Home ΛΑΡΝΑΚΑ Σε καλό δρόμο η Πανεπιστημιακή Σχολή στη Λάρνακα
Σε καλό δρόμο η Πανεπιστημιακή Σχολή στη Λάρνακα

Σε καλό δρόμο η Πανεπιστημιακή Σχολή στη Λάρνακα

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ακόμα ένα σημαντικό βήμα για υλοποίηση του μεγάλου στόχου της Λάρνακας, να φιλοξενήσει πανεπιστημιακή σχολή του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, εξήγγειλε ο πρύτανης του ΤΕΠΑΚ Παναγιώτης Ζαφείρη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών αξιολόγησε θετικά τη μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας-σημείωμα έργου που ετοίμασε αρχές του τρέχοντος έτους το πανεπιστήμιο αναφορικά με τη δημιουργία Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης στη Λάρνακα.

Σε ανάρτησή του, ο κ. Ζαφείρης σημειώνει ότι το επόμενο βήμα είναι η σύσταση Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, η οποία σε συνεργασία με το Δήμο Λάρνακας θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση των σχεδιασμών για την κτηριακή ανάπτυξη της σχολής και στην ολοκλήρωση της σύνταξης των προγραμμάτων σπουδών της. Πρόεδρος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής θα είναι ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ. Η επιτροπή θα συσταθεί κατά την επόμενη σύγκλητο του ΤΕΠΑΚ τον ερχόμενο Μάιο, οπόταν θα γίνει εισήγηση, εκ μέρους του κ. Ζαφείρη, με συγκεκριμένα ονόματα ξένων ακαδημαϊκών μεγάλου κύρους.

Όπως σημειώνει ο Παναγιώτης Ζαφείρης, τα επιπρόσθετα στοιχεία(σχεδιασμός κτηρίων, προγράμματα σπουδών) θα υποβληθούν στο Υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται ότι θα βοηθήσουν την πολιτεία ως προς την διαμόρφωση της τελικής της απόφασης σχετικά με την δημιουργία της υπό αναφορά σχολής στη Λάρνακα. Ο κ. Ζαφείρης αναφέρει, επιπλέον, ότι οι σχεδιασμοί για την κτηριακή ανάπτυξη της σχολής θα λάβουν υπόψη και τους σχεδιασμούς για την κτηριακή ανάπτυξη του Κέντρου Αριστείας CMMI (Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία), που προγραμματίζεται στην περιοχή Μακένζι.

Την ερχόμενη Πέμπτη, 25 Απριλίου, έχει οριστεί συνάντηση του Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ με τον Δήμαρχο Λάρνακας, ούτως ώστε να συζητηθούν και να συμφωνηθούν τα επόμενα βήματα. Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Λάρνακας εκφράζει τις ευχαριστίες του προς το Υπουργείο Οικονομικών και το ΤΕΠΑΚ για την θετική αξιολόγηση της μελέτης που ετοιμάστηκε για τη δημιουργία της σχολής. Όπως αναφέρει, ο Δήμος Λάρνακας, σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ, μετά από την σύσταση της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, θα προχωρήσουν στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού των κτηριακών εγκαταστάσεων και στην σύσταση των προγραμμάτων σπουδών.

Κατά τον σχεδιασμό αυτό θα ληφθεί υπόψη και ο κτηριακός σχεδιασμός για το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία, κάτι που, σύμφωνα με τον Δήμο Λάρνακας, θα υποβοηθήσει καθοριστικά στη λήψη των τελικών αποφάσεων. «Η ύπαρξη του CMMI στην Λάρνακα αποτελεί τον βασικό λόγο για τον οποίο έχει παρθεί η πολιτική απόφαση από τον ΠτΔ, με την αποδοχή του ΤΕΠΑΚ, για δημιουργία δημόσιας πανεπιστημιακής σχολής στη Λάρνακα», τονίζει ο δήμος.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας είπε ότι απώτερος στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν οι άδειες του CMMI και να γίνουν εκεί τα κτήρια της σχολήςώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. «Ο στόχος είναι να χρησιμοποιήσουμε τις υφιστάμενες άδειες και σχεδιασμούς για το CMMI και πιο μετέπειτα ν’ ανεγερθεί στον ίδιο χώρο το CMMI. Πρόκειται για ώριμο έργο, υπάρχει η οικοδομική άδεια και θεωρώ ότι σε 5-6 μήνες μπορούμε να προκηρύξουμε προσφορές για εργολάβο», επισήμανε.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης Π. Ζαφείρης δήλωσε ότι τα επιπρόσθετα στοιχεία που ζήτησε το Υπουργείο Οικονομικών από το ΤΕΠΑΚ θα σταλούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Από κι και πέρα είναι θέμα πολιτικής απόφασης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», κατέληξε.

Send this to a friend