Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΠτΔ: Το δράμα των αγνοουμένων είναι η πιο τραγική πτυχή του 1974
ΠτΔ: Το δράμα των αγνοουμένων είναι η πιο τραγική πτυχή του 1974

ΠτΔ: Το δράμα των αγνοουμένων είναι η πιο τραγική πτυχή του 1974

Το δράμα των αγνοουμένων και των οικογενειών τους, 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, αποτελεί την πιο τραγική πτυχή του 1974, ανέφερε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, διαβεβαιώνοντας ότι εργαζόμαστε έντιμα και ουσιαστικά για την αντιμετώπιση των συνεπειών, ειδικότερα των ανθρωπιστικών ζητημάτων που επέφερε η τουρκική εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή.

Σε χαιρετισμό του στα αποκαλυπτήρια της ονοματοδοσίας του Κοινοτικού Σταδίου Βορόκληνης σε Δημοτικό Στάδιο «Κυριάκος Χρίστου» εις μνήμη του μοναδικού αγνοούμενου της Κοινότητας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ως Πολιτεία «χαιρετίζουμε την εμπνευσμένη ιδέα του Προέδρου της Κοινότητας και του Κοινοτικού Συμβουλίου, να δώσουν το όνομα ενός νέου της πατρίδας μας στο Κοινοτικό Στάδιο, ενός νέου του οποίου τα ίχνη χάθηκαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής”.

Πρόσθεσε ότι “όπως και στην περίπτωση πολλών άλλων κοινοτήτων και δήμων, η αφιέρωση και ονοματοδοσία δημόσιων χώρων σε ανθρώπους που έδωσαν το παρών τους χωρίς δεύτερη σκέψη, με αγνά αισθήματα φιλοπατρίας και πνεύμα αλτρουισμού και αυτοθυσίας στο κάλεσμα για υπεράσπιση της πατρίδας, έχει ιδιαίτερο συμβολισμό και μεγάλη σημασία».

Ανέφερε ακόμα πως η παρουσία του στην αποψινή εκδήλωση εντάσσεται «στο πλαίσιο των τιμητικών εκδηλώσεων μνήμης για τη συμπλήρωση 50 χρόνων, μισού αιώνα από την τουρκική εισβολή. Είναι χρέος της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και καθενός από εμάς ξεχωριστά να αναγνωρίζει και να αποδίδει με καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις πρέπουσες τιμές σε ανθρώπους που πρόσφεραν στην πατρίδα και αγωνίστηκαν για την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ελευθερίας της» είπε.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ζωή του Κυριάκου Χρίστου ο οποίος γεννήθηκε στη Πύλα, παντρεύτηκε και απέκτησε μία θυγατέρα και δήλωσε «το παρών του για υπεράσπιση της πατρίδας μας από τον Τούρκο εισβολέα εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 1974.  Η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής τον βρίσκει καθοδόν προς το Παλαίκυθρο, από όπου χάθηκαν τα ίχνη του και από τότε αγνοείται η τύχη του» είπε και πρόσθεσε πως «ο Κυριάκος Χρίστου συγκαταλέγεται στον μεγάλο αριθμό των αγνοούμενων στρατιωτών και πολιτών της πατρίδας μας και η οικογένειά του στις οικογένειες που ακόμα περιμένουν να μάθουν για τη διακρίβωση της τύχης των δικών τους».

Αδιαμφισβήτητα, συνέχισε «η άγνοια για την τύχη ανθρώπων σε περιπτώσεις πολέμων, είναι ένα πανανθρώπινο και διαχρονικό ζητούμενο όλων των κρατών που βίωσαν και βιώνουν τη φρίκη του πολέμου και των πολεμικών συρράξεων. Η Κύπρος, όμως, όχι μόνο δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά ακόμα και 50 χρόνια μετά από την τουρκική εισβολή, η μη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοούμενων αδελφών μας, αποδεικνύει από μόνη της τις απάνθρωπες και σκληρές συνθήκες κάτω από τις  οποίες διαδραματίστηκαν τα γεγονότα του 1974 καθώς και την απουσία, δυστυχώς, άμεσης και πλήρους συνεννόησης με την Τουρκία».

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «50 χρόνια μετά το δράμα των αγνοουμένων και των οικογενειών τους αποτελεί την πιο τραγική πτυχή εκείνου του καλοκαιριού το 1974. Ως Πολιτεία, ειδικότερα μέσω του Γραφείου της Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, με γνώμονα πάντα τον «άνθρωπο» και την ανθρωπιστική αντιμετώπιση – γιατί πώς μπορείς άλλως πως να αντιμετωπίζεις ένα τέτοιο θέμα –  όλων των θεμάτων και ειδικότερα αυτών που αφορούν τις οδυνηρές συνέπειες της τουρκικής εισβολής, καταβάλλουμε άοκνες προσπάθειες προς επίλυση, διαχείριση και επίτευξη πρακτικών λύσεων, πάντα με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα, μακριά από λαϊκισμούς και τυμπανοκρουσίες».

Διαβεβαίωσε επίσης ότι «αισθανόμαστε στο έπακρο την ευθύνη απέναντι στο καθήκον που μας έχει εμπιστευθεί ο κυπριακός λαός και εργαζόμαστε έντιμα και ουσιαστικά για την αντιμετώπιση των συνεπειών, ειδικότερα των ανθρωπιστικών ζητημάτων που μας επέφερε η τουρκική εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή».

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι «ως Πολιτεία θα καταβάλουμε το τι χρειάζεται για να γίνει και η προτομή του ήρωα στο Στάδιο» ώστε «η μνήμη του να είναι αιώνια».

Αναφερόμενος στο Κοινοτικό Στάδιο Βορόκληνης, ο Πρόεδρος είπε ότι «από σήμερα, πέρα από την άθληση των νέων ανθρώπων μέσα στις κατάλληλα και άψογα διαμορφωμένες εγκαταστάσεις του, θα εμπνέει και θα θυμίζει σε όλους ότι πάνω απ’ όλους και απ’ όλα είναι η αγάπη και η προσφορά προς την πατρίδα. Θα γνωρίζουν καλά ότι το να μπορούν να αθλούνται, να γυμνάζονται και να απολαμβάνουν τους αθλητικούς χώρους του Σταδίου, το χρωστούν σε ανθρώπους. Για να υπάρχει σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία όλοι το χρωστάμε σε ανθρώπους, όπως ο Κυριάκος Χρίστου, ο οποίος πρόθυμα και χωρίς δισταγμό έτρεξε να υπερασπιστεί την ακεραιότητα και την ελευθερία της πατρίδας μας».

Θα τιμήσουμε συνέχισε «συνολικά τη μνήμη του Κυριάκου μόνο μέσα από τον καθημερινό τρόπο ζωής μας, μέσα από την καθημερινή προσπάθεια στο δικό μας επίπεδο, της Πολιτείας, για τερματισμό της κατοχής, για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας».

Ως Πολιτεία, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης «επιδεικνύουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας προς την Κοινότητα της Βορόκληνης με έργα, τα οποία την αναβαθμίζουν και της δίνουν προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης. Σε συνεργασία και συνεννόηση με τον Κοινοτάρχη και τα Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου αναλάβαμε την εκπόνηση και διεκπεραίωση σημαντικών έργων, όπως ο δρόμος Λάρνακας – Δεκέλειας, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, καθώς, επίσης, το πρωτοποριακό και πιλοτικό έργο τοποθέτησης ηχοπετασμάτων κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου μήκους 2000 μέτρων, υπό τη μορφή πάνελ για εφαρμογή φωτοβολταϊκών συστημάτων, τα οποία θα αξιοποιούνται για ενίσχυση ευάλωτων συμπατριωτών μας».

Αυτό σημείωσε είναι «ένα πιλοτικό πρόγραμμα που σχεδιάζουμε να διευρύνουμε και σε άλλες περιοχές της χώρας μας».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στα αιτήματα της Κοινότητας και είπε πως «υπό εξέταση είναι η πρωτοβουλία του Κοινοτικού Συμβουλίου για τη δημιουργία δρόμου σύνδεσης της Βορόκληνης με την τουριστική περιοχή καθώς και το θέμα της δημιουργίας του δεύτερου Δημοτικού Σχολείου, για το οποίο ενημερώθηκε επί τόπου η Υπουργός Παιδείας και συμφωνήσαμε, για την υλοποίηση του έργου».

Αναφέρθηκε επίσης και στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και είπε πως είναι «ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Απώτερος στόχος είναι η διοικητική αυτοτέλεια και οικονομική βιωσιμότητα των νέων Τοπικών Αρχών και παράλληλα η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων τους, ώστε να μπορούν να προσφέρουν περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στον πολίτη».

Στόχος μας συνέχισε, είναι «η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και με αυτό υπόψη μας, η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εσωτερικών, πάντα σε συνεργασία με την Ένωση Δήμων και την Ένωση Κοινοτήτων, εργάστηκαν άοκνα προς την κατεύθυνση αυτή. Μέσα από τη μεταρρύθμιση τίθενται και οι βάσεις για την υλοποίηση δράσεων που θα οδηγήσουν στην επίτευξη στόχων του αποτελούν προτεραιότητες της δικής μας διακυβέρνησής».

Όσον αφορά τη συνένωση της Βορόκληνης με τη Λάρνακα, ο Πρόεδρος είπε «αυτή η συνένωση δυνάμεων, είναι κάτι που θα βοηθήσει και τις δύο περιοχές».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στο θέμα του λιμανιού της Λάρνακας και είπε πως «για το θέμα του λιμανιού είμαστε στην ίδια γραμμή, συμφωνούμε απόλυτα με όσα διακηρύσσετε δημόσια και εσείς και το σύνολο των βουλευτών της πόλης. Έχω μιλήσει με τον Υπουργό Μεταφορών, έχω ζητήσει να διευθετηθεί συνάντηση με την εταιρεία, είμαι έτοιμος να συζητήσω, να ακούσω τις προσεγγίσεις, να καταλήξω σε λύσεις, πάντα εντός του συμφωνημένου πλαισίου».

Ως κράτος, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης «δεν εκβιαζόμαστε, το κράτος δεν εκβιάζεται αλλά, είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν προκύψει πάντα εντός του συμφωνημένου πλαισίου».

Η Βορόκληνη, ως η μεγαλύτερη κοινότητα της Κύπρου, είπε ότι «αξίζει ιδιαίτερης προσοχής από την Πολιτεία και τους τοπικούς φορείς». «Αφουγκραζόμαστε τις έντονες ανησυχίες» ανέφερε και σημείωσε πως το μεταναστευτικό είναι κάτι που προβληματίζει το σύνολο της πατρίδας ενώ διαβεβαίωσε πως «θα εργαστούμε για τη διεκπεραίωση και την επίλυση όλων των θεμάτων». «Το χρωστούμε στους πολίτες, το χρωστούμε στους νέους μας, το χρωστούμε στους ανθρώπους που πρόσφεραν στην πατρίδα και αγωνίστηκαν για τη σωτηρία της, το χρωστούμε στον Κυριάκο Χρίστου» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης Νεόφυτος Φακοντή, ανέφερε ότι το “ανακαινισμένο Δημοτικό Στάδιο Βορόκληνης, που μετονομάζεται σε «Κυριάκος Χρίστου» έρχεται να προσθέσει στα αναπτυξιακά έργα της κοινότητας μας, αλλά κυρίως να ενισχύσει τις αξίες που πρεσβεύει ο αθλητισμός, για μια κοινωνία βασισμένη στην αλληλεγγύη, τη συνεργασία και την ελπίδα”.

Ο κ. Φακοντή αναφέρθηκε στη ζωή του Κυριάκου Χρίστου και είπε ότι «για όλους εμάς είναι ήρωας, που τίμησε, μαζί με άλλους, τις αξίες της Δημοκρατίας και της ελευθερίας και παρά την άνιση μάχη με τους Τούρκους, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πατρίδας, με το ρίσκο να μην επιστρέψουν στο σπίτι τους, με τίμημα την ίδια τη ζωή τους. Δεν θα πάψουμε να ελπίζουμε, μέχρι την διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων που ακόμη βρίσκονται στη λίστα και σε αυτούς είναι και ο Κυριάκος» σημείωσε.

Ανέφερε ακόμα ότι «μέσα στην επόμενη πενταετία, θα ανεγείρουμε μνημείο ελευθερίας, στο οποίο θα τοποθετηθεί ο ανδριάντας του Κυριάκου Χρίστου, καθώς  και του εκ Σιδηροκάστρου ήρωα Διοικητή της 33 ΜΚ Αντιστράτηγου Γεωργίου Κατσάνη, με την πόλη του οποίου είμαστε αδελφοποιημένοι».

Στον δικό της χαιρετισμό η Μαρία Χρίστου, θυγατέρα του Κυριάκου Χρίστου ανέφερε ότι το γήπεδο Ορόκλινης πήρε το όνομα του πατέρα της «ενός ανθρώπου που στη πάροδο του χρόνου έγινε συνυφασμένο με την ιστορία αυτού του τόπου όπως και κάθε πεσόντα και αγνοουμένου που συμπεριλαμβάνεται μέσα σε αυτή. Μια ιστορία με πλούσια και δυστυχώς πονεμένη και δύσκολη πορεία για κάθε οικογένεια αυτών των ανθρώπων» είπε.

Χαρακτήρισε τα χρόνια «δύσκολα, μέσα σε αγωνία και καρτερικότητα για την τύχη του πατέρα συζύγου, γιού». «Οι πλείστοι γονείς έφυγαν με τον πόνο στη ψυχή και μέσα στην άγνοια για την τύχη των παιδιών τους» ανέφερε και εξέφρασε την ελπίδα «σύντομα να έχουμε νέα για την τύχη των αγνοουμένων μας, να γράψουμε τον τελευταίο επίλογο της πράξης, ένα κεράκι, ένα θυμίαμα για τις ψυχές τους που τόσο άδικα και πρόωρα μας άφησαν».

H εκδήλωση άρχισε με αγιασμό που τέλεσε ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος και μετά τους χαιρετισμούς έγιναν τα εγκαίνια του Δημοτικού Σταδίου και η αποκάλυψη πλάκας.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε τιμητική πλακέτα στη σύζυγο, τη θυγατέρα και την αδελφή του Κυριάκου Χρίστου, ενώ ο Κοινοτάρχης Ορόκλινης επέδωσε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη μια εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, προστάτη της Κοινότητας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κήρυξε στη συνέχεια την έναρξη ποδοσφαιρικού αγώνα εις μνήμη του ήρωα Κυριάκου Χρίστου μεταξύ των Ακαδημιών Διγενή και Ολυμπιακού Βορόκληνης.

Σημειώνεται ότι στην τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Λάρνακας, βουλευτές, εκπρόσωπος της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και πλήθος κόσμου.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend