Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Τεράστια η υλική καταστροφή στη Γάζα, ενώ τις 34.000 φθάνουν οι νεκροί
Τεράστια η υλική καταστροφή στη Γάζα, ενώ τις 34.000 φθάνουν οι νεκροί

Τεράστια η υλική καταστροφή στη Γάζα, ενώ τις 34.000 φθάνουν οι νεκροί

Εκτός από τον τραγικό απολογισμό περισσότερων από 34.000 νεκρών και την πρόκληση πείνας, ο επτάμηνος πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς προκάλεσε επίσης μαζικές υλικές καταστροφές στη Γάζα.

«Το ποσοστό των ζημιών που καταγράφονται δεν μοιάζει με οτιδήποτε άλλο έχουμε μελετήσει στο παρελθόν. Είναι πολύ ταχύτερο και πιο εκτεταμένο από οτιδήποτε έχουμε χαρτογραφήσει», δήλωσε ο Corey Scher, υποψήφιος διδάκτορας στο City University της Νέας Υόρκης, ο οποίος έχει ερευνήσει δορυφορικές εικόνες της Γάζας.

Καθώς το Ισραήλ εξαπολύει επίθεση στη Ράφα, το τελευταίο πληθυσμιακό κέντρο στη Γάζα που δεν έχει εισέλθει ακόμη από τα χερσαία στρατεύματά του, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εξετάζει το κατεστραμμένο τοπίο της περιοχής επτά μήνες μετά τον πόλεμο που πυροδότησε η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η Γάζα είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη του πλανήτη, όπου πριν από τον πόλεμο 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν σε μια λωρίδα γης 365 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με δορυφορικές αναλύσεις από τον Scher και τον Jamon Van Den Hoek, αναπληρωτή καθηγητή γεωγραφίας στο  Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, στην πόλη της Γάζας, όπου ζούσαν περίπου 600.000 άνθρωποι πριν από τον πόλεμο, η κατάσταση είναι τραγική, σχεδόν τα τρία τέταρτα (74,3%) των κτιρίων της έχουν υποστεί ζημιές ή καταστράφηκαν.

Πέντε νοσοκομεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων από το έργο OpenStreetMap, το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς και το Δορυφορικό Κέντρο των Ηνωμένων Εθνών (UNOSAT).

Λιγότερα από ένα στα τρία νοσοκομεία — το 28%– λειτουργούν εν μέρει, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Μέχρι τις 25 Απριλίου, η UNICEF μέτρησε 408 σχολεία που υπέστησαν ζημιές, που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 72,5% του αριθμού των 563 εγκαταστάσεων της. Από αυτά, 53 σχολικά κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και άλλα 274 έχουν υποστεί ζημιές από απευθείας πυρά. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι τα δύο τρίτα των σχολείων θα χρειαστούν ολική ή μεγάλη ανακατασκευή για να λειτουργήσουν ξανά.

Όσον αφορά τους χώρους λατρείας, συνδυασμένα δεδομένα από το UNOSAT και το OpenStreetMap δείχνουν ότι το 61,5% των τζαμιών έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί.

Το επίπεδο καταστροφής στη βόρεια Γάζα έχει ξεπεράσει αυτό της γερμανικής πόλης της Δρέσδης, η οποία βομβαρδίστηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις το 1945 σε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες συμμαχικές ενέργειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο ΟΗΕ εκτίμησε ότι από τις αρχές Μαΐου, η ανοικοδόμηση της Γάζας μετά τον πόλεμο θα κόστιζε μεταξύ 30 και 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend