Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Οι οκτώ υποψήφιοι της 9ης Ιουνίου που μπορεί να φέρουν «λίφτινγκ» στη Βουλή
Οι οκτώ υποψήφιοι της 9ης Ιουνίου που μπορεί να φέρουν «λίφτινγκ» στη Βουλή

Οι οκτώ υποψήφιοι της 9ης Ιουνίου που μπορεί να φέρουν «λίφτινγκ» στη Βουλή

Ετοιμάζονται να αφήσουν τα έδρανα της Βουλής και βάζουν πλώρη για άλλες πολιτείες. Άλλοι για να γίνουν κάτοικοι Βρυξελλών, και άλλοι για δήμαρχοι. 

Τώρα που ολοκληρώθηκε με πάσα επισημότητα το παζλ των υποψηφιοτήτων, μπορούν να εξαχθούν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα, που αφορούν ένα ενδεχόμενο «λίφτινγκ» στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Και αυτό διότι, από τους 56 βουλευτές, οι 8 κατέρχονται ως υποψήφιοι στις επερχόμενες διπλές εκλογές Ιουνίου. Ενδεχόμενη επιτυχία κάποιων εξ΄αυτών, θα φέρει αναπόφευκτα ανακατατάξεις, καθώς τις θέσεις τους θα πάρουν οι επιλαχόντες με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα των Βουλευτικών του 2021.

Προτού παρατεθούν όλα τα πιθανά σενάρια και αρχίσει το ράψιμο κοστουμιών και ταγέρ, αξίζει να παρατεθούν κάποια στοιχεία.

Από τα 7 κόμματα της Βουλής, τα 6 κατεβάζουν βουλευτές τους για τις διπλές εκλογές. Το μόνο κόμμα που δεν έχει βουλευτή του υποψήφιο, είναι το ΑΚΕΛ
Από τους 8 εν ενεργεία βουλευτές που κατέρχονται υποψήφιοι, οι 5 τοποθετήθηκαν στα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων τους, και οι 3 κατέρχονται ως υποψήφιοι Δήμαρχοι
Και οι 8 υποψήφιοι, είναι άνδρες
Το «λίφτινγκ» στη Βουλή
Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, έξι από τα εφτά κοινοβουλευτικά κόμματα, ενδέχεται να δουν την κοινοβουλευτική τους σύνθεση να αλλάζει μετά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Οι αντικαταστάτες των επιτυχόντων, θα γίνουν με βάση τη σταυροδοσία των Βουλευτικών του 2021. Άρα, με αυτό το δεδομένο, οι πιθανοί νέοι αντιπρόσωποι του λαού είναι οι ακόλουθοι.

ΔΗΣΥ
Στον Δημοκρατικό Συναγερμό ενδέχεται να δουν τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του κόμματος, και πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών, Νίκο Τορναρίτη να αφήνει τα έδρανα για να αναλάβει τον Δήμο Λευκωσίας.

Η Πινδάρου εξέλεξε πέντε βουλευτές στη Λευκωσία το 2021, τέσσερις μέσω κάλπης και τον τότε πρόεδρο του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο Νίκος Τορναρίτης, ως βουλευτής Λευκωσίας ήρθε δεύτερος με 9,753 ψήφους.

Πέμπτη σε σταυρούς προτίμησης, και πρώτη επιλαχούσα για να εισέλθει στη Βουλή, η Ξένια Κωνσταντίνου, η οποία έλαβε 7,429. Σήμερα κατέχει τη θέση της Αναπληρώτριας Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, η ηγεσία του ΔΗΣΥ θα κληθεί να ορίσει νέο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, ως επίσης και Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών.

ΔΗΚΟ
Στη μάχη των ευρωεκλογών για το ΔΗΚΟ ρίχνεται ο βουλευτής Λευκωσίας, Χρύσης Παντελίδης,  ο οποίος το 2021 ήρθε δεύτερος σε ψήφους (4,477), πίσω από την Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Την 3η θέση του κόμματος στη Λευκωσίας κατέχει ο πρόεδρος του, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Σε περίπτωση εκλογής Παντελίδη στο ευρωκοινοβούλιο, στα έδρανα της Βουλής θα βρεθεί ο Χρίστος Ροδιάς, ο οποίος ήρθε τέταρτος σε ψήφους με 2.521.

Και ο λόγος που δεν θα δούμε βουλευτή τον τρίτο σε σταυρούς προτίμησης, ακούει στο όνομα Μιχάλης Δαμιανός (4,202 ψήφους), ο οποίος πλέον είναι ο νέος Υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη.

Σημειώνεται ότι ο Χρύσης Παντελίδης εκτελεί στη Βουλή χρέη αναπληρωτή πρόεδρου της Επιτροπής Οικονομικών, κάτι για το οποίο θα πρέπει να μεριμνήσει η ηγεσία του κόμματος.

ΕΛΑΜ
Το ΕΛΑΜ, αποφάσισε να ρίξει στη «μάχη» των διπλών εκλογών, δυο από τρεις του βουλευτές.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Λάρνακας, Σωτήρης Ιωάννου, κατέρχεται υποψήφιος δήμαρχος Λάρνακας. Το 2021 είχε εκλεγεί με 1,494 ψήφους. Σε περίπτωση ανάδειξης του, τη θέση στη βουλή θα κληθεί να λάβει ο τρίτος σε σταυρός προτίμησης, Χρίστος Μισός, ο οποίος έλαβε 514.

Ο λόγος είναι ότι ο δεύτερος σε ψήφους, Θέμης Θωμά, απεβίωσε το 2022.

Ο βουλευτής Αμμοχώστου, Λίνος Παπαγιάννης, κατέρχεται ως υποψήφιος Δήμαρχος Αμμοχώστου. Στις βουλευτικές εξελέγη με 4,089 ψήφους, ενώ δεύτερη σε ψήφους ήρθε η Νεφέλη Κούρτη (1,260), η οποία είναι και η επιλαχούσα για να εισέλθει στη Βουλή.

Ο Λίνος Παπαγιάννης είναι παράλληλα πρόεδρος της Ad Hoc Επιτροπής για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος, θέση που θα κληθεί η ηγεσία του ΕΛΑΜ να αντικαταστήσει.

ΕΔΕΚ
Η ΕΔΕΚ των τριών βουλευτών, ρίχνει στη μάχη των ευρωεκλογών τους δυο. Μόνο σίγουρος για μη μετακίνηση, ο πρόεδρος της, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Αποστόλου, βουλευτής Λάρνακας (1,151 ψήφοι το 2021), αν εκλεγεί θα αντικατασταθεί από τον Γεώργιο Χάρη, ο οποίος έλαβε το 2021, 947 ψήφους.

Και ο Ηλίας Μυριάνθους, βουλευτής Πάφου (1,181 ψήφοι το 2021), του οποίου επιλαχών είναι ο Βάσος Δημητρίου, ο οποίος έλαβε 1,004 ψήφους.

ΔΗΠΑ
Έκλεισε τελευταία από όλα τα κόμματα τη διαδικασία κατάρτισης ευρωψηφοδελτίου, ωστόσο και αυτή με τη σειρά της, ρίχνει στη μάχη ένα δικό της βουλευτής.

Αυτός είναι ο βουλευτής Λευκωσίας, Αλέκος Τρυφωνίδης, ο οποίος το 2021 εξήλθε πρώτος σε σταυρούς με 1,878. Σε περίπτωση εκλογής στο ευρωκοινοβούλιο, θα τον αντικαταστήσει ο Γιώργος Πενηνταέξ, ο οποίος με 1,765 ψήφους, ήρθε τρίτος σε σταυρούς προτίμησης.

Και ο λόγος είναι ότι η ΔΗΠΑ έχει δυο βουλευτές από την επαρχία Λευκωσίας, με τον Μαρινο Μουσιούττα να εκλέγεται στη δεύτερη θέση με 1,810 ψήφους.

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης εκτελεί και καθήκοντα κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΠΑ.

 

Κίνημα Οικολόγων

Στον ίδιο δρόμο με ΕΛΑΜ και ΕΔΕΚ, και οι Οικολόγοι. Με δυο εν ενεργεία βουλευτές, ρίχνουν στη «μάχη» των ευρωεκλογών, τον ένα. Και συγκεκριμένα, τον βουλευτής Λεμεσού, Σταύρο Παπαδούρη.

Ο κ. Παπαδούρης εξελέγη ως πρώτος σε σταυρούς προτίμησης στη Λεμεσό με 491 ψήφους, και σε περίπτωση εκλογής του στο Στρασβούργο, θα κληθεί να τον διαδεχθεί η δεύτερη σε σταυροδοσία, Μόνικα Πιερίδου (481).

 

Send this to a friend