Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Τα πρώτα σκάφη στη μαρίνα Παραλιμνίου!
Τα πρώτα σκάφη στη μαρίνα Παραλιμνίου!

Τα πρώτα σκάφη στη μαρίνα Παραλιμνίου!

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αναμένεται ο ελλιμενισμός των πρώτων σκαφών αναψυχής στο μαρίνα Παραλιμνίου, ενώ την άνοιξη του 2025 υπολογίζεται να λειτουργήσουν το εμπορικό τμήμα και οι χώροι εστίασης του έργου.

Τα κατασκευαστικά έργα για τη μαρίνα Παραλιμνίου, η οποία θα είναι η δεύτερη μαρίνα ,που θα λειτουργήσει στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου μετά τη μαρίνα Αγίας Νάπας, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και με την ολοκλήρωση του έργου εκτιμάται ότι το τουριστικό προϊόν της επαρχίας θ’ αναβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της αναδόχου εταιρείας P.M.V. Maritime Holdings Ltd, Ανθούλης Κουντούρης, δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι μέχρι σήμερα τα λιμενικά έργα στη μαρίνα Παραλιμνίου είναι ολοκληρωμένα κατά 85%, ενώ η πρώτη φάση του έργου, που αφορά 44 οικιστικές μονάδες, το εμπορικό κομμάτι και τα απαραίτητα κτήρια σε σχέση με τη λειτουργία της μαρίνας, είναι ολοκληρωμένη γύρω στο 60%, με ορίζοντα παράδοσης μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Όπως ανέφερε, μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι τα λιμενικά έργα στο σύνολό τους θα έχουν τελειώσει και ο ελλιμενισμός των πρώτων σκαφών θα γίνει μέχρι το τέλος του 2024. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, κυρίως από Κύπριους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, μικρού και μετρίου μεγέθους, για ελλιμενισμό στη μαρίνα Παραλιμνίου», συμπλήρωσε ο κ. Κουντούρης.

Όσον αφορά τις εμπορικές χρήσεις στη μαρίνα, ο εκτελεστικός διευθυντής της αναδόχου εταιρείας είπε ότι όλες έχουν ενοικιαστεί σε επιχειρηματίες, στην πλειονότητά τους Κύπριους. «Το εμπορικό τμήμα και οι χώροι εστίασης ολοκληρώνονται τέλος του χρόνου με ορίζοντα λειτουργίας την άνοιξη του 2025», πρόσθεσε.

Η δεύτερη φάση του έργου, που περιλαμβάνει την ανέγερση άλλων 34 οικιστικών αναπτύξεων και ξενοδοχειακής μονάδας, είναι σε πλήρη εξέλιξη και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2025. Ο κ.Κουντούρης είπε ότι σχεδόν όλες οι οικιστικές μονάδες, τόσο της πρώτης, όσο και της δεύτερης φάσης, έχουν ήδη πωληθεί.

Η κατασκευή της μαρίνας Παραλιμνίου θα κοστίσει 100 εκατομμύρια ευρώ. Η χωρητικότητά της θα είναι για 300 σκάφη αναψυχής. Κατασκευάζεται σε κρατική γη (αφού προηγήθηκε η μίσθωσής της), δίπλα από το αλιευτικό καταφύγιο του Αγίου Νικολάου.

Χρονοβόρες διαδικασίες

———————————–   

Για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα και ν’ αποκτήσει το Παραλίμνι τη δικιά του μαρίνα, χρειάστηκε να υπερπηδηθούν αρκετά εμπόδια. Σύμφωνα με τον Ανθούλη Κουντούρη, οι διαδικασίες αδειοδότησης του έργου ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρες.

Είναι ενδεικτικό, όπως ανέφερε, πως η εταιρεία χρειάστηκε ένα ολόκληρο χρόνο προκειμένου να εξασφαλίσει την απαραίτητη γνωμάτευση από το Τμήμα Αρχαιοτήτων ώστε να προχωρήσει το έργο, όπως προνοούσαν οι όροι του διαγωνισμού.

Τον Ιανουάριο του 2018 υπεγράφη η σύμβαση με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ενώ η πρώτη άδεια για το Master Plan εξασφαλίστηκε τον Αύγουστο του 2020.

Οι υπόλοιπες άδειες που απαιτούνταν για να προχωρήσει το έργο, μεταξύ αυτών και η άδεια οικοδομής του χωροταξικού σχεδιασμού, εξασφαλίστηκαν την περίοδο 2021-2023.

Οι επιχώσεις ξεκίνησαν τον Μάιο του 2021 και τα λιμενικά και οικοδομικά έργα ένα χρόνο αργότερα (Μάιο του 2022).

Send this to a friend