Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Εργαζόμαστε για έκδοση ηλεκτρονικών εγγράφων από Αρχείο Πληθυσμού, λέει ο ΥΠΕΣ (ΒΙΝΤΕΟ)
Εργαζόμαστε για έκδοση ηλεκτρονικών εγγράφων από Αρχείο Πληθυσμού, λέει ο ΥΠΕΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

Εργαζόμαστε για έκδοση ηλεκτρονικών εγγράφων από Αρχείο Πληθυσμού, λέει ο ΥΠΕΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Κυβέρνηση θέτει στο επίκεντρο των πολιτικών της τον άνθρωπο, την άμβλυνση των προβλημάτων του και την εξυπηρέτησή του, ποιοτικά και χωρίς περιττή ταλαιπωρία, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σημειώνοντας το 2024 συνεχίζουν να εργάζονται με αμείωτο ρυθμό, έτσι ώστε να προσφέρουν στους πολίτες περισσότερα, όπως υπηρεσίες ηλεκτρονικής έκδοσης εγγράφων του Αρχείου Πληθυσμού.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του απολογισμού του έργου του Υπουργείου του, κατά το πρώτο έτος της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη, και του προγραμματισμού για το 2024, ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι, κατά τον τελευταίο έναν χρόνο, εργάστηκαν στη βάση συγκεκριμένων πυλώνων πολιτικής, εφαρμόζοντας μέτρα και δράσεις.

Προσπάθεια επίλυσης της στέγασης πολιτών

——————

Ο κ. Ιωάννου είπε ότι για πρώτη φορά, σχεδίασαν και υλοποιούν μια ενιαία, ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική, με την οποία δίνουν ρεαλιστικές λύσεις μέσα από μια δέσμη μέτρων και Σχεδίων.

«Η προσέγγισή μας εστιάζει σε βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, τα οποία θα αυξήσουν, αφενός, την παραγωγή του οικιστικού αποθέματος και θα συμβάλουν, αφετέρου, στη διάθεση στην αγορά οικιστικών μονάδων σε προσιτή τιμή», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι μετά την εξαγγελία της νέας στεγαστικής πολιτικής, ήδη από τον Δεκέμβριο εφαρμόζονται δύο από τις δράσεις της και συγκεκριμένα το Σχέδιο “Built to Rent” και τα αναθεωρημένα πολεοδομικά κίνητρα.

Είπε, παράλληλα, ότι έπειτα από εισήγηση του ΕΤΕΚ διαμορφώθηκε το Σχέδιο Χορηγιών «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω», το οποίο προνοεί την παραχώρηση οικονομικών κινήτρων υπό όρους, ώστε να αναβαθμιστεί το υφιστάμενο αδρανές οικιστικό απόθεμα και να διατεθεί στην αγορά προσιτού ενοικίου.

Ανέφερε, επίσης, ότι συμπεριέλαβαν στη στεγαστική στρατηγική τους Σχέδια με στόχευση στους νέους, στα νεαρά ζευγάρια και στις οικογένειες, στα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, στους μέτρια αμειβόμενους και στους κοινωνικά ευάλωτους, και πως εστιάζουν και στην ανάπτυξη της υπαίθρου.

Υπενθύμισε, παράλληλα, και το Σχέδιο «κτίΖΩ», που αφορά στην αναδόμηση ή στην επιδιόρθωση 358 πολυκατοικιών σε κυβερνητικούς οικισμούς στέγασης εκτοπισθέντων, σημειώνοντας ότι μέχρι τον Ιούλιο αναμένεται να αρχίσει η αναδόμηση των πρώτων πολυκατοικιών.

Αναφερόμενος στο οξύ στεγαστικό πρόβλημα που υπάρχει, ο Υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι, βάσει και της προεκλογικής δέσμευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανακοινώθηκε τον Οκτώβρη η νέα στεγαστική πολιτική.

«Κύριος άξονάς της δεν είναι μόνο να αυξήσει το οικιστικό απόθεμα, που είναι το κύριο μέτρο. Ταυτόχρονα, προσδοκούμε μέσα από την ολική προσφορά να αυξήσουμε την προσιτή κατοικία», είπε, υπενθυμίζοντας ότι ως τιμές για την προσιτή κατοικία καθορίζονται οι τιμές πώλησης του ΚΟΑΓ ή σε περίπτωση ενοικίασης, 30% πιο κάτω από την τιμή της ελεύθερης αγοράς.

Επομένως, συνέχισε ο Υπουργός Εσωτερικών, «προχωρούμε μέσω της στεγαστικής μας πολιτικής την άμβλυνση του προβλήματος».

Διαχείριση τουρκοκυπριακών περιουσιών

———————–

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως μια άλλη μεγάλη μεταρρύθμιση που υλοποιείται, βάσει της αρχής για ενίσχυση της διαφάνειας και της ισονομίας ανάμεσα στους πολίτες, αφορά στον εκσυγχρονισμό του τρόπου διάθεσης και διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών.

«Ο για δεκαετίες λανθασμένος τρόπος διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών άνοιξε την πόρτα σε φαινόμενα εκμετάλλευσης και κατάχρησης, γεγονός που προκάλεσε δικαιολογημένα αισθήματα αδικίας και ανισότητας ανάμεσα στον προσφυγικό κόσμο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την πρόνοια που περιλαμβάνεται στις τροποποιήσεις του νομοθετικού πλαισίου για την κληρονομικότητα των τουρκοκυπριακών οικιστικών υποστατικών, ο Υπουργός ανέφερε ότι αυτό ήταν το δίκαιο και το πρέπον να γίνει, διότι υπάρχει ένα είδος κληρονομικότητας για όσους έχουν πάρει τίτλους ιδιοκτησίας ή δικαίωμα χρήσης σε συνοικισμούς ή σε αυτοστέγαση, κοκ, ενώ κάποιος που έχει πάρει τουρκοκυπριακό πριν 30-40 χρόνια, δεν μπορεί να το δώσει στα παιδιά του.

Αυτή, συνέχισε, «είναι μια άδικη μεταχείριση μεταξύ προσφύγων».

Όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου, συχνά ακούγεται το επιχείρημα ότι οι κληρονόμοι εκείνων που έλαβαν τουρκοκυπριακή κατοικία μπορεί να έχουν την οικονομική ευχέρεια για να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες. Το επιχείρημα αυτό, ωστόσο, ισχύει και για τους κληρονόμους εκείνων που έλαβαν διαμέρισμα σε κυβερνητικό συνοικισμό πριν 40 χρόνια, που επίσης μπορεί να έχουν την οικονομική ευχέρεια και την ίδια ώρα μπορούν να κληρονομήσουν το εν λόγω διαμέρισμα και να το αξιοποιήσουν όπως επιθυμούν, επεσήμανε.

«Προσπαθούμε μέσω αυτής της πρόνοιας να αντιμετωπίσουμε τους πρόσφυγες με ισονομία. Αυτή είναι η έννοια. Ας μην ξεχνούμε ότι βάζουμε τώρα και κριτήρια επιλεξιμότητας, μπαίνουν τα ίδια οικονομικά κριτήρια που ισχύουν για την Υπηρεσία Μέριμνας, γίνεται μοριοδότηση. Άρα και η παραχώρηση τουρκοκυπριακών περιουσιών, που είναι διαθέσιμες, θα γίνεται με οικονομικά κριτήρια», πρόσθεσε ο κ. Ιωάννου.

Η έννοια της κληρονομικότητας, σημείωσε, είναι ακριβώς για να επέλθει μια ισορροπία και ίση αντιμετώπιση μεταξύ των προσφύγων.

Σε ερώτηση σχετικά με τα τουρκοκυπριακά επαγγελματικά υποστατικά, ο Υπουργός ανέφερε ότι η τροποποίηση της νομοθεσίας αποσκοπεί στη διάθεση των υποστατικών αυτών με διαφάνεια.

Εξήγησε ότι εισάγονται πρόνοιες όπως ο πλειστηριασμός ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκονται.

Αναφερόμενος επίσης σε πρόνοια που ψηφίστηκε πριν από μερικούς μήνες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων αναφορικά με την υποχρέωση διενέργειας στατικής μελέτης πριν την παραχώρηση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, επεσήμανε ότι αυτό «εγκλωβίζει» τον Κηδεμόνα και δεν είναι δίκαιο προς τον κόσμο, αφού για ένα ιδιωτικό υποστατικό δεν υπάρχει πρόνοια για μελέτη στατικής επάρκειας, αλλά για το διπλανό που ενδεχομένως να είναι τουρκοκυπριακό υπάρχει.

«Η Βουλή εν τη σοφία της αποφάσισε ότι πρέπει να γίνεται μελέτη στατικής επάρκειας. Αυτό περιορίζει, είναι αυξημένο και το κόστος», σημείωσε.

Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης

——————-

Αναφερόμενος στην μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι όπως έχει γίνει παραδεκτό από όλους, η προωθούμενη μεταρρύθμιση είναι σαφέστατα καλύτερη από το υφιστάμενο μοντέλο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χωρίς όμως να είναι το ιδεατό ή και το ίδιο επωφελές για όλους τους πολίτες όλων των νέων Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Οι πολίτες θα πρέπει να αναμένουν ότι το πρώτο διάστημα μετά την υλοποίηση της μεταρρύθμισης, θα υπάρχουν δυσκολίες και θα απαιτηθεί μια περίοδος προσαρμογής, δεδομένου ότι Υπηρεσίες με διαφορετικές νοοτροπίες και τρόπο λειτουργίας, θα χρειαστεί να συνενωθούν», σημείωσε.

Πολεοδομικός εκσυγχρονισμός

——————-

Ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε, παράλληλα, ότι σε συνδυασμό με την πρόσληψη προσωπικού για περαιτέρω ενίσχυση του τομέα της αδειοδότησης, ενόψει της ριζικής αλλαγής που θα εφαρμοστεί με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον περασμένο Οκτώβριο ανακοίνωσαν μια δέσμη 22 μέτρων, με τα οποία τροποποιούν τις υφιστάμενες διαδικασίες και εισάγουν ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο αδειοδότησης της ανάπτυξης.

Όπως ανέφερε, στη βάση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί για την υλοποίηση των μέτρων αυτών, έχουν τεθεί ήδη σε εφαρμογή τα 11 από τα 22 μέτρα, ενώ έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό άλλα 10, τα οποία θα ολοκληρωθούν και θα εφαρμοστούν στους εναπομείναντες δύο μήνες μέχρι τη μεταρρύθμιση.

Ερωτηθείς για το σχέδιο «πολεοδομικής αμνηστίας» που επεξεργάζεται το Υπουργείο, ο κ. Ιωάννου επεσήμανε ότι υπήρξε προβληματισμός αν αυτό θα τύχει εκμετάλλευσης. Ο στόχος μας, υπογράμμισε, «είναι να γίνει με σωστά κριτήρια».

«Δεν είναι εύκολο έργο το σχέδιο που επεξεργαζόμαστε, αλλά στόχος είναι να απεγκλωβιστούν αγοραστές από παρατυπίες που έγιναν από επαγγελματίες ανάπτυξης γης ή τους ίδιους τους ιδιοκτήτες», πρόσθεσε.

Όπως είπε, οι αγοραστές αυτοί, παρόλο που έχουν πληρώσει για την απόκτηση του ακινήτου, δεν μπορούν να το εκμεταλλευτούν διότι δεν μπορούν να εκδώσουν τίτλο ιδιοκτησίας.

«Το ίδιο ισχύει και για κοινόκτητες οικοδομές, όπως πολυκατοικίες ή συμπλέγματα κατοικιών. Ο στόχος είναι αυτή η πολεοδομική αμνηστία να δοθεί για να απεγκλωβιστούν αυτοί οι αγοραστές και να γίνει όσο το δυνατό πιο απλοποιημένη και κατανοητή για τον κόσμο. Δεν θα μπούμε σε δαιδαλώδεις διαδικασίες και να διευκρινίσουμε ότι θα είναι μια και μοναδική φορά που θα δοθεί», ξεκαθάρισε.

Ο Υπουργός είπε ότι η όλη φιλοσοφία είναι να καθοριστούν τιμές, ένας «τιμοκατάλογος», για κάθε είδος παρατυπίας, που, αφενός, θα έχει όφελος για τον κόσμο που παραμένει εγκλωβισμένος και, αφετέρου, τα έσοδα που θα προκύψουν θα διατίθενται μετά για την κοινωνική πολιτική του Κράτους.

Όπως ανέφερε, χρειάζεται ακόμα χρόνος για να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του σχεδίου και να μπουν αυστηρές ασφαλιστικές δικλείδες.

Κληθείς να πει εάν υπάρχει ενδιαφέρον από επαγγελματίες του κατασκευαστικού τομέα για τα αναθεωρημένα πολεοδομικά κίνητρα και το Σχέδιο “Built to Rent”, με τα οποία παραχωρείται πρόσθετος συντελεστής δόμησης, ο Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει από τον επιχειρηματικό κόσμο.

Επεσήμανε πως αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να αρχίσει η υποβολή αιτήσεων.

Με την αξιοποίηση των στεγαστικών αυτών μέτρων, κατέληξε ο κ. Ιωάννου, «αυξάνουμε την παραγωγή οικιστικών μονάδων και την ίδια ώρα προσφέρουμε επιλογές για προσιτή στέγη».

Σε σχέση με τα υποστατικά στην παλιά Λευκωσία, ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι υπήρχε μια δυστοκία στο να παραχωρηθούν, εξαιτίας του μεγάλου κόστους που απαιτείται για την αναστήλωσή τους.

Με τις νέες πρόνοιες, είπε, θα λαμβάνεται υπόψη το κόστος που θα επωμίζεται ο επιχειρηματίας για να το αναστηλώσει και να το χρησιμοποιήσει, ενώ στις περιπτώσεις που δεν θα υπάρχει ενδιαφέρον για επαγγελματικά υποστατικά από πρόσφυγες, θα δύνανται πλέον να τα διεκδικήσουν και μη πρόσφυγες, ώστε να μην μένουν ανεκμετάλλευτες οι περιουσίες αυτές.

Στρατηγικές αναπτύξεις

——————–

Ο κ. Ιωάννου είπε πως για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας, η Κυβέρνηση επέκτεινε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 την ισχύ του Σχεδίου Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων για Ανάκαμψη της Επιχειρηματικότητας στην Κύπρο, που αφορά κυρίως τουριστικές αναπτύξεις ή άλλες αναπτύξεις για επιχειρηματικούς σκοπούς σε περιοχές παγκύπρια.

Νέος χωροταξικός σχεδιασμός

————————-

Ανέφερε, επίσης, ότι παράλληλα με τις αλλαγές στην πολεοδομική διαδικασία αδειοδότησης, έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται ριζικές μεταρρυθμίσεις στη διαδικασία έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας.

«Οι τροποποιήσεις αποσκοπούν στην απάλειψη της αχρείαστης ταλαιπωρίας που υφίστανται οι πολίτες στην προσπάθειά τους να εξυπηρετηθούν, και εξασφαλίζουν ουσιαστική μείωση του συνολικού χρόνου ολοκλήρωσης της αίτησης και της έκδοσης των τίτλων κατά μέσο όρο στους τρεις μήνες», πρόσθεσε.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

—————-

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε, ακόμη, ότι το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ετοίμασε νέα Εντολή για το πλαίσιο αδειοδότησης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η οποία θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες.

Αναζωογόνηση της υπαίθρου

———————-

Επεσήμανε πως βασικός πυλώνας των πολιτικών τους είναι η στήριξη της υπαίθρου και πως για να πετύχουν την αναζωογόνηση των περιοχών που βρίσκονται στην ύπαιθρο, μέσω των Επαρχιακών Διοικήσεων, υλοποιούν αναπτυξιακά έργα, όπως η ανέγερση και η βελτίωση κοινοτικών κτιρίων, πολιτιστικών και εκθεσιακών κέντρων, η κατασκευή αντιπλημμυρικών και αποχετευτικών έργων, εξωραϊστικών έργων, η ανάπλαση πάρκων και πλατειών, κτλ.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, κατά το πρώτο έτος διακυβέρνησης, έχουν δαπανηθεί σε έργα σε Κοινότητες πέραν των €20 εκατομμυρίων, ποσό σχεδόν διπλάσιο από το 2022.

Πολιτογραφήσεις – Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού

———————

Αναφορικά με την ψήφιση από τη Βουλή της τροποποίησης του περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου, με την οποία συγκεκριμενοποιούνται τα υφιστάμενα προσόντα για πολιτογράφηση, με συμπερίληψη νέων και σαφώς καθορισμένων προσόντων, ο Υπουργός είπε ότι επιδιώκουν με τη ρύθμιση αυτή να θεσπίσουν μια πιο αντικειμενική και εμπεριστατωμένη διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων, διασυνδέοντάς το με τις διατάξεις που διέπουν την πολιτογράφηση αλλοδαπών που διαμένουν στην Δημοκρατία, με σκοπό την απασχόληση υψηλής ειδίκευσης ή ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού.

«Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζουμε ότι τα κριτήρια πολιτογράφησης είναι ξεκάθαρα και εφαρμόζονται ορθά και ομοιόμορφα», σημείωσε.

Πιστοποιήσεις εγγράφων

—————-

Ο κ. Ιωάννου είπε, παράλληλα, ότι στον τομέα των πιστοποιήσεων υπογραφών και σφραγίδων, έπειτα από μακρά διαβούλευση, ενσωμάτωσαν στη νέα νομοθεσία ασφαλιστικές δικλείδες με κύρια στόχευση τον περιορισμό των παρατυπιών και των κινδύνων από κατάχρηση εξουσίας.

Πολιτική προστασία

—————-

Ανέφερε, επίσης, ότι η κλιματική αλλαγή και η συχνή πλέον εκδήλωση ακραίων φυσικών φαινομένων καθιστούν αδήριτη την ανάγκη για ενίσχυση των μηχανισμών και των υποδομών προστασίας των πολιτών.

«Εξ ου και η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη ιεράρχησε ψηλά στις προτεραιότητές της τη ριζική αναδιοργάνωση του συστήματος πολιτικής προστασίας, με στόχο να υπάρχει καλύτερος συντονισμός υπό μια Αρχή και να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Ο σχεδιασμός προσβλέπει στον εκσυγχρονισμό της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας, μέσα από μια σειρά μέτρων, και τη μετεξέλιξή της σε Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας», πρόσθεσε.

Προγραμματισμός 2024

—————-

Αναφερόμενος στον προγραμματισμό για το 2004, ο Υπουργός είπε ότι το 2024 συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό, έτσι ώστε να προσφέρουν στους πολίτες περισσότερα, όπως υπηρεσίες ηλεκτρονικής έκδοσης εγγράφων του Αρχείου Πληθυσμού.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι είναι δεσμευμένοι στην υλοποίηση της στρατηγικής της Κυβέρνησης για τη μετατροπή του Κράτους σε έναν ζωντανό οργανισμό με ανθρωποκεντρική προσέγγιση, δίκαιες και διαφανείς διαδικασίες, όπου όλοι οι πολίτες, ισότιμα και αξιοκρατικά, θα απολαμβάνουν της ίδιας εξυπηρέτησης και θα ανακτήσουν ξανά την εμπιστοσύνη τους στους κρατικούς θεσμούς.

 

Send this to a friend