Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ To Πανεπιστήμιο Λεμεσού (UoL) τιμά την Ημέρα της Γης 2024
To Πανεπιστήμιο Λεμεσού (UoL) τιμά την Ημέρα της Γης 2024

To Πανεπιστήμιο Λεμεσού (UoL) τιμά την Ημέρα της Γης 2024

Η Ημέρα της Γης καθιερώθηκε το 1970, στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον και σηματοδοτεί τη γένεση του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος. Σύντομα, εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και σήμερα, γιορτάζεται σε περισσότερες από 190 χώρες σε όλο τον πλανήτη.

To 2009, τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν τις 22 Απριλίου ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης». Η Ημέρα της Γης αποτελεί μια ημερομηνία κατά την οποία διοργανώνονται εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα. Από το 1970 οι δράσεις συντονίζονται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (EarthDayNetwork). Σήμερα η μέρα αυτή  εορτάζεται σε περισσότερες από 190 χώρες σε όλο τον κόσμο.

 Το Πανεπιστήμιο Λεμεσού (UoL)έχει ως απώτερο σκοπό την προώθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης και του Ψηφιακού Μετασχηματισμούγια αυτό και στηρίζει την προσπάθεια και τις πρωτοβουλίες του EarthDayNetwork οι οποίες φέτος επικεντρώνονται στη μείωση της πλαστικής ρύπανσης με τη δέσμευση για μείωση της παραγωγής όλων των πλαστικών κατά 60% μέχρι το 2024  ως εκ τούτου καλείτο Ακαδημαϊκό και Διοικητικό προσωπικό, φοιτήτριες/φοιτητές και απόφοιτους του Πανεπιστημίου καθώς και όλους τους πολίτες του νησιού να συνυπογράψουν μαζί με χιλιάδες άλλους συνανθρώπους μας την Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά (global-plastics-treaty) χρησιμοποιώντας τον πιο κάτω σύνδεσμο.

action.earthday.org/global-plastics-treaty

 Η Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά είναι μια ευκαιρία για τα Ηνωμένα Έθνη και τους κυβερνητικούς οργανισμούς να αποδείξουν ότι  η  πλανητική και ανθρώπινη υγεία έχουν προτεραιότητα έναντι  ενός αναπτυξιακού μοντέλου που ρυπαίνει. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι μια ευκαιρία για τους πολίτες παγκόσμια να ενωθούν και να δεσμευτούν για την αποκατάσταση του πλανήτη, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ και στη συνέχεια με την Περιβαλλοντική Συνέλευση του ΟΗΕ η οποία συγκλήθηκε στο Ναϊρόμπι της Κένυας, τον Μάρτιο του 2022, για να συζητήσει την παγκόσμια πλαστική κρίση. Σε μια ιστορική κίνηση, 175 έθνη ψήφισαν υπέρ της υιοθέτησης μιας παγκόσμιας συνθήκης για την πλαστική ρύπανση σε αυτή τη συνέλευση—και συμφώνησαν σε ένα επιταχυνόμενο χρονοδιάγραμμα, ώστε η συνθήκη να μπορεί να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο το 2025.

Η Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά έχει τη δυνατότητα να τερματίσει την πλαστική ρύπανση, να προστατεύσει την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον και να οδηγήσει σε έναν κόσμο χωρίς απόβλητα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πανεπιστήμιο Λεμεσού (University of Limassol, UoL), επισκεφθείτε την ιστοσελίδα uol.ac.cy ή επικοινωνήστε στο 77 77 24 46 ή μέσω email στο [email protected].

Send this to a friend