστικός και βιώσιμος, το Υπουργικό Συμβούλιο σε σχέση με τους ΣΥΟΠ που ήδη υπηρετούν, αποφάσισε, πρώτον, την αναθεώρηση της μισθολογικής τους κλίμακας από την αντιστοιχία της κλίμακας Α1 στην αντιστοιχία της κλίμακας Α2, και θα τους χορηγηθεί ειδικό μηνιαίο επίδομα το οποίο καθορίζεται στα 100 ευρώ. Πρόσθεσε πως για αριθμό ΣΥΟΠ που υπηρετούν σε επιλεγμένα τμήματα της ΕΦ το μηνιαίο επίδομα καθορίζεται στα 200 ευρώ.

Ο κ. Πάλμας ανέφερε στη συνέχεια πως αριθμός ΣΥΟΠ, σύμφωνα με τις κενές θέσεις μετά την ολοκλήρωση της δεκαετούς υπηρεσίας τους, θα δύνανται να απασχοληθεί με αναβαθμισμένες απολαβές και με επέκταση του ανώτατου ορίου ηλικίας από τα 42 στα 57 έτη. «Όσοι από αυτούς επιθυμούν θα μπορούν να παρακαθίσουν σε γραπτές εξετάσεις και να συμμετέχουν σε επιλογική διαδικασία. Η μισθοδοσία τους θα είναι αντίστοιχη με αυτή των μισθολογικών κλιμάκων Α2-Α5-Α7», είπε.

Ο Υπουργός σημείωσε πως οι ρυθμίσεις που αφορούν στους ΣΥΟΠ που ήδη υπηρετούν, τίθενται σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου 2024.

Σε ότι αφορά τους ΣΥΟΠ που θα προσληφθούν στο μέλλον, το Υπουργικό αποφάσισε πως θα προσλαμβάνονται για συνολική υπηρεσία 10 ετών με σύναψη διαδοχικών συμβάσεων από 1 έως 3 έτη, κατόπιν επιλογικής διαδικασίας που θα περιλαμβάνει γραπτές εξετάσεις. Το ανώτατο όριο ηλικίας θα είναι τα 27 έτη και η μισθολογική κλίμακα πρόσληψης θα είναι αντίστοιχη με τον ετήσιο βασικό μισθό της κλίμακας Α2, στον οποίο θα προστίθενται οι εκάστοτε ισχύουσες γενικές τιμαριθμικές αυξήσεις.

Θα χορηγείται μηνιαίο ειδικό επίδομα και θα υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης του ανωτάτου ορίου ηλικίας στα 57 έτη για αριθμό ΣΥΟΠ με αναβαθμισμένες απολαβές όπως θα ισχύει και για αυτούς που ήδη υπηρετούν.

Προκήρυξη για πρόσληψη ΣΥΟΠ θα γίνει με την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης του νομοθετικού σχεδίου», είπε και επεσήμανε πως στο Υπουργείο Άμυνας με γνώμονα τη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της ΕΦ. «Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του προσωπικού μας και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για επίλυση ή βελτίωση πολλών θεμάτων που τους απασχολούν», κατέληξε.

Έγκριση από Υπουργικό Συμβούλιο εκσυγχρονισμού θεσμού ΣΥΟΠ

Τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ) της Εθνικής Φρουράς και αναβάθμιση των όρων απασχόλησής τους, ενέκρινε την Παρασκευή το Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να καταστεί βιώσιμος και ελκυστικός, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας.

Όπως αναφέρεται, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση του Υπουργού Άμυνας, για εκσυγχρονισμό του θεσμού των ΣΥΟΠ της Εθνικής Φρουράς και αναβάθμιση των όρων απασχόλησής τους.

Σημειώνεται ότι, για την αναβάθμιση του θεσμού, «ώστε να καταστεί βιώσιμος και ελκυστικός», το Υπουργείο Άμυνας πραγματοποίησε αριθμό συσκέψεων με το Υπουργείο Οικονομικών, στο ανώτατο επίπεδο, με την τελευταία υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι, οι ΣΥΟΠ θα προσλαμβάνονται για υπηρεσία συνολικής διάρκειας 10 ετών, με σύναψη διαδοχικών συμβάσεων από ένα έως τρία έτη, κατόπιν επιλογικής διαδικασίας που θα περιλαμβάνει γραπτές εξετάσεις. Η μισθολογική κλίμακα πρόσληψης θα είναι η Κλίμακα Α2 και για κάθε έτος υπηρεσίας θα χορηγείται αντίστοιχη προσαύξηση. Στους ΣΥΟΠ θα χορηγείται για κάθε μήνα υπηρεσίας ειδικό επίδομα, το οποίο καθορίζεται στα 100 ευρώ. Για τους ΣΥΟΠ που υπηρετούν σε επιλεγμένα τμήματα της ΕΦ, το μηνιαίο επίδομα καθορίζεται στα 200 ευρώ, προστίθεται.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι αριθμός ΣΥΟΠ, θα δύναται να υπηρετεί μέχρι το 57ο έτος της ηλικίας του όπως και οι υπόλοιποι υπαξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτύχουν σε επιλογική διαδικασία ένταξης σε αναβαθμισμένες αποδοχές μετά τη συμπλήρωση υπηρεσίας διάρκειας 10 ετών. Η μισθολογική κλίμακα στην οποία θα τοποθετούνται οι επιτυχόντες ΣΥΟΠ θα είναι η αντίστοιχη με τη μισθοδοσία των μισθοδοτικών Κλιμάκων Α2-Α5-Α7(ii), αναφέρεται.

«Ο τερματισμός της υπηρεσίας των ΣΥΟΠ που ήδη υπηρετούν παραμένει ως έχει, δηλαδή μέχρι την συμπλήρωση του 42ου έτους της ηλικίας τους», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η μισθολογική τους κλίμακα θα αναβαθμιστεί από την αντιστοιχία της Κλίμακας Α1 που βρίσκονται στην Κλίμακα Α2 και θα τους χορηγηθεί μηνιαίο επίδομα σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, προστίθεται. Αριθμός ΣΥΟΠ, αναφέρεται, δύναται μετά τη συμπλήρωση 10ετούς υπηρεσίας και εφόσον επιτύχουν στην απαιτούμενη επιλογική διαδικασία, η οποία θα περιλαμβάνει και γραπτές εξετάσεις, να τοποθετούνται μισθοδοτικά στα αντίστοιχα επίπεδα των Κλιμάκων Α2-Α5-Α7 (ii).

Οι ρυθμίσεις που αφορούν στους ήδη υπηρετούντες ΣΥΟΠ τίθενται σε εφαρμογή από 1 Ιουλίου 2024.

Προκήρυξη για πρόσληψη ΣΥΟΠ θα γίνει με την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης του κανονιστικού πλαισίου, αναφέρεται.

Έγκριση των κανονισμών Στρατού

Εξάλλου, εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο οι περί Στρατού της Δημοκρατίας (Επιδόματα Επικίνδυνης Αποστολής και Άλλα Συναφή Θέματα) Κανονισμοί του 2024», κατόπιν σχετικής πρότασης που υποβλήθηκε από το Υπουργείο Άμυνας, αναφέρεται επίσης.

Οι εν λόγω Κανονισμοί, σημειώνεται, έχουν ως σκοπό την απλοποίηση των διαδικασιών υπολογισμού των επιδομάτων, την απάλειψη της απορρέουσας γραφειοκρατίας, καθώς και την ενιαία, ίση και διαφανή μεταχείριση των δικαιούχων όλων των επιδομάτων, που αφορούν στα καθήκοντα επικίνδυνης αποστολής των Αξιωματικών και Υπαξιωματικών του Στρατού της Δημοκρατίας. Μέσω αυτών κωδικοποιούνται και ενοποιούνται οι ήδη ισχύουσες πρόνοιες, αναφορικά με τις προϋποθέσεις καταβολής των ήδη καταβαλλόμενων επιδομάτων στα μέλη του Στρατού, καταργώντας τους επιμέρους Κανονισμούς για το καθένα από αυτά, προστίθεται.

Παράλληλα, αναφέρεται, πέραν των ήδη ισχυουσών επιμέρους προνοιών, θεσμοθετείται για πρώτη φορά η καταβολή Επιδόματος Πλεύσης στα μέλη του Στρατού της Δημοκρατίας, τα οποία ανήκουν σε πληρώματα πολεμικών πλοίων. Το επίδομα αυτό, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί μετά την έγκριση των Κανονισμών από τη Βουλή, θα καταβάλλεται στο προσωπικό των πολεμικών πλοίων του Ναυτικού του Στρατού της Δημοκρατίας, όταν το πολεμικό πλοίο βρίσκεται εν πλω ή όταν βρίσκεται εν όρμω ή επ’ αγκύρα εκτός χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνεται.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend