Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Σύντομα στο Υπουργικό προτάσεις για αγορά εξοπλισμού για αντιμετώπιση πυρκαγιών
Σύντομα στο Υπουργικό προτάσεις για αγορά εξοπλισμού για αντιμετώπιση πυρκαγιών

Σύντομα στο Υπουργικό προτάσεις για αγορά εξοπλισμού για αντιμετώπιση πυρκαγιών

Ο σχεδιασμός για την έναρξη υλοποίησης της Β’ Φάσης του ολιστικού συστήματος για σκοπούς πρόληψης και διαχείρισης πυρκαγιών και διαχείρισης κρίσεων η οποία θα οδηγήσει σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητά του βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και πολύ σύντομα τα αρμόδια Υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα καταθέσουν σχετικές προτάσεις προς το Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση της προώθησης αγοράς του αναγκαίου εξοπλισμού, δήλωσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Μάριος Χαρτσιώτης.

Επίσης, πρόσθεσε, βρίσκεται στο τελικό στάδιο η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την πρόσληψη 259 νέων Πυροσβεστών, ενώ τις επιχειρησιακές δράσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο θα συνδράμουν και οι πρώτοι εθελοντές πυροσβέστες, οι οποίοι έτυχαν σχετικής εκπαίδευσης.

Σε χαιρετισμό του, στην τελετή έναρξης της Εβδομάδας Πυρασφάλειας, 22-28 Απριλίου, 2024, ο κ. Χαρτσιώτης είπε πως πρόκειται για ένα διαχρονικό πλέον θεσμό, όπου η CNP Ασφαλιστική και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, συνεργάζονται στη μεγάλη αυτή προσπάθεια για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

«Το κεντρικό αυτό μήνυμα της φετινής εβδομάδας πυρασφάλειας “Για να μην αφήσουμε τα όνειρά μας να γίνουν στάχτη”, αντικατοπτρίζει την σοβαρότητα του κινδύνου που διατρέχει η χώρα μας κάθε αντιπυρική περίοδο από τη λαίλαπα των πυρκαγιών. Ο σεβασμός, προς το φυσικό μας περιβάλλον και η προσωπική και συλλογική μέριμνα για την προστασία της κάθε σπιθαμής της γης μας από κάθε μορφής κινδύνους είναι ζήτημα ουσιώδους σημασίας για την ίδια την ανθρώπινη επιβίωση, και ως εκ τούτου τα μέτρα πυροπροστασίας αποτελούν ευθύνη όλων μας», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι η φονική πυρκαγιά στην ορεινή Λεμεσό το καλοκαίρι του 2021 αποτέλεσε το έναυσμα για την ανάπτυξη ενός ολιστικού συστήματος για σκοπούς πρόληψης και διαχείρισης πυρκαγιών και διαχείρισης κρίσεων, το οποίο περιλαμβάνει την εγκατάσταση και αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών συστημάτων και μέσων παρακολούθησης αλλά και έγκαιρου εντοπισμού πυρκαγιών.

Σημείωσε ότι η A’ Φάση του ολιστικού αυτού συστήματος ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε πλήρη επιχειρησιακή εφαρμογή κατά την περσινή αντιπυρική περίοδο, αυξάνοντας σημαντικά τον βαθμό επιτήρησης της δασικής και παραδασόβιας έκτασης της Δημοκρατίας.

Ο σχεδιασμός για την έναρξη υλοποίησης της Β’ Φάσης, συνέχισε, η οποία θα οδηγήσει σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα του Συστήματος βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και πολύ σύντομα τα αρμόδια Υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα καταθέσουν σχετικές προτάσεις προς το Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση της προώθησης αγοράς του αναγκαίου εξοπλισμού.

Επεσήμανε ότι η περαιτέρω αναβάθμιση και ενίσχυση των υποδομών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και αυτού προσωπικά.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι οι Πυροσβεστικοί Σταθμοί Μονιάτη και Ευρύχου έχουν αναβαθμιστεί σε Περιφερειακούς Πυροσβεστικούς Σταθμούς και λειτουργούν σε 24ωρη βάση, κατάλληλα στελεχωμένοι με εργάτες πυρόσβεσης και με μόνιμο προσωπικό. Περαιτέρω, προωθείται η ανέγερση νέων Πυροσβεστικών Σταθμών τόσο σε αστικές περιοχές όσο και στην ύπαιθρο, ως επίσης και η αναβάθμιση υφιστάμενων Σταθμών.

Συνεχής είναι επίσης και η προσπάθεια ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, είπε ο κ. Χαρτσιώτης σημειώνοντας ότι ήδη, βρίσκεται στο τελικό στάδιο η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την πρόσληψη 259 νέων Πυροσβεστών, ενώ τις επιχειρησιακές δράσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο θα συνδράμουν και οι πρώτοι εθελοντές πυροσβέστες, οι οποίοι έτυχαν σχετικής εκπαίδευσης.

Αναφερόμενος στον θεσμό του Παρατηρητή της Γειτονιάς, ο οποίος απαριθμεί σήμερα πέραν των 110.000 εγγεγραμμένων παρατηρητών παγκύπρια, σε Παρατηρητές Πυρασφάλειας, κάλεσε τους χιλιάδες αυτούς καταγεγραμμένους Παρατηρητές, αλλά και όλους όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν την ιδιότητα του Παρατηρητή, να συστρατευτούν με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και να γίνουν η προέκταση των παρατηρητηρίων και των άλλων μέσων επιτήρησης, όχι μόνο για τον έγκαιρο εντοπισμό και ενημέρωση σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή όπου διαμένουν και δραστηριοποιούνται, αλλά και για την ενημέρωση σχετικά με τυχόν λανθασμένες ή και ύποπτες ανθρώπινες δραστηριότητες, οι οποίες, δυστυχώς, αποτελούν την κύρια αιτία πρόκλησης των πυρκαγιών.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend