Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Στην έκδοση διατάγματος κράτησης για περίοδο 8 ημερών, προχώρησε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, εναντίον του 23χρονου που είχε συλληφθεί και τεθεί υπό κράτηση για υπόθεση άφιξης 236 παράτυπων μεταναστών, το βράδυ της Τρίτης από τον Λίβανο. Ο 23χρονος φέρεται να ήταν ο πλοηγός της βάρκας

Εναντίον του υπόπτου εξετάζονται αδικήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, είσοδο στο έδαφος της Δημοκρατίας, υποβοήθηση παράνομης εισόδου ατόμων τρίτης χώρας στην Δημοκρατία, υποβοήθηση ατόμων τρίτης χώρας με πρόθεση και με σκοπό την αποκόμιση κέρδους, μεταφορά ατόμων διά υδάτινης οδού με μη ασφαλές και υπερφορτωμένο σκάφος και συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος.

Η βάρκα είχε εντοπιστεί 35 ναυτικά μίλια ανατολικά του Κάβο Γκρέκο και οι παράτυποι μετανάστες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Λιμάνι Λάρνακας και ακολούθως στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Μεταναστών Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά.

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τέλεσε τα εγκαίνια του έργου του εξωραϊσμού της κοίτης του ποταμού «Καμάρα» στην Τόχνη και ανακοίνωσε ότι η Κυβέρνηση θα στηρίξει την δημιουργία στέγης ευγηρίας και βρεφονηπιακού σταθμού στην κοινότητα.

Αναφερόμενος στο έργο που εγκαινίασε είπε ότι «αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για την κοινότητα, κάτι για το οποίο πρέπει να είστε περήφανοι, και όχι μόνο για την κοινότητα, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, όλες τις κοινότητες Βασιλικού, αλλά και της Κύπρου γενικότερα».

Το έργο, πρόσθεσε, «είναι μια απόδειξη του αποτελέσματος της στενής και αρμονικής συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Δημόσιων, αλλά και ιδιωτικών φορέων και απόδειξη του τι μπορούμε να πετύχουμε όταν υπάρχει αυτή η συνεργασία μεταξύ μας. Είναι κάτι που αναδεικνύει ακόμη περισσότερο την πολιτιστική, τουριστική, λαογραφική και περιβαλλοντική ζωή στην περιοχή».

Ως Κυβέρνηση, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, «δίνουμε ιδιαίτερη σημασία, όχι στα λόγια αλλά στις πράξεις, στην ανάγκη να δημιουργηθούν στις κοινότητες μας οι αναγκαίες υποδομές έτσι ώστε, που είναι το βασικό ζητούμενο, να αυξήσουμε τους πληθυσμούς στην Τόχνη, στο Ζύγι, στο Μαρί».

Αυτός, είπε, «πρέπει να είναι ο βασικός μας στόχος. Όχι γιατί μόνο αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής τους, αλλά και γιατί αντιμετωπίζουμε με αυτό τον τρόπο ένα τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στην Κύπρο, το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της νεολαίας μας που είναι το στεγαστικό». Δείτε τις τιμές στις πόλεις, είπε, «άρα, τι χρειάζεται να φέρουμε στις κοινότητες μας; Περισσότερα νεαρά ζευγάρια και πρέπει να δημιουργήσουμε τις υποδομές ώστε να μπορούν οικογένειες να ζουν στις κοινότητες».

Σε σχέση με έργα που ο Κοινοτάρχης της Τόχνης ανέφερε ότι προωθούνται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα «να είναι ώριμα έργα, με σειρά προτεραιότητας, είναι όλα σημαντικά, για να πετύχουμε να έρθει κόσμος στην περιοχή, για μένα είναι η Στέγη Ευγηρίας και ο Βρεφονηπιακός σταθμός. Σήμερα ανακοινώνω ότι θα στηρίξουμε να γίνουν αυτά ως τα πρώτα έργα της περιοχής».

Από σήμερα, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, «η Τόχνη γίνεται ακόμη πιο ειδυλλιακός τόπος για να επισκέπτονται ντόπιοι και ξένοι τουρίστες».

«Είναι σημαντικό ότι παγκύπρια υπάρχουν τα πρωτεία στο θέμα του αγροτουρισμού με περισσότερες από 100 μονάδες που δραστηριοποιούνται στην Τόχνη και η δική μας ευθύνη είναι πώς να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο και το τουριστικό προϊόν των κοινοτήτων, αλλά και πώς μπορούμε να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο και άλλους τομείς της κοινότητας», είπε.

Συνέχισε λέγοντας ότι το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα έρχεται να διανθήσει και τον θρησκευτικό πλούτο της Τόχνης. Χαιρέτισε επίσης τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τη Μητρόπολη Τριμυθούντος, για τη συντήρηση και αναστήλωση του δίδυμου Ναού του Τιμίου Σταυρού πάνω από το βυζαντινό γεφύρι, του αρχαιότερου χώρου φύλαξης του τμήματος του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη, καθώς και για την ανέγερση Βυζαντινού Μουσείου. Αποδέχονται και στα Λεύκαρα αυτή την καταγραφή.

«Για τα συγκεκριμένα έργα έχω ενημερωθεί προσωπικά και είμαστε σε επικοινωνία και συντονισμό με το Υφυπουργείο Πολιτισμού για την πρόοδο υλοποίησής τους. Όλα τα έργα μαζί αναδεικνύουν την Τόχνη ακόμη περισσότερο. Εκ μέρους της πολιτείας προσφέρουμε 25 χιλιάδες ευρώ», είπε καταληκτικά.

 

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει ότι λόγω των εγκαινίων των έργων:  Αποκατάσταση και βελτίωση των προσόψεων των κτιρίων της οδού Πιαλέ Πασά και Δημιουργία Πάρκου Καλλιτεχνών «Μεσόγειος» που θα πραγματοποιηθούν από την Α.Ε. Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, σήμερα Παρασκευή 5 Απριλίου 2024 θα ισχύσουν συγκεκριμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι όποιες αφορούν το κλείσιμο της οδού Πιαλέ Πασιά και όλων των παρόδων που οδηγούν σε αυτή, μεταξύ των ωρών 3.00 μ.μ. μέχρι τις 8.00 μ.μ.

Κατά τη διάρκεια των πιο πάνω ρυθμίσεων θα τοποθετηθούν κατάλληλα σήματα τροχαίας, απαγορευτικές και κατευθυντήριες πινακίδες παράκαμψης. Παράλληλα θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την απρόσκοπτη διακίνηση των οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

Επίσης, η πρόσβαση και η στάθμευση οδό Πιαλέ Πασά τις πιο πάνω αναφερόμενες ώρες, δεν θα επιτρέπεται.Παρακαλείται το κοινό όπως συμμορφώνεται στις πιο πάνω υποδείξεις της Αστυνομίας και της Τροχονομίας του Δήμου Λάρνακας.

Παρακαλείται το κοινό όπως συμμορφώνεται στις πιο πάνω υποδείξεις της Αστυνομίας και της Τροχονομίας του Δήμου Λάρνακας.

 

Υπογράφηκε στα γραφεία του Δήμου Αθηένου το Σύμφωνο Συνεργασίας, για το έργο και ετοιμασία της μελέτης, για μετατροπή του Δήμου Αθηένου σε Κλιματικά Ουδέτερο.

Η πρόταση Συνεργασίας «Κλιματικά ουδέτερος Δήμος Αθηένου», υποβλήθηκε και εγκρίθηκε στα πλαίσια συνεργασιών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (LEADER) 2014-2020.

Επικεφαλής εταίρος είναι ο Δήμος Αθηένου, ενώ συμμετέχουν ως εταίροι το Κοινοτικό Συμβούλιο Αβδελλερού και η εταιρεία «A.F. Athienou Farmers Gas Ltd».

Η συνεργασία αποσκοπεί στην προώθηση και εφαρμογή της “Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας“, η οποία έχει εξαγγελθεί από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ursula Gertrud von der Leyen στις 19.12.2019, ως η νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το έργο αποτελεί πρωτοβουλία η οποία υποστηρίζεται απ’ απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έτσι ώστε τα κράτη- μέλη να επιτύχουν την «Πράσινη Μετάβαση», όπου ο τελικός στόχος είναι να μετατραπεί η Ευρώπη ως η 1η «Κλιματικά Ουδέτερη» Ήπειρος στον Πλανήτη μας.

Τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τους δικαιούχους της συνεργασίας και για τις σχετικές περιοχές είναι τα ακόλουθα:

α. Εκπόνηση Μελέτης (Masterplan) για τον νέο Δήμο Αθηένου, στη δημιουργία του ως ο 1ος «Κλιματικά Ουδέτερος Δήμος Αθηένου».

β. Εκπόνηση Πίνακα Ελέγχου “Checklist“, όπου οι δείκτες αξιολόγησης, ελέγχου και παρακολούθησης να είναι συγκεκριμένοι, έτσι ώστε να στηρίζουν την κατεύθυνση στη δημιουργία «Κλιματικά Ουδέτερου του Δήμου Αθηένου».

γ. Εφαρμογή της πολιτικής στην εξασφάλιση της επισιτιστικής αυτάρκειας.

δ. Στόχευση σε πιο υγιεινά και βιώσιμα τρόφιμα, με την προώθηση και εφαρμογή της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης «από το αγρόκτημα στο πιάτο».

ε. Υπολογισμός Ανθρακικού Αποτυπώματος Input = (έκλυσης CO2) – Output (μείωσης και απορρόφησης CO2).

Στην υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Αθηένου κ. Κυριάκος Καρεκλάς με τη Λειτουργό Ευρωπαϊκών θεμάτων στον Δήμο κ. Μαρία Τουλούπη, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Αβδελλερού κ. Θεόδωρος Δημητριάδης, ο εκ των διευθυντών της εταιρείας «A.F. Athienou Farmers Gas Ltd» κ. Κυριάκος Πάντζιαρος, ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχιών Λάρνακας – Αμμοχώστου κ. Βασίλης Κωνσταντίνου και ο Λειτουργός της Εταιρείας κ. Ευάγγελος Κεπόλας, καθώς και ο Σύμβουλος κ. Παντελής Σοφοκλέους.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι €32.796 και καλύπτεται 100% από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Send this to a friend