Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΕΣΕΚ Λάρνακας: Μουσείο Ολοκαυτώματος: Μια διαθεματική ματιά για το Ολοκαύτωμα
ΤΕΣΕΚ Λάρνακας: Μουσείο Ολοκαυτώματος: Μια διαθεματική ματιά για το Ολοκαύτωμα

ΤΕΣΕΚ Λάρνακας: Μουσείο Ολοκαυτώματος: Μια διαθεματική ματιά για το Ολοκαύτωμα

Η διαθεματική μελέτη μνήμης για τους μάρτυρες του Ολοκαυτώματος έχει ως αφετηρία την αποδεδειγμένη ευαισθησία των μαθητών μας προς το Ολοκαύτωμα και τα θύματά του. Η διοργάνωση της πολυθεματικής δράσης «Μουσείο Ολοκαυτώματος» έχει ακόμη ένα σημαντικό έρεισμα που αξίζει να αναφέρουμε:  την επίσκεψη ομάδας μαθητών  της Σχολής μας στο ναζιστικό στρατόπεδο Άουσβιτς της Πολωνίας τον Οκτώβριο του 2022 στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+.

 

Η κατανόηση της Ιστορίας, μας καθοδηγεί στην ανάληψη των ευθυνών που μας αναλογούν σήμερα στον τομέα της Παιδείας και της καλλιέργειας των συνειδήσεων. Δεν επιδιώκουμε να αντλήσουμε επιχειρήματα που υπηρετούν πολιτικές ταυτοτήτων. Επιθυμούμε όμως οι μαθητές μας να συλλάβουν το βάθος μιας οδυνηρής πτυχής της ιστορίας. Να στοχαστούν γύρω από το καλό και το κακό, να αναλάβουν πρωτοβουλίες που ρίχνουν φως σε αυτή την πλευρά της ιστορίας και υπογραμμίζουν το διαρκές ενδιαφέρον για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την εξάλειψη των φαινομένων ρατσισμού.

Το «ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ», είναι μια σύνθετη διαθεματική δράση των μαθητών της Σχολής μας για το Ολοκαύτωμα. Αφού διδάχθηκαν μέσα από τα μαθήματα της Ιστορίας και της Λογοτεχνίας για το ιστορικό πλαίσιο του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, και αφού άντλησαν πληροφορίες για το Ολοκαύτωμα, προχωρήσαν στη δημιουργία προσομοίωσης του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ:

Μαθητές και καθηγητές διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων, δούλεψαν συλλογικά, έφτιαξαν κατασκευές και δημιουργίες και απέδωσαν με τον δικό τους ευφάνταστο τρόπο: τις ράγες άφιξης των τρένων, τα προσωπικά αντικείμενα των κρατουμένων, τα κελιά των εγκλείστων, τους θαλάμους αερίων, τα κρεματόρια και τους τάφους των θυμάτων των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Στη διαθεματική δράση σε συνεργασία με την πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο φιλοξενήσαμε και δυο εκθέσεις φωτογραφίας του Ολοκαυτώματος: «Σοά: Πώς ήταν ανθρωπίνως δυνατόν»; και «Αχτίδες Φωτός: Γυναίκες στο Ολοκαύτωμα».

Παράλληλα, ομάδα μαθητών της Σχολής μας προχώρησε στη διαμόρφωση οπτικοακουστικού υλικού και τη δημιουργία βιντεοπροβολής με τίτλο: «ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ – ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ» την οποία παρακολουθήσαν όλα τα τμήματα της Σχολής μας (16/04/2024). Με την αποπεράτωση της βιντεοπροβολής ακολουθήσε διαλογική συζήτηση, ελεύθερη έκφραση απόψεων και συναισθημάτων και επίλυση αποριών και παροχή περαιτέρω διευκρινίσεων από την ομάδα των διοργανωτών.

Στις 17/04/24 πραγματοποιήθηκε στην ΤΕΣΕΚ Λάρνακας εκδήλωση μνήμης για τους μάρτυρες του Ολοκαυτώματος. Αποσπάσματα από μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων που αναγνώστηκαν από μαθητές/τριες της Σχολής μας. «Όσοι λένε πως σώθηκαν επειδή φέρθηκαν έξυπνα, κάνουν λάθος. Επιζήσαμε από καθαρή τύχη»…  Αναφέρουν οι επιζώντες της ναζιστικής θηριωδίας, σχετικά με τις θλιβερές εμπειρίες κι αναμνήσεις τους από το κολαστήριο των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Μαθητές της Σχολής μας επισκέφθηκαν το ναζιστικό στρατόπεδο Άουσβιτς της Πολωνίας τον Οκτώβριο του 2022. Οι μαθητές/τριες μας βίωσαν πρωτοφανείς και ανεπανάληπτες εμπειρίες ζωής. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι  μαθητές/τριες μοιράστηκαν τις βιωματικές τους εμπειρίες, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους από την επίσκεψη τους στο Άουσβιτς.

Το Ολοκαύτωμα είναι ζήτημα συνείδησης και χρέους για όλους μας. Συνείδησης, για τα δεινά που επιφέρει στην ανθρωπότητα η μισαλλοδοξία, η βία και οι πράξεις που ακυρώνουν τον πολιτισμό μας. Και χρέους, να εντείνουμε τη μάχη κατά των διακρίσεων, να εργασθούμε από κοινού για την ειρηνική συνύπαρξη όλων των λαών και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εθελοτυφλία και εφησυχασμός δεν έχουν θέση ξανά στην Ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που πρέπει να στείλουμε όλοι, προς κάθε κατεύθυνση, οδηγό για τη δική μας και για τις επόμενες γενιές.

Οφείλουμε να βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις για να εξασφαλίσουμε το Ποτέ Ξανά…                       Το οφείλουμε στα έξι εκατομμύρια των συνανθρώπων μας που θυσιάστηκαν στο βωμό της Ελευθερίας, της Ανεκτικότητας, της Δημοκρατίας.

Send this to a friend