Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Νεογέννητο και πατέρας εγκλωβίστηκαν κατεχόμενα -Αναφορά BBC σε Βόρεια Κύπρο
Νεογέννητο και πατέρας εγκλωβίστηκαν κατεχόμενα -Αναφορά BBC σε Βόρεια Κύπρο

Νεογέννητο και πατέρας εγκλωβίστηκαν κατεχόμενα -Αναφορά BBC σε Βόρεια Κύπρο

Ένας άνδρας που απέκτησε ένα μωρό με παρένθετη μητρότητα στην κατεχόμενη Κύπρο, λόγω καθυστέρησης στην έκδοση του διαβατηρίου του παιδιού, αναφέρει το BBC που δεν κάνει καμια αναφορά σε μη αναγνωρισμένο κράτος.

Ο Joseph Taylor, από το Abingdon, έκανε αίτηση για διαβατήριο για το μωρό Jonah στις 5 Φεβρουαρίου και, μέχρι να το λάβει, δεν μπορεί να πάρει τον γιο του  στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αλλά στις 25 Απριλίου, η βίζα του 90 ημερών λήγει, μετά την οποία κινδυνεύει να του επιβληθεί πρόστιμο, να του ασκηθεί δίωξη ή ακόμα και να φυλακιστεί.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως σημειώνεται προφανώς για το παράνομο ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους;,  είπε ότι τα διαβατήρια δεν θα εκδίδονται έως ότου «ολοκληρωθούν ικανοποιητικά όλοι οι έλεγχοι».

Ο κ. Taylor πέταξε στα κατεχόμενα (το BBC αναφέρει Βόρεια Κύπρο χωρίς εισαγωγικά ή οποιαδήποτε άλλη διευκρίνηση) πέντε ημέρες πριν από τη γέννηση του γιου του, στις 31 Ιανουαρίου, αφού συγκέντρωσε «σχολαστικά» τα έγγραφα που απαιτούνται για το διαβατήριό του – και συμπλήρωσε την αίτηση αμέσως μόλις εκδόθηκε το πιστοποιητικό γέννησης.

Παρά τις καθημερινές κλήσεις, τις διαδικτυακές συνομιλίες και τα μηνύματα στο Γραφείο Διαβατηρίων, ο κ. Τέιλορ είπε ότι «δεν υπήρξε καμία πρόοδος και κανείς δεν έχει εξετάσει την αίτηση από τις 15 Φεβρουαρίου».

Δηλώνει «απελπισμένος» να πάρει τον Jonah στο σπίτι, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει την υγειονομική περίθαλψη του νέου γιου του στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και για νομικούς λόγους.

«Μου έχει εκδοθεί ημερομηνία δικαστηρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με την αίτηση γονικής διαταγής μου και δεν μπορώ να συμμετάσχω σε αυτή τη διαδικασία ενώ ήμουν εγκαταλελειμμένος εδώ στην Κύπρο», είπε.

«Φαίνεται ότι θα με αναγκάσουν σε μια θέση όπου θα πρέπει να παρατήσω τη βίζα μου και να παραβιάσω το νόμο».

Είπε ότι αισθάνεται «ψυχικά εξουθενωμένος» και ότι «το κυνήγι αυτού του διαβατηρίου έχει γίνει σαν δουλειά πλήρους απασχόλησης».

«Κάθε μέρα πρέπει να σηκώνομαι και να προσπαθώ να βρω έναν τρόπο να βγούμε έγκαιρα από την Κύπρο», είπε.

«Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν θέλει να βοηθήσει στο «Γραφείο Διαβατηρίων», όσες φορές κι αν πω “η βίζα μου λήγει – παρακαλώ βοηθήστε με», σημείωσε.

Η μητέρα του, Anette Taylor, είπε: «Θέλουμε απλώς να έρθουν σπίτι για να αρχίσουμε να φτιάχνουμε αναμνήσεις και με τους δύο».

Ο κ. Taylor ήθελε να αποκτήσει ένα παιδί ως μονογονέας, αλλά δεν ήθελε να αναθέσει ή να υιοθετήσει, έτσι επέλεξε την παρένθετη μητρότητα μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης, χρησιμοποιώντας έναν δότη ωαρίων.

Είπε ότι επέλεξε να έρθει στην Κύπρο (κατεχόμενα) γιατί πίστευε ότι η διαδικασία παρένθετης μητρότητας θα ήταν πιο απλή γι ‘αυτόν εκεί παρά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

 

Το «Υπουργείο Εσωτερικών» δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει μεμονωμένες αιτήσεις διαβατηρίου, αλλά πρόσθεσε: «Ένα μωρό από βρετανία που γεννήθηκε στο εξωτερικό δεν θα εμποδίζεται αυτόματα να λάβει ταξιδιωτικό έγγραφο έκτακτης ανάγκης (ETD) επειδή δεν είχε ποτέ στο παρελθόν βρετανικό διαβατήριο».«Αντίθετα, θα απαιτηθούν πρόσθετοι έλεγχοι για την επιβεβαίωση της εθνικότητας του παιδιού προτού εκδοθεί ETD».

Send this to a friend