Home ΛΑΡΝΑΚΑ «Δεν ανανέωσε την τραπεζική εγγύηση για το λιμάνι η Around Town», καταγγέλλει ο Βαφεάδης
«Δεν ανανέωσε την τραπεζική εγγύηση για το λιμάνι η Around Town», καταγγέλλει ο Βαφεάδης

«Δεν ανανέωσε την τραπεζική εγγύηση για το λιμάνι η Around Town», καταγγέλλει ο Βαφεάδης

Γράφει ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Σε πολύ σοβαρές καταγγελίες, ότι η κοινοπραξία Around Town, δεν ανανέωσε την τραπεζική εγγύηση που είχε υποβάλει με την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, έκανε ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Ο Αλέξης Βαφεάδης δήλωσε ότι η τραπεζική εγγύηση, ύψους δέκα εκατομμυρίων ευρώ, έληξε στις 31 Ιανουαρίου 2024, αλλά η  Kition αρνείται να προχωρήσει σε ανανέωση.

Το γεγονός αυτό αυξάνει τις αμφιβολίες και τις ανησυχίες γύρω από τις προοπτικές υλοποίησης του έργου της ενιαίας ανάπτυξης. Ο κ.Βαφεάδης κλήθηκε ν’ απαντήσει στην προσπάθεια του επενδυτή  να επιρρίψει ευθύνες στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην έναρξη των έργων.

Αποκαλύψεις έγιναν διά στόματος του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας Νάκη Αντωνίου, ο οποίος την Δευτέρα, 8 Απριλίου, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ότι έλαβε e – mail από τον εκτελεστικό διευθυντή της Around Town, Όλιβερ Κορλέτ, ο οποίος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αρνείται να συνεργαστεί με την εταιρεία και δεν ανταποκρίνεται σε διαβήματα και αιτήματα της κοινοπραξίας για συνάντηση και συζήτηση ζητημάτων που άπτονται της βιωσιμότητας του έργου.

Απαντώντας στον ισχυρισμό της διαχειρίστριας εταιρείας, ο Αλέξης Βαφεάδης ανέφερε ότι η εταιρεία αρνείται ν’ ανανεώσει την τραπεζική εγγύηση, γι‘ αυτό και δεν μπορούν να γίνουν συζητήσεις.

Σημείωσε, επίσης, ότι αυτό συνιστά σοβαρή παραβίαση της σύμβασης παραχώρησης και ως εκ τούτου ζήτησε νέα γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα για τις νομικές παραμέτρους της λήξης της τραπεζικής εγγύησης χωρίς ανανέωση καθώς και για τα επόμενα βήματα του κράτους. «Η ανάδοχος εταιρεία είναι υποχρεωμένη να έχει τρεις εγγυητικές επιστολές. Η μία ήταν για το ποσό των 10 εκατομμυρίων ως προς την διαχείριση και το προσωπικό του λιμανιού σε περίπτωση λύσης του συμβολαίου.

Η εταιρεία δεν ανανέωσε αυτή την εγγυητική που έληγε τέλος του περασμένου Ιανουαρίου. Παράλληλα, με τη μη ανανέωση της εγγυητικής, υπέβαλε και ένα κατάλογο με αιτήματα για αλλαγές στη σειρά των έργων. Εμείς απαντήσαμε πως είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε για όλα τα θέματα, αλλά πρέπει πρώτα ν’ ανανεωθεί η εγγυητική για το λιμάνι», δήλωσε ο κ. Βαφεάδης.

Ο υπουργός είπε, ακόμα, ότι η κυβέρνηση ζήτησε γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία, η οποία με τη σειρά της γνωμάτευσε πως η ανανέωση της εγγυητικής είναι ουσιώδης όρος της σύμβασης και συνεπώς υπάρχει παραβίαση.

Περαιτέρω, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων αποκάλυψε ότι η ανάδοχος εταιρεία αρνείται να παρουσιάσει σημαντικά μειωμένη τραπεζική εγγύηση, έτσι ώστε να γίνει κατορθωτό ν’ ανοίξει νομικά ο δρόμος για συζητήσεις με την κυβέρνηση. «Αρχικά μας ανέφεραν πως η εγγυητική πρέπει να είναι 4 εκατομμύρια. Εμείς, για να διευκολύνουμε τη διαδικασία, τους είπαμε να φέρουν τα 4 εκατομμύρια και να καθίσουμε σε συζητήσεις για να βρεθεί λύση. Όμως ούτε τα τέσσερα εκατομμύρια δεν έφεραν», ανέφερε με νόημα ο κ.Βαφεάδης.

Καταλήγοντας, ο κ.Βαφεάδης είπε ότι αναμένει οδηγίες από την Νομική Υπηρεσία ως προς τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος. Εξάλλου, ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας, κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες Βαφεάδη για παραβίαση της σύμβασης εκ μέρους της εταιρείας, ανέφερε ότι αυτό που κάνει ο επενδυτής  είναι εκβιασμός, κάτι που, όπως είπε, δεν πρέπει να γίνει αποδεκτός.

Το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη (11/4) στο δημοτικό συμβούλιο Λάρνακας, ενώ στις 18 του μήνα θ’ απασχολήσει και την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

 

Send this to a friend