Home ΛΑΡΝΑΚΑ Επίσκεψη Επικεφαλής Επιστήμονα για Έρευνα στο CMMI στη Λάρνακα
Επίσκεψη Επικεφαλής Επιστήμονα για Έρευνα στο CMMI στη Λάρνακα

Επίσκεψη Επικεφαλής Επιστήμονα για Έρευνα στο CMMI στη Λάρνακα

Για τις δραστηριότητες, τις δυνατότητες και τις προοπτικές του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI) ενημερώθηκε ο Δημήτρης Σκουρίδης, Επικεφαλής Επιστήμονας για την Έρευνα, την Καινοτομία και την Τεχνολογία και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, σε πρόσφατη επίσκεψη στο Ινστιτούτο, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του CMMI.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, ο κ. Σκουρίδης πραγματοποίησε στις 22 Απριλίου επίσημη επίσκεψη στο CMMI, όπου ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες, τις δυνατότητες και τις προοπτικές του Ινστιτούτου στην προώθηση της βιώσιμης τεχνολογικής ανάπτυξης σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Ο κ. Σκουρίδης, προστίθεται, «υπογράμμισε τη σημασία της Ναυτιλίας και της Θάλασσας και τις διεθνείς διαστάσεις αμφοτέρων στο πλαίσιο της Γαλάζιας Οικονομίας, καθώς και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το CMMI σε αυτούς τους τομείς».

Σημειώνεται ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στις ευκαιρίες που αναδύονται μέσω της έρευνας για ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών, «η αξιοποίηση των οποίων θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για τη βιωσιμότητα του Ινστιτούτου, το βιομηχανικό οικοσύστημα και την οικονομία της χώρας».

Στο πλαίσιο της συνάντησης, αναφέρεται, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου, Ζαχαρίας Σιόκουρος, παρουσίασε, μεταξύ άλλων- τα πρόσφατα επιτεύγματα του Ινστιτούτου και ειδικότερα τη σχεδίαση και κατασκευή σκάφους μηδενικών ρύπων και χαμηλού ακουστικού ίχνους, που προορίζεται να λειτουργεί ως αυτόνομη πλατφόρμα πολλαπλών ρόλων (ZEST – Zero Emission Sea Transporter), καθώς και τη σχεδίαση, κατασκευή και δικτύωση πλωτήρων για τη συλλογή δεδομένων από το θαλάσσιο περιβάλλον, για θαλάσσια επιτήρηση και ωκεανογραφικές μελέτες. Σημειώνεται ότι η πρώτη σταθερή ερευνητική πλατφόρμα τοποθετήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Αμαθούντας.

Παρουσίασε, επίσης, την ανάπτυξη ρομποτικών συστημάτων, που θα λειτουργούν ως «σμήνος» και θα αξιοποιούνται σε εφαρμογές επιτήρησης και αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης, και τη σχεδίαση και παραγωγή στοιχείων για τη δημιουργία τεχνητών υφάλων, με τη χρήση φιλο-περιβαλλοντικών υλικών και τρισδιάστατη εκτύπωση.

Επιπρόσθετα, ο κ. Σιόκουρος αναφέρθηκε στα τέσσερα προγράμματα διδυμοποίησης (twinning), που πρόσφατα εξασφάλισε το Ινστιτούτο, «και με τα οποία αναπτύσσονται περαιτέρω ο διεθνής προσανατολισμός, η εξωστρέφεια και οι συνεργασίες του Ινστιτούτου».

Send this to a friend